"Türkiye, Ortadoğu'da kilit rol oynuyor"

ABD'nin Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell'in Türkiye ziyaretine ilişkin açıklamalarda bulunan, ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, Türkiye'nin son zamanlarda Ortadoğu'da kilit rol oynadığını söyledi.

Yayınlanma: 25.02.2009 - 08:46
Abone Ol google-news

ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, "Türkiye özellikle son zamanlarda Ortadoğu'da kilit rol oynuyor. Bunu destekliyor ve koordinasyon yapmak istiyoruz" dedi.

Büyükelçi Jeffrey, "Afrika kökenli Amerikalıların Tarihini Anma Ayını" kutlamak için Türk Amerikan Derneği'nde (TAD) düzenlenen etkinlikte, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ankara'ya yarın gelmesi beklenen ABD'nin Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell'ın ziyaretine ilişkin bir soru üzerine Büyükelçi Jeffrey, "Henüz resmi açıklama yapmadık ama Mitchell önümüzdeki 2 gün boyunca Türkiye'yi ziyaret edecek. Çünkü Türkiye, özellikle son zamanlarda Ortadoğu'da kilit rol oynuyor. Hem Irak'ta faydalı bir rol, hem de Suriye, İsrail, Lübnan'da öncü bir rol oynuyor. Bunu destekliyoruz ve aynı zamanda koordinasyon yapmak istiyoruz" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "ABD yönetimine terörü yeniden tanımlaması" yönündeki çağrısının hatırlatılması üzerine ise ABD Büyükelçisi, ülkesinin Türkiye ile terör örgütü PKK konusunda yakın bir işbirliği içinde olduğunu anımsattı. Jeffrey, "Bizce kasten sivil topluma saldıran her grup teröristtir. Yani, niçin bu saldırıyı yaptıkları önemli değil. Bizce sadece kasten sivil hedefleri vuran gruplar teröristtir" dedi.

 

"Trabzon'a askeri üs haberleri doğru değil"

"Kırgızistan'ın topraklarındaki ABD üssünü kapatma kararının ardından, Washington'un Afganistan'a ikmal için Trabzon'a bir askeri üs açmayı planladığı" yönündeki haberlerinin hatırlatılması üzerine de Büyükelçi Jeffrey, bu haberlerin doğru olmadığını belirtti ve öncelikli hedeflerinin Orta Asya ülkeleriyle uzlaşmak olduğunu söyledi.

Afganistan'a yakın ülkelerle çalıştıklarını kaydeden ABD Büyükelçisi, şöyle konuştu:
" NATO üslerini kullanıyoruz. Uzlaşma imkanlarını inceliyoruz. Ama biliyorsunuz, Türkiye'de İncirlik'i kullanıyoruz. NATO için ve özellikle Afganistan'a personel göndermek için. Herhalde bu durum devam edecek. İkili anlaşma var ve bu gerekli kalacak."

 

"Black history month"

ABD'de her yıl şubat ayında, Afrika kökenli Amerikalıların tarihini hatırlamak, öğrenmek ve bu tarihe katkıda bulunanları anmak amacıyla kutlanan "Black History Month", başkent Ankara'da da ABD Büyükelçiliği ve TAD'ın ortak sponsorluğunda gerçekleşen etkinlikle kutlandı.

Amerika'nın tanınmış şairleri, yazarları ve konuşmacılarına ait şiir ve makalelere yer verilen ve çok sayıda davetlinin katıldığı etkinlikte, "Free Fall" isimli bir müzik grubu da konser verdi. ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Sözcüsü Kathryn Schalow da gecede, Sojouner Truth'a ait 1851 tarihli bir konuşmayı okudu.

Etkinliğin ardından düzenlenen resepsiyonda ise Afrika kökenli Amerikalıların mutfağından esinlenilmiş yemekler sunuldu.

1926'dan bu yana ABD'de "Black History Month" dolayısıyla bir ay süren kutlamalar yapılıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler