THY uçağı Hollanda'da düştü: 9 kişi öldü

Türk Hava Yolları'na ait TK1951 sefer sayılı "Tekirdağ" isimli yolcu uçağı, Amsterdam Schiphol Havaalanı'na inerken düştü. Uçakta biri bebek 127 yolcu ve 7 mürettebat bulunuyor. Hollanda radyosu, kazada 3'ü mürettebat olmak üzere, 6'sı yolcu 9 kişinin öldüğünü bildirdi. Yaralı sayısının 50'nin üzerinde olduğu açıklandı.

Yayınlanma: 25.02.2009 - 09:58
Abone Ol google-news

Türk Hava Yolları'nın TK1951 sayılı Boeing 737-800 tipi ''Tekirdağ'' adlı uçağı, Hollanda'nın Amsterdam kentinde Schiphol Havaalanı'na inişte düştü.

Atatürk Havalimanı'ndan sabah 7:55'te kalkan İstanbul-Amsterdam seferini yaparken düşen Türk Hava Yollarına ait uçakta biri bebek 127 yolcu ve 7 mürettebat bulunduğu belirtildi. Hasan Tahsin Arısan'ın kaptan pilotluğu yaptığı uçakta, Olgay Özgür, Murat Sezer, Figen Eren, Perihan Özden, Ulvi Murat Eskin ve Yasemin Vural, mürettebat olarak bulunuyordu.

 

"Pilot pisti tuturamadı"

Ulaştırma Bakanlığı'na ulaşan ilk bilgilere göre, Tekirdağ isimli 127 yolcu 7 mürettebatı taşıyan THY yolcu bir pilotaj hatası sonucu pisti tutturamadı. Ayrıca, THY yetkililerinden oluşan bir ekip, İstanbul'dan Hollanda'ya hareket etti.

Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılıktan sorumlu Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru ile bütün daire başkanları kriz merkezinde toplandı.

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, İstanbul-Amsterdam seferi yaparken inişi sırasında kaza yapan THY uçağındaki ölü sayısının 9 olduğunu, 20 civarında da yaralı olduğunu bildirdi.

 

Tahliye işlemi tamamlandı

THY Genel Müdürü Temel Kotil ile THY yönetim kurulu başkanı Candan Karlıtekin birlikte basıl toplantısı düzenledi. THY yönetim kurulu başkanı Karlıtekin; "Uçakta biri bebek 127 yolcu ve 7 mürettebat bulunuyor. Uçağın kaptan pilotu Hasan Tahsin Arısan'dır. Kaza ile ilgili yapılan araştırmalara göre, hava koşullarında ters bir durum görülmemiştir. Uçağımız üçe ayrılmıştır. Ön tarafta bir problem yok ve bu kısımda bulunan yolcularımızda da sıkıntı yoktur. Sıkıntı uçağın kuyruk kısımında bulunuyor. Yaralılar da bu bölgeden çıkarıldı. Uçağın tahliye işlemi tamamlandı. Hollandalı yetkililer ölü sayısını 9 olarak açıkladı. Biz, hayatını kaybeden yolcular için Allah'tan rahmet diliyoruz" dedi.

THY Genel Müdürü Temel Kotil, yolcu yakınları için Amsterdam'a bir uçak hazırlandığını, Amsterdam'dan Türkiye'ye gelecek yolcular için de ilave bir sefer düzenlemeyi planladıklarını bildirdi.

 

"Şu anda bilgiler toplanıyor"

THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin kazanın oluş şekli ve neden kaynaklandığına ilişkin herhangi bir bilgiyi şu anda paylaşabilecek durumda olmadıklarını belirtti.Karlıtekin, kazanın oluş şekliyle ilgili bir soruyu, ''Şu anda bilgiler toplanıyor. Fakat kazanın oluş şekli ve neden kaynaklandığına ilişkin herhangi bir bilgiyi şu anda sizinle paylaşabilecek durumda değiliz. Çünkü biliyorsunuz daha çok sıcak olay'' diye yanıtladı.

 

Tekirdağ uçağı

Amsterdam seferini yaparken inişi sırasında kaza yapan Boeing 737-800 tipi uçaktan Türk Hava Yolları (THY) filosunda 52 adet bulunuyor.

Alınan bilgiye göre, yatay uçuş sürati 858 kilo metre olan Boeing 737-800 tipi uçak, 165 yolcu taşıyabiliyor. Azami kalkış ağırlığı 79 bin 15 kilogram, kanat açıklığı 34,315 metre, azami yatay uçuş yüksekliği 41 bin feet, gövde uzunluğu 39,472 metre, azami menzili 4 bin 755 kilometre olan uçak, yerden 12,548 metre yüksekliğe sahip. THY filosunda 52 adet olan bu tip uçakta, 8 adet çıkış kapısı yer alıyor.

 

Ölenlerin kimliklerinin açıklanması yarına kaldı

İstanbul-Amsterdam seferini yaparken Schiphol havaalanına inişe geçtiği sırada kaza yapan THY'nin "Tekirdağ" uçağında yaşamını yitirenlerin kimliklerinin açıklanması yarına kaldı. Üçü mürettebat 6'sı yolcu ölen 9 kişinin cesedinin uçaktan çıkarıldığı bildirildi. Haarlemmermeer Belediye Başkanı L. N. Weterings, Schiphol'da düzenlediği basın toplantısında, yardım çalışmalarının özen ve titizlikle sürdürüldüğünü, uçakta bulunan cesetlerin alındığını belirtti. Kazada yaşamını yitiren ve yaralanan yolcuların kimlik belirlenmesi işleminin, listelerde yapılan karşılaştırmalar yüzünden zaman aldığını, bu nedenle de yarından önce açıklamayacağını belirten Belediye Başkanı, gerek yaralılara, gerekse yolcu yakınlarına mümkün olan her türlü hizmetin titiz şekilde verildiğini söyledi.
Belediye Başkanı Weterings, basın mensuplarının ölen üç mürettebatın isimlerinin neden açıklanmadığı yolundaki ısrarlı sorularını "bilgi veremeyiz" diye yanıtladı. Weterings, geçmiş kaza deneyimlerinin; isim listelerinin yüzde yüz güvenceli olmadıkça açıklanmamasını gerektirdiğini, bu nedenle hem THY listesindeki isimlerin, hem de kendilerindeki isimlerin tek tek hastanelerdeki yaralılar ve yakınlarına sorularak doğrulandığını, bunun çok zaman aldığını açıkladı.

Basın toplantısının ardından Türk basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Lahey Büyükelçisi Selahattin Alpar da kaza sonrası Hollanda makamlarının gösterdiği özen ve yardımseverliğin takdire değer olduğunu söyledi. Büyükelçi Alpar, "Hollandalı makamlar, müthiş bir titizlikle görevlerini yapıyorlar" dedi. Selahattin Alpar, bazı hastanelerdeki yaralı yolcuları Başbakan Jan Peter Balkenende ile birlikte ziyaret ettiklerini, hastanelerde de her türlü tedbirin alındığını kaydetti.

 

Hollanda televizyonu

Hollanda devlet televizyonu, kazada 9 kişinin öldüğünü ve yaralı sayısının 70 olduğunu yaralılardan 20 kişinin durumunun çok ağır olduğunu bildirdi. Hollanda televizyonu, uçağın motorlarından birinin uçağın inişe geçmeden düştüğü iddia etti.

Hollanda radyosu, THY uçağının Hollanda'da inişi sırasında meydana gelen kazada 3'ü mürettebattan, 6'si yolcu 9 kişinin öldüğünü bildirdi.

 

Teknik inceleme sürüyor

Schiphol Havaalanı yetkilileri kazanın nedeninin henüz belli olmadığını teknik incelemenin dürdürüldüğünü belirtti. yaralıların sağlık ve konaklama işlemlerinin gerçekleştirildiğini söyleyen yetkililer kazada 50 den fazla yaralının olduğunu açıkladı. Basın toplantısında ölü olup olmadığı ve ölü sayısı konusunda da bir açıklama yapılmadı.

 

Yolcu listesi THY'nin internet sitesinde

Hollanda'da inişi sırasında kaza yapan THY uçağının yolcu listesi, şirketin internet sitesinde yayınlandı. THY'nin ''www.thy.com.tr'' adlı resmi internet sitesinde, ''Acil Durum Duyuru Metni'' başlığıyla oluşturulan bölümde, uçaktaki yolcuların isimlerine yer verildi.

 

Kara kutu Paris'e yollanacak

Hollandalı yetkililer, Amsterdam'da düşen THY uçağının kara kutusunun alındığını ve incelenmesi için Paris'e gönderileceğini açıkladı. Hollanda Güvenlik Kurulu yetkilisi Fred Sanders, ''uçuş kayıtlarının olduğu donanım, analiz için Paris'e yollanacak'' açıklamasını yaptı.


Kazazede yakınlarını taşıyan uçak Amsterdam'da

Hollanda'daki Schiphol Havaalanı'na zorunlu inişi sırasında kaza yapan THY uçağındaki yolcu ve mürettebatın yakınlarını taşıyan uçak, Amsterdam'a geldi. Türkiye'den gelen yolcu ve mürettebat yakınlarının otellere yerleştirileceği belirtiliyor. 70 yolcu ve mürettebat yakınıyla 14 THY aile destek birimi görevlisini taşıyan Airbus 321 tipi uçak, Hollanda'ya gitmek üzere İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan havalanmıştı.

 

Hava-İş Sendikası: Kaza THY Havayolu işletmesini yönetenlre ders olmalı

Hava-İş Sendikasından, Hollanda'daki uçak kazasına ilişkin yapılan açıklamada, ''Kazanın, THY havayolu işletmesini yönetenler ve SHGM için bir uyarı ve ders olması gerektiğini bir kez daha açıkça ilan ediyoruz'' ifadesine yer verildi. Yazılı açıklamada, THY'ye ait ''Tekirdağ'' adlı Boeing 737-800 tipi uçağın Amsterdam yakınlarında pist dışına düşmesiyle oluşan kaza dolayısıyla ölenlerin yakınlarına baş sağlığı, yaralılara acil şifa dileğinde bulunuldu. Konuyla ilgili çelişkili bilgiler olması, resmi açıklamanın gecikmesi ve kayıplar konusunda resmi açıklama yapılmaması nedeniyle, konuyu değerlendirmek için beklemek zorunda kalındığı ifade edilen açıklamada, akşam saatlerinde Hollanda sivil havacılık yetkililerinin 6'sı yolcu, 3'ü uçucu ekip olmak üzere 9 can kaybı olduğunu söylemesiyle derin bir üzüntü yaşandığı kaydedildi.

Kazayla ilgili teknik anlamda veriler tam anlamıyla açıklığa kavuşmadan gerçekleri açıklayacak bir değerlendirme yapma olanağının bulunmadığı vurgulanan açıklamada, ''Olayın daha başında 'az ölümlü bir kırım', 'buna da şükür' gibi kaderci bir yaklaşımla magazinsel anlamda sulandırılmaya başlanması bile bu ülkede bu kazalardan ders alınmadığını, zihniyet değişimi olmadığını göstermektedir'' görüşüne yer verildi.

Açıklamada, ''kaza sonucu THY'nin ve tüm sivil havacılık sektörünün saygınlığının zedelendiği'' iddia edilerek, ''Bu, sadece THY'nin değil, hepimizin kazasıdır. Ancak bu çok önemli kazanın, THY havayolu işletmesini yönetenler ve bu sektörü denetleyen sivil havacılık otoritesi SHGM için bir uyarı ve ders olması gerektiğini bir kez daha açıkça ilan ediyoruz'' ifadesi yer aldı.

Uçuş emniyetinin, havayolu taşımacılığının olmazsa olmazı olarak değerlendirildiği vurgulanan açıklamada, ''Kazaların altındaki temel nedenleri ve ihmali olanları sorgulamaya devam edeceğiz. Unutmayacağız unutturmayacağız. Kaybettiklerimizin derin acısıyla tüm ailelere, mesai arkadaşlarına, havacılık camiasına baş sağlığı ve sabır diliyoruz'' ifadesi kullanıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler