''Kaçak yapılara göz yumarsanız sonu facia olur''

Kızılay Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, ''İşi uzmanına yaptırmazsanız ve kaçak yapılara göz yumarsanız sonu facia olur'' dedi.

Yayınlanma: 24.02.2009 - 18:29
Abone Ol google-news

Kızılay Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara,''Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi'' kapsamında Adıyaman Valiliği'nde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, depreme karşı alınacak önlemler kapsamında mevcut bir binanın üzerine fazla yük getirmemek gerektiğini söyledi. Mevcut bina 6 kat ise onun statik ve dinamik projesinin 6 kata göre yapıldığını, onun üzerine 7 ve 8. katı koymanın ''cinayet işlemek'' anlamına geleceğini ifade eden Prof. Dr. Işıkara, şöyle konuştu: ''Buna yerel yönetimlerin müsaade etmemesi gerekiyor. Fakat biraz da biz kabahatliyiz. Gölcük'te evler 2 katlıdır. 3. katı bir aile çıktı diye halk ayağa kalkmıştı. O zamanki toplum bilinci böyleydi. Ama daha sonra (başkan benim oğlum askerden geldi, bir kat daha verirsen ben oyumu sana veririm), (kızımı evlendireceğim bir kat daha verirsen oyumu sana veririm) diye diye yerleşim yerlerimizi katlettik. Bu yalnız Adıyaman için geçerli değil tüm Türkiye için geçerli. Adana Ceyhan'daki bir depremde bir binada 105 vatandaşımız ölmüştü. Müteahhidi sordum, karpuzcu dediler. İşte acı bu. 2 yıl önce de bir apartman çökmüştü. Onun da müteahhidi berbermiş. İşi uzmanına yaptırmazsanız ve kaçak yapılara göz yumarsanız sonu facia olur.''

Prof. Dr. Işıkara, Adıyaman'ın birinci derecede deprem bölgesi olduğunu ve kentte uzun süredir deprem olmadığını hatırlatarak, ''Deprem, Türkiye'nin her yerinde olabilir, Adıyaman'da da olabilir. Bu Türkiye'nin bir gerçeği. Önemli olan deprem gerçeğiyle birlikte yaşamak'' diye konuştu.

Depreme hazırlıklı olma konusunda Milli Eğitim Bakanlığı'nın çok iyi çalışmalar yaptığını, İstanbul'daki okulların yüzde 70'inden fazlasının ya güçlendirilerek ya da yıkılıp yerine yenisi yapılarak depreme hazır hale getirildiğini vurgulayan Prof. Dr. Işıkara, kamu kurum ve kuruluşlarına ait çok sayıda binanın da depreme karşı güçlendirildiğini kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler