Dünya, Türk'ün 'Kürtçe Çıkışı'nı konuşuyor

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün, TBMM'deki grup toplasında Kürtçe konuşması yurtdışında da yankılandı. Büyük Batılı medya kuruluşları, Türkiye'deki muhabirlerinin imzasını taşıyan haberlerinde "Kürt, Türk tabusuna meydan okudu", "Hükümetin Kürtlerin desteğini kazanma çabasını baltalayabilir", "Milletvekili dil yasasını ihlâl etti" gibi yorumlar yaptı.

Yayınlanma: 25.02.2009 - 10:47
Abone Ol google-news

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün TBMM'deki grup toplasında Kürtçe konuşması yurtdışında da yankı buldu. İşte dünyanın önde gelen gazetelerinin yorumları...

 

NYT: Kürt, Türk tabusuna meydan okudu

New York Times gazetesi, "Önde gelen bir Kürt milletvekili, ayrılmaya çalışacağı korkusu nedeniyle uzun bir süreden beri Kürt azınlığını baskı altında tutan bir ülke olan Türkiye'nin parlamentosunda tabuları kırarak ve yasaları da ihlâl ederek ana dili Kürtçe konuştu" diye yazdı.

Devlet televizyonunun canlı verilen konuşmayı kestiğine işaret edildiği haberde, daha önce Leyla Zana'nın da 1991 yılında yaptığı konuşma nedeniyle 10 yıl cezaevinde kaldığı anımsatıldı.

ABD'li gazete, Türk'ün dokunulmazlığının olmasına karşın Kürtçe konuşarak risk aldığını belirtirken, Türk hakkında en az dört davanın bulunduğunu, DTP'nin kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu kaydetti.

"Milliyetçiler, dehşet içindeydi" diyen Amerikan gazete, "Konuşma, Sayın Türk tarafından bir hak mücadelesi olarak sunulursa da bazıları, partinin Güneydoğu'da oy kazanma girişimi olarak gördü" yorumunu yaptı.

FT: Hükümetin çabalarını baltalayabilir

İngiliz Financial Times gazetesi, "Türk politikacısının konuşması kesildi" başlıklı haberinde Türk devlet televizyonu en büyük Kürt yanlısı partinin lideri, tüm siyasi konuşmaların Türkçe yapılmasını hükmeden yasaları ihlal ederek parlamento grubuna Kürtçe ile konuşmaya başladığında canlı yayını kesti" diye yazdı. Gazete şöyle dedi:

"Ahmet Türk'ün çıkışı, Kürtçenin kullanılması konusunda hala var olan hassasiyetlerine vurgu yapıyor ve hükümetin son dönemde, 12 milyon olarak tahmin edilen Kürt azınlığının desteğini kazanma çabalarını baltalayabilir."

Başbakan Erdoğan'ın hem TRT Şeş açılısında hem de Diyarbakır'da birkaç kelime Kürtçe konuştuğunu anımsatan gazete, hakkında kapatılma davasının açıldığına dikkat çektiği DTP'nin hükümetin bu jestlerinin sadece Mart seçimlerinde oy kazanmaya amaçlandığını söylediğini de belirtti.
 

BBC: Milletvekili Türkiye'deki dil yasasını ihlâl etti

İngiliz yayın kurumu BBC de, "Sayın Türk'ün canlı TV'deki konuşması kesildi" başlığıyla yayınladığı haberinde "Önde gelen bir Kürt politikacısı, parlamentoda ana dili Kürtçe konuşarak Türk yasalarına meydan okudu" yorumunu yaptı.

Nüfusunun beşte birinin Kürt olmasına karşın kamusal alanda Kürkçe konuşulmasının 1990 yıllarında yasaklandığını söyleyen BBC, konuşmanın DTP hakkındaki kapatma davasındaki savcılık iddialarını güçlendirebileceğini öne sürdü.

Ahmet Türk'ün çıkışının Güneydoğu'nda olumlu karşılandığını, "cesur" bir hareket olarak değerlendirildiğini belirten BBC, "Bütün bunlar, gelecek aydaki önemli yerel seçimdeki Kürt oyları için veriler mücadeleyi yansıtıyor" görüşünü dile getirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon