Kazazedeler İstanbul'da

THY'nin dün inişe geçtiği sırada tarlaya düşen İstanbul-Amsterdam uçağına ilişkin Hollanda'da düzenlenen basın toplantısında da hayatını kaybeden yolculardan 5'inin Türk, 4'ünün de ABD vatandaşı olduğu bildirildi. Ayrıca THY uçağında yaralanan 10 yolcu İstanbul'a döndü. Cenazeler ise saat 23.00 uçağıyla İstanbul'da olacak.

Yayınlanma: 26.02.2009 - 07:41
Abone Ol google-news

İstanbuldan Hollandanın Amsterdam kentine giden Türk Hava Yolları (THY) uçağı iniş sırasında tarlaya çakılarak üç parçaya ayrıldı. Kazada hayatını kaybeden  5 kişinin Türk, 4 kişinin de ABD vatandaşı olduğu bildirildi. Kazada 25i ağır toplam 84 kişi yaralandı.

THY işletmesine ait Tekirdağ isimli B737-800 uçağının Amsterdam yakınlarında pist dışına düşmesi sonucu oluşan kazada ölenlerin 5 kişinin Türk, 4 kişinin de ABD vatandaşı olduğu bildirildi

THYnin TK1951 sayılı Boeing 737-800 tipi Tekirdağadlı uçağı, 127 yolcu ve 7 mürettebatıyla saat 08.22de İstanbul Atatürk Havalimanından Amsterdama hareket etti. Uçak inişe geçtiği sırada A-9 otoyolunun yanındaki Schipol Havaalanının pistine 500 metre kala tarlaya çakıldı. Üç parçaya ayrılan uçakta yangın çıkmadı. Hollanda Devlet Televizyonu, uçağın zorunlu iniş için izin istediğini ve uçağın motorunun piste 2 bin metre kala düştüğünü öne sürdü.

 

10 yolcu İstanbul'da

İstanbul-Amsterdam seferini gerçekleştirirken dün inişe geçtiği sırada kaza yapan Türk Hava Yolları (THY) uçağında yaralanan 7 yolcu, THY'nin tarifeli uçağıyla İstanbul'a getirildi.
Amsterdam'dan havalanan ve içinde kazada yaralanan 7 yolcunun da bulunduğu THY'nin ''Kırşehir'' adlı tarifeli uçağı, saat 16.20'de Atatürk Havalimanı'na indi.

İstanbul-Amsterdam seferini gerçekleştirirken inişe geçtiği sırada kaza yapan Türk Hava Yolları (THY) uçağında yaralanan 3 kazazede, THY'nin tarifeli uçağıyla İstanbul'a getirildi.
Amsterdam'dan havalanan ve içinde Çağrı Kaya, Mustafa Mermer ve Kenan Demir adlı kazazedelerin ve yakınlarının bulunduğu THY'nin ''İskenderun'' adlı tarifeli uçağı, saat 22.05'de Atatürk Havalimanı'na indi. Boeing 737-800 tipi uçak, 220 numaralı körüğe yanaştırıldı. Hafif yaralı bir kazazede yakınlarıyla aprondan bir otobüse bindirilerek alandan götürüldü. Bu arada, uçakta bulunan diğer kazazedeler ve yolcular da uçağın körüğünden geçerek, alandan ayrıldı.
 

Wetterings: Yaralılardan 4'ünün durumu ciddi

Hollanda yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, meydana gelen kazada üçü pilot 9 kişinin hayatını kaybettiği, ölen 6 kişinin ise durumu ağır olan yolcular olduğu bildirildi. Açıklamada, ölenlerinin kimlik tespitlerinin ağır yaralı oldukları için güçlük çekildiği belirtilirken, ağır yaralı kişilerden 4'ünün kritik olduğu ifade edildi.

Hollanda'da THY'ye ait 1951 sefer sayılı uçağın Schiphol havaalanına inişe geçtiği sırada kaza yapmasının ardından kurulan kriz masasının yetkilisi L.N. Wetterings, ölen ve yaralananlardan kimliği tespit edilenlerin isimlerini, ailelerine bildirdikten sonra kamuoyuna açıklayacaklarını söyledi.

Wetterings, düzenlenen basın toplantısında, 121 yolcunun 13 farklı hastanede tedavi edildiğini, 63 kişinin tedavisinin ise sürmekte olduğunu kaydetti.

6 kişinin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğunu ifade eden Wetterings, bu ağır yaralılardan dördünün kimliğinin kesin tespitinin yapılamadığını belirtti.

Wetterings, uçakta bulunanlardan 51'inin Türk vatandaşı, aralarında Türk kökenlilerin de yer aldığı 53'ünün Hollanda vatandaşı olduğunu bildirdi.

Kriz masası yetkilisi, ayrıca 7 ABD vatandaşı, 3 İngiltere vatandaşı, bir Alman, bir Bulgar, bir Finlandiya, bir İtalyan vatandaşı ile bir Tayvanlının uçakta bulunduğunu ifade etti.
Wetterings, 15 yolcunun milliyetinin ise bilinmediğini söyledi.

 

3 yaralı Türk vatandaşının durumu iyi

kriz masasının yetkilisi L.N. Wetterings'in yolcuların kimliklerini açıklamayacağını bildirmesinin ardından uçakta Aksaraylı 3 yolcunun olduğu bildirildi. Uçakta bulunan Bekir Kaya, Hasret Demir ve Mustafa Gümüş'ün kazada yaralandıkları ve durumlarının iyi olduğu öğrenildi.
Bekir Kaya'nın Aksaray'daki dayısı Ramazan Baltacı,  yaptığı açıklamada, Kaya'nın Amsterdam'a 27 Şubat'ta gideceğini ancak bilet tarihini değiştirdiğini ifade etti.
Baltacı, Kaya ile görüştüğünü belirterek, ''Durumu iyi. Oradaki akrabalarımız kendisiyle ilgileniyor. Aksaray'a kısa süre önce geldi. Buradaki işlerini halletti. Erken dönmek istiyordu. Cuma günü uçacaktı. Ancak bilet tarihini değiştirdi. Sonra kazayı duyduk'' dedi.

 

Kara kutu Paris'te

Uçağın kara kutusunun incelenmek üzere Paris'e gönderildiği bildirildi. Verilen bilgiye göre, kara kutu, bu konuyla ilgili daha çok uzmanın bulunduğu Paris'te incelenecek. Uçağın düştüğü bölgede bu sabah erken saatlerde çok sayıda uzman ekip enkazla ilgili çalışmalara başladı. Güvenlik çemberine alınarak yapılan çalışmalar sırasında uçağın enkazı uzaktan ancak çıplak gözle görülebiliyor. Görevliler dışında kimse enkaza yaklaştırılmıyor.

Kotil: Tek teselli can kaybı az

THY Genel Müdürü Temel Kotil, Hollanda'daki uçak kazası konusunda, tek tesellinin, can kaybının azlığı olduğunu belirtti. Kotil, THY'nin internet sitesinde yer alan mesajında, İstanbul-Amsterdam seferini yapan THY uçağının yaşadığı kaza nedeniyle üzüntülerinin büyük olduğunu kaydetti.

Kazanın ardından yaralıların tahliyesi ve hastanelere sevki için THY'nin tüm kaynaklarını seferber ettiğini belirten Kotil, kriz masası oluşturulduğunu ve gerekli tüm tedbirlerin alındığını bildirdi.

Kotil, kazanın nedeninin araştırıldığını, THY ekiplerinin gerek Türk sivil havacılık makamları, gerekse Hollanda makamlarıyla işbirliği içinde çalışmalarını yürüttüğünü ifade etti.

THY'nin uçuş programının planlandığı şekilde yürütüldüğünü kaydeden Kotil, mesajını, şöyle tamamladı: ''Tek tesellimiz can kaybının az olmasıdır. Kazada yaşamlarını yitiren yolcu ve mürettebatımıza Allah'tan rahmet, aile ve yakınlarına baş sağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz''

 

Uçak 41,77 milyon dolara sigortalı

Türk Hava Yolları A.O'nın Hollanda'da kaza yapan Tekirdağ uçağının 41,77 milyon dolara sigortalı olduğu bildirildi. THY'den İMKB'ye yapılan açıklamada, şöyle denildi: ''Uçak kira sözleşmesi şartlarına uygun olarak, ortaklığımız filo poliçeleri kapsamında 41 milyon 767 bin 200 dolar değeriyle, grup broker şirketi Albatros aracılığıyla sigortalanmıştır. Kazayla ilgili olarak lider reasürör Allianz firmasından ve broker şirketinden birer yetkili ekspertiz çalışmalar için bugün Amsterdam Shipol Havalimanında bulunacaklar.
Yolcularımız tüm rizikolara karşı sigortalı olup, kazada vefat eden yolcularımızın yakınlarına gerekli tazminatlar ile yaralı yolcularımızın tedavi giderlerinin tamamı sigortacılarımızca karşılanacaktır''

Çalışmalar devam ediyor

Tekirdağ uçağının enkazı etrafında sabaha karşı yoğun bir çalışma başlatıldı. Enkazın etrafında çok büyük bir çadır oluşturuldu. Kaza yerine sık sık kamyon ve diğer iş makinelerinin gidip geldiği gözleniyor.

Ayrıca Boeing, THY uçağının kazasına ilişkin ''teknik destek sağlamak'' amacıyla bir ekibini Hollanda'ya gönderdi. Boeing'den yapılan yazılı açıklamada, ''Şirket olarak, Hollanda'nın Amsterdam şehrinde düşen Türk Hava Yollarına ait uçakta hayatını kaybeden yolcuların ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyor, kazada yaralanan yolculara geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz'' denildi.

Açıklamada, Hollanda resmi makamlarının daveti üzerine, kazayı araştıracak olan Hollanda Güvenlik Kurulu'na ''teknik destek sağlamak'' amacıyla, Boeing adına bir ekibin kaza bölgesine hareket ettiği kaydedildi.

 

72 yolcu Türk yurttaşı

Hollandalı yetkililer, kazada üçü mürettebat 9 kişinin öldüğünü, yaralanan 84 yolcudan 6sının hayati tehlikesinin kritik düzeyde devam ettiğini bildirdi.Yetkililer, yaralılardan 25inin durumunun ağır olduğunu belirtti. Türkiyenin Lahey Büyükelçisi Selahattin Alpar, uçaktaki yolculardan 72sinin Türk, 32sinin de Hollanda vatandaşı olduğunu bildirdi. Uçakta Boeing çalışanı 4 Amerikalının bulunduğu öğrenildi.

Kaza yapan uçakta bulunan yolcuların yakınları, THY Genel Müdürlüğünde oluşturulan kriz merkezinde toplandı. Yolcu yakınları için Amsterdama iki kez sefer düzenlendi. Uçaktan sağ kurtulanlar havalimanına yakın bir spor merkezine götürüldü. Kazazedeler öncelikle dinlendirildi, özellikle şoku atlatamayanlara psikolojik destek sağlandı. Türkiyeden gelen yakınlarıyla da burada buluşturulan yolcuların bilgisine de başvuruldu. Kaza nedenini araştıran uzmanlarca yolculara tek tek tarlaya inmeden önce iniş anonsu yapılıp yapılmadığına, ne kadar süre içinde uçağın alçalıp yere temas ettiğine ve kemerleri bağlayınuyarı işaretinin yanıp yanmadığına dair sorular yöneltildi. Hollandalı yetkililer, uçağın kara kutusunun bulunduğunu ve incelenmek üzere Paris’e gönderileceğini açıkladı.

THY Genel Müdürü Temel Kotil de uçağın kaptan pilotu Hasan Tahsin Arısan’ın 1975 Hava Harp Okulu mezunu çok değerli bir pilot olduğunu belirtti. Kaptan pilot Hasan Tahsin Arısan ve diğer pilotlar Murat Sezer ve Olcay Özgür’ün kaza sırasında kokpitte sıkışarak öldükleri bildirildi.

 

Uçak 2002 Model

THYnin Boeing 737-800 tipi Tekirdağ adlı uçağı 2002 model. THY filosunda bu uçaktan 52 adet bulunuyor. Boeing 737-800 tipi uçak, 165 yolcu kapasiteli. Azami kalkış ağırlığı 79 bin 15 kilogram, kanat açıklığı 34.315 metre. Azami yatay uçuş yüksekliği 41 bin feet, gövde uzunluğu 39.472 metre. Azami menzili 4 bin 755 kilometre olan uçak, yerden 12.548 metre yüksekliğe sahip. Uçaktaki yakınlarıyla ilgili bilgi almak isteyenler için Amsterdam’da bilgi hattı oluşturdu. Kazayla ilgili Türkçe olarak bilgi almak isteyenlerin “00 31 23 567 63 78” veya “00 31 23 567 63 75” numaralı telefonları arayabilecekleri bildirildi.

 

Basından öğrendiler

Hollandadaki uçak kazasının ardından Ankaradan ve İstanbuldan ölü, yaralı sayısı konusunda çelişkili açıklamalar yapıldı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, THY Genel Müdürü Temel Kotil, THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin ilk açıklamalarında can kaybı olmadığını söylediler. Türkiyede üst düzey yetkililerin yaptığı açıklamalar sevinçle karşılanırken; saatler geçtikçe Hollandadan gelen açıklamalar yerini üzüntüye bıraktı. Türk yetkililer bu açıklamaları yaparken yabancı basın, Hollanda devlet televizyonundan bir muhabirin ceset torbaları gördüğünü tüm dünyaya duyuruyordu. Türk yetkililerin açıklamalarının doğru olmadığı ortaya çıkarken, ölü sayısı artıyordu.

Erdoğan da yanıldı

Art arda gelen bu açıklamalar Başbakan Recep Tayyip Erdoğanı da yanılttı. Afyona hareketinden önce açıklama yapan Erdoğan, kazadan yara almadan kurtulan yolculardan biriyle görüştüğünü ve bu yolcunun kendisine kazada 3 kişinin öldüğü bilgisini verdiğini söyledi. Ulaştırma Bakanı’nın da ölü sayısını bir olarak ilettiğini belirten Erdoğan, Kaza, felaket olabilirdidedi. Saatler ilerledikçe ölü sayısı da arttı. Öğleden sonra Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü önünde bir kez daha basının karşısına çıkan Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Aka, THYnin kaza yapan uçağında ölü sayısının 7ye çıktığının bildirildiğini söyledi. Aka yaklaşık bir saat sonra bu açıklamasını da güncelledi ve ölü sayısını 9 olarak açıkladı.

Akşam saatlerinde Ankara Esenboğa Havalimanında kazaya ilişkin değerlendirme yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 9 kaybımız var ve kaybımızın 3ü pilotlarımız. Bunun dışında yaralılarımızın 6sının durumu son gelen haberlere göre ağır dedi. Kazanın olduğu bölgedeki incelemelerin takip edildiğini dile getiren Erdoğan, Zaten kriz masamız, sivil havacılıkla birlikte takip ediyorlar. Orada da yine yakın bir takiple süreç devam ediyor. Tabii ki temennimiz odur ki gerek ağır yaralı gerekse yaralı yolcular, vatandaşlarımız sağlık, sıhhatle kurtulmuş olsun” dedi.

 

Baykal: Çok iyi aydınlatılmalı

THY uçağının Hollandada kaza geçirmesini değerlendiren CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Nerede eksik yapıyoruz, bakım zafiyeti mi var, varsa nereden kaynaklanıyor? Bunların çok iyi aydınlatılması lazım dedi. Kazayıçok acı bir olay olarak nitelendiren CHP lideri Baykal, THY, hepimizin iftihar ettiği çok büyük kuruluş. Hızla gelişiyor. Böyle bir kaza herkesi korkuttu. Keşke olmasaydı. Buradan çıkarılması gereken sonuçları mutlaka çıkaracağız diye konuştu.

 

‘İddialar spekülasyon'

Canlı yayında NTVnin sorularını yanıtlayan Hollanda Ulaştırma Bakanı Camiel Eurlings, THY uçağının kaza nedeninin henüz bilinmediğini, uçağın bir motorunun önceden düştüğü gibi iddiaların tümünün spekülasyon olduğunu, kazanın nedeninin ancak kara kutuların incelenmesinden sonra anlaşılabileceğini söyledi. Kazanın nedeninin araştırılması için bu konuda oldukça iyi bilinen bir profesör başkanlığında bir ekip oluşturulduğunu söyleyen Eurlings, Kazanın nedeni ne olabilir? sorusuna İnceleme ekibinin başkanı profesörün söylediğini aktarırsam eğer, THY iyi bilinen, modern bir havayolu şirketi. Uçak da modern bir uçak. Dolayısıyla konuyu artık uzmanlara bırakmamız gerekiyor. Kazanın nedeni ancak kara kutuların incelenmesinden sonra ortaya çıkacaktır.” 

 

Şaka sandılar

Kazadan yara almadan kurtulan bazı yolcular uçaktan yürüyerek çıktıklarını belirttiler. Kuyruk bölümünde oturduğunu söyleyen yolcu Kerem Uzel Bağrışmalar oldu, piste 600 metre kadar bir mesafede çakıldıkdedi. Akbank Hollanda Genel Müdürü Tuncer Mutlucan ise şunları anlattı:

20 kadar kişi hafif ve biraz daha ağır gördüğüm kişiler vardı. Koltukların arasına sıkışmış olan kişiler vardı. Onları gördük, biraz yardım etmeye çalıştık. Daha sonra 20-30 ambulans geldi, yardım ekipleri geldi. Uçak düşerken uzun süren bir düşme olmadı. 5-10 saniye içinde gerçekleşen bir olaydı. Ne oluyor derken bir darbe hissettik ve uçak durdu. Normal direkt inişe geçme anonsları yapıldı, inişe geçiyoruz dendi. Pilotun en son yaptığı anons 15 dakika sonra ineceğizdi. Onun üzerinden 7-8 dakika sonra olay oldu. Uçak normal alçalışının dışında aniden alçaldı. Daha sonra yardım ekipleri geldi. Çok vahim değildi. En azından yakınları uçakta olanlar varsa çok ölü olan, ağır yaralı olan bir kaza olmadı. Tam inişe geçtiğimizde birdenbire pilotun motorlara asıldığını hissettik. Arkası yere değdi ve tarlaya düştük.

 

‘Motor uçaktan önde gidiyordu'

Orhan Kaya isimli yolcu ise uçağın sol kanadındaki motordan siyah duman geldiğini gördüğünü ve motorun uçaktan koptuktan kısa bir süre sonra büyük bir gürültüyle iniş yaptığını açıkladı. Kaya, inişe geçtikleri sırada motorun koptuğunu ve uçaktan ileride gittiğini gördüğünü ardından da uçağın büyük bir gürültüyle düştüğünü söyledi.

 

‘Bir anda oldu'

Uçaktan kurtulan Hüseyin Sümer kaza anında yaşadıklarını şöyle anlattı: Uçak birden toprak alana doğru alçaldı. Biz şaka yapıyor zannettik. Türbülansa girdik zannettik. Şokta nasıl düştüğünü anlamadık. Hâlâ şoktayız. Uçağın parçalandığını fark ettik. Bir anda oldu. Daha sonra açık yerlerden dışarı çıktık. Bir hostesin çok ağır yaralı olduğunu gördüm Kazadan hafif yaralı olarak kurtulanlar otobüslerle havaalanına götürüldü.

 

Son anda binmedi

Schipol Havalimanı’nda düşen THY uçağına binmekten son anda vazgeçen Hollandalı Dr. Peter Black, Atatürk Havalimanı’na gelerek uçakta bulunan arkadaşı hakkında bilgi aldı. Dr. Blaock, “Dün gece arkadaşlarımla alkol aldım. Alkolün etkisiyle sabah kalkmak istemedim. Ancak arkadaşlarım uçağa bindi. Sağlık durumları iyiymiş” dedi.

 

Yolcu yakınları yıkıldı

Amsterdam seferini yapan THY uçağının kaza yaptığı haberi üzerine, uçakta bulunan yolcuların yakınları bilgi alabilmek için Atatürk Havalimanı’na gitti. Amsterdam’daki Schipol Havaalanı’nda yakınlarını bekleyenler ise kaza haberi gelince uçağın iniş yapmak zorunda kaldığı toprak alana koştu.

 

Vollenhoven: İlk bilgilere gelecek hafta ulaşabileceğiz

Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi Başkanı Pieter van Vollenhoven, THY uçağının dün Amsterdam'da inişe geçtiği sırada kaza yapmasının nedenleri hakkında ilk bilgilere ancak gelecek hafta ortalarında ulaşılabileceğini bildirdi. Van Vollenhoven, kaza bölgesinde bugün yaptığı ilk incelemelerinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, olayla ilgili her türlü araştırma ve incelemenin, başkanı olduğu konsey ve Haarlem Savcılığının işbirliği ile yürütüldüğünü belirtti.

Hollandalı araştırma ve inceleme ekiplerinin çalışmaları yanında, Türk, Amerikan, Fransız ve İtalyan uzmanlardan da destek alındığını bildiren Van Vollenhoven, dışarıdan alınan bu uzman desteği ile kazaya ilişkin nedenlere kısa sürede ulaşmayı beklediklerini söyledi. Van Vollenhoven, "kaza nedenine ilişkin ilk bilgilere gelecek hafta ortalarında ulaşabileceğiz" dedi. Van Vollenhoven, dün yaptığı açıklamada da THY uçağının gerekli olan her türlü teknolojik yeniliklere sahip olduğunu belirtmiş, kazanın oluş biçiminin, iki motorun da aynı anda durduğunu gösterdiğini ifade etmişti.

 

İstanbul'a getirilen 7 yolcunun isimleri açıklandı 

İstanbul-Amsterdam seferini gerçekleştirirken dün inişe geçtiği sırada kaza yapan Türk Hava Yolları (THY) uçağında bulunan ve İstanbul'a getirilen 7 yolcunun isimleri açıklandı. THY Basın Müşavirliğinden alınan bilgiye göre, THY'nin ''Kırşehir'' adlı uçağıyla Amsterdam'dan İstanbul'a getirilen 2'si İran uyruklu 7 yolcunun isimleri şöyle: ''Muhammad Mirzaik, Kerem Uzel, Kenan Eke, ilhan Gücüyener, Volkan Dağsan, Cem Mert ve Yousha Radparva.''

 

Gül, hayatını kaybeden pilotların eşlerin aradı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kazada hayatını kaybeden pilotların eşlerini arayarak başsağlığı diledi. Alınan bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Gül, Kaptan Pilot Hasan Tahsin Arısan'ın eşi Neriman Arısan, Yardımcı Pilot Murat Sezer'in eşi Selda Sezer ve eğitim alan Pilot Olgay Özgür'ün eşi Ayşe Özgür'ü telefonla aradı. Cumhurbaşkanı Gül, pilot eşlerine başsağlığı diledi.

 

Kaza kurbanları için anma toplantısı düzenlenecek

İstanbul-Amsterdam seferini yaparken dün Hollanda'daki Schiphol Havaalanı'na inişi sırasında düşen THY uçağında yaşamını yitiren ve kaza geçirenler için, 28 Şubat Cumartesi günü anma toplantısı düzenlenecek. Kazadan hemen sonra oluşturulan kriz masasının başkanlığını yapan Haarlemmermeer Belediye Başkanı Theo Weterings, düzenlenecek toplantıya, kaza yerinin yakınlarında bulunan kasabaların sakinlerinin de katılacağını bildirdi. Weterings, toplantıda kazada yaşamını yitirenler anılırken, bölge sakinlerinin kazadan duyduğu korku ve huzursuzluğun da giderilmesinin amaçlandığını belirtti. Belediye Başkanı, toplantıya kazazede yakınlarının ve bütün tanıdıklarının davetli olduğunu kaydetti. THY uçağının inmek isterken düştüğü yerin hemen yakınlarında Haarlemmermeer'ın kuzeyi ile Haarlemmerliede/Spaarnwoude bölgesinde yerleşim birimleri bulunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler