"Engelli Sorunu ve Toplumsal Duyarlılık" konferansı

Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Saime Toptan, Elmadağ'da engelli öğrencilerle bir araya geldi. "Engelli Sorunu ve Toplumsal Duyarlılık" konferansına katılan Toptan, amaçlarının toplumu bilinçlendirmek ve duyarlı hale getirmek, engellileri tanıtmak ve önlerindeki engellerin kaldırılmasını sağlamak olduğunu belirtti.

Yayınlanma: 24.02.2009 - 15:57
Abone Ol google-news

Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı olan TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın eşi Saime Toptan, Ankara'nın Elmadağ ilçesinde engelli öğrencilerle bir araya geldi, 'Engelli Sorunu ve Toplumsal Duyarlılık'' konferansına katıldı.

Toptan, Elmadağ'da ilk olarak Kurtuluş İlköğretim Okulunu ziyaret etti. Saime Toptan'ı 2 engelli çocuk çiçekle karşıladı. Öğrenciler ve bedensel engelli Türkçe öğretmeni Derya Mercan ile sohbet eden Toptan, engelli ve engelli olmayan öğrencilerin bulunduğu 24 kişilik karma sınıfta, öğrencilere sorular yöneltti. ''Öğretmeninizden memnun musunuz? İlk derse girdiğinde ne düşündünüz? Engelli öğrencilere sizlerin öğrettiği veya sizin onlardan öğrendikleriniz neler?'' sorularına karşılık öğrenciler, engellileri şimdi daha iyi tanıdıklarını ifade etti.

Saime Toptan, daha sonra ''Engelli Sorunu ve Toplumsal Duyarlılık'' konulu konferans için Halk Eğitim Merkezi Toplantı salonuna geçti. Türk Halk Müziği Korosunun seslendirdiği eserleri dinleyen Toptan, konferanstaki konuşmasına 15 yıl önceki bir anısını anlatarak başladı. Saime Toptan, şunları kaydetti: ''Oturduğumuz apartmanda engelli çocuğu olan bir hanımefendiye apartman girişinde rastladım. Yeniden bebek beklediğini gördüm. 'Niçin karar verdin bu bebeğe' diye sorduğumda şu karşılığı aldım. 'Bana bir şey olursa bu bebeğe kim bakar? Kardeşi olursa ona yardım eder.' Doğmamış bir bebeğe, 8 yaşındaki engelli çocuğu emanet etmesi... Bu cevap beni çok düşündürdü. Bizden sonra bu çocuğa kim bakar sorusu benim bu konu üzerine gitmemi sağladı.''

Engelin, insanın istemeden, dilemeden elinde olmayan nedenlerle başına gelen bir olay olduğunu ifade eden Saime Toptan, ''Bir başka engel vardır ki onları insanlar bilebilirler, görebilirler, ama harekete geçmedikleri için engel hissedilir. O zaman engel, engel olur'' dedi.

Amaçlarının, halkı bilgilendirmek, toplumu bilinçlendirmek, toplumu duyarlı hale getirmek, engellileri tanıtmak ve önlerindeki engellerin kaldırılmasını sağlamak olduğunu belirten Toptan, Türkiye'nin engelli eğitiminde birçok ülkeden daha iyi durumda olduğunu söyledi. Toptan, özellikle 2005 yılında çıkarılan Özürlü Yasası'na tüm engelli ailelerinin minnettar olduğunu dile getirdi.

Program sonunda Kaymakam Sarıçiçek, Saime Toptan'a plaket sundu. Toptan da Elmadağ Özürlüler Derneği adına Elmadağ Kaymakama plaket verdi. Toptan, konferanstan sonra Özel Volkan Eğitim ve Rehabilitasyon merkezini ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler