Butto suikasti aydınlatılabilecek mi?

Genel seçimlere iki hafta kala silahlı ve bombalı bir saldırı sonucunda, öldürülen, Pakistan eski Başbakanı Benazir Butto'nun suikastını araştıracak BM Soruşturma Komisyonu ile ilgili hazırlıklar devam ediyor. Butto'nun yakın arkadaşı ünlü ABD'li gazeteci Daphne Barak, soruşturmaya yön vereceği ve seyrini değiştireceği iddia edilen 15 yıllık kayıt ve dokümanlarını da BM Araştırma Komisyonuna verecek.

Yayınlanma: 25.02.2009 - 07:44
Abone Ol google-news

Pakistan'da 2007 yılında yapılan genel seçimlere iki hafta kala silahlı ve bombalı bir saldırı sonucunda öldürülen Pakistan eski Başbakan Benazir Butto'nun suikastını aydınlatma çabaları devam ediyor.

Butto'nun yakın arkadaşı ünlü ABD'li gazeteci Daphne Barak soruşturmaya yön vereceği ve seyrini değiştireceği iddia edilen 15 yıllık şok kayıt ve dokümanlarını da BM araştırma komisyonuna verecek.

Pakistan'ın Rawalpindi kentinde 27 Aralık 2007'de düzenlenen silahlı ve bombalı saldırıda yaşamını yitiren eski Pakistan başbakanı Benazir Butto'nun suikastını soruşturacak BM Araştırma Komisyonunun kurulması için hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un geçtiğimiz haftalarda Pakistan'a yaptığı ziyaret sırasında Pakistan eski Başbakanı Benazir Butto'ya düzenlenen suikastı soruşturmak üzere özel bir araştırma komisyonu kuracaklarını açıklamasının ardından, Birleşmiş Milletler'de kurulacak araştırma komisyonu, Butto suikastı ile ilgili suçluları, suikastı organize ve finanse edenleri araştıracak.

BM Araştırma Komisyonu için kadın liderler devreye girdi


Yakın arkadaşı Butto'nun suikasta kurban gitmesinin ardından ünlü Amerikalı gazeteci Daphne Barak, çeşitli ülkelerin liderleri ve dışişleri bakanları ile temasa geçerek, yakın arkadaşı ve bir çok sırrını paylaştığı Benazir Butto'nun suikastını araştıracak uluslararası bir komisyon kurulması gerektiğini savunmuştu. Barak'ın devreye girmesinin ardından, Şili'nin kadın Cumhurbaşkanı Michelle Bachelet ve Arjantin'in kadın Cumhurbaşkanı Cristina Kirchner'de Butto suikastını araştıracak soruşturma komisyonu kurulması için BM nezdinde girişimde bulunmuştu. Pakistan tarafından yapılan resmi başvurunun ardından, BM konuyla ilgili kapsamlı bir araştırma komisyonu kurmaya karar vermişti.

Ses bantları ve yazışmalar suikast soruşturmasına yön verecek


Butto'ya düzenlenen suikastın ardındaki gerçeklerin aydınlanması için çalışan gazeteci Barak, gerekirse bu komisyona kendisi için çok özel sayılan Butto ile arasında son 15 yılda geçen bütün yazışmaları ve ses kayıtlarını vereceğini, Türk yardımcısı Erbil Günaştı tarafından kaleme alınan bir mektupla BM Genel Sekreteri Ban-ki moon'a iletmişti.
BM sözcülüğü bu mektubun ve içeriğinde soruşturma komisyonunda açıklayacağını belirttiler. Barak'ın, BM Butto Suikast komisyonuna vereceği kayıtlarda, soruşturmanın seyrini değiştirecek çok önemli şok belgeler olduğu iddia edildi.

Gazeteci Barak, İngiltere'de şüpheli bir trafik kazası sonucunda yaşamını yitiren Lady Diana'nın ölümünü araştıran komisyona da konuyla ilgili özel bilgi belge ve kayıtlarını vermiş, komisyon bu bilgilerin yardımıyla olayın iddia edildiği gibi planlanmış bir komplo olmayıp trafik kazası olduğuna karar vermişti.

Mektup ve belgeler açıklanacak


ANKA muhabirinin konuyla ilgili çeşitli sorularını yanıtlayan BM sözcülüğü, BM tarafından kurulacak olan araştırma komisyona Şili'nin BM nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Heraldo Muñoz'un başkanlık edeceğini, komisyonda yer alacak diğer üyelerin belirlenmesi için hazırlıkların tüm hızıyla sürdüğünü belirttiler.

BM kaynakları, suikastı araştıracak BM soruşturma komisyonunda, konuyla ilgili kendilerine ulaşan, bazı mektup ve belgelerin içeriklerinin de açıklanacağını söylediler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler