Bergama'da "altın savaşı"

TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı Bergama Ovacık Çamköy'de siyanür liçi yöntemiyle çalışan altın madeninin yargı karalarına rağmen işletilmesini eleştirince, işletici Koza firması yöneticisi Hayri Öğüt, Soğancı'yı istifaya çağırdı. TMMOB Makine Mühendisleri Odası Başkanı Emin Koramaz da Öğüt'ün açıklamasının "haksız kazanç hırsıyla hazırlandığını" belirtti.

Yayınlanma: 26.02.2009 - 10:01
Abone Ol google-news

Koza Altın İşletmeleri'nin Bergama Ovacık Çamköy'de yargı kararlarına rağmen işletmeye devam ettiği siyanür liçi yöntemiyle çalışan altın madeni, mühendis camiasıyla şirketi karşı karşıya getirdi.

TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı'nın altın madeninin yargı karalarına rağmen işletilmesini eleştiren açıklamasına, Koza firması yöneticisi Hayri Öğüt oldukça sert ifadelerle yanıt vererek, Soğancı'yı istifaya çağırmıştı. Öğüt, Soğancı'nın açıklamalarının TMMOB camiasının da tepkisini çekeceğini "umut ettiğini" dile getirmişti. Bunun üzerine  TMMOB Makine Mühendisleri Odası Başkanı Emin Koramaz, Öğüt'in açıklamasının "yakışıksız" olduğunu ve "haksız kazanç hırsıyla hazırlandığını" bildirerek, "TMMOB ve bağlı meslek odaları sermaye çıkarlarının onay makamı değildir" dedi.
 

Soğancı ne demişti?

TMMOB Başkanı Soğancı, söz konusu madenle ilgili açıklamasında, "siyanür liçi" yöntemiyle çalışan madenin işletilmesiyle ilgili idari işlemlerin mahkemelerce defalarca iptal edildiği, AİHM tarafından Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ihlal edildiğine dair kararlar verildiğini, ancak söz konusu altın madeni ve kimya tesisinin, hukuk devleti ilkesini yok sayarak faaliyetini sürdürdüğünü ifade etmişti. Son olarak Danıştay 6. Dairesi'nin yürütmeyi durdurma kararının Çevre ve Orman Bakanlığı'na 30 Aralık 2008 tarihinde tebliğ edildiğini belirten Soğancı, bu kararla altın madeninin faaliyetine olanak sağlayan tüm işlemlerin yasal dayanağının ortadan kalktığını vurgulamıştı.
 

Şirketten sert yanıt

Koza Altın İşletmeleri Genel Müdür Yardımcısı Hayri Öğüt, Soğancı'nın altın madeninin yargı karalarına rağmen işletilmesine karşı hukuku, yöre halkını ve bilirkişileri koruyan açıklamasına sert bir üslupla karşılık verdi.

Hayri Öğüt, açıklamasında "TMMOB camiasının da tepkisini çekeceğini umut" ettiğini ifade ederken, savcılar ve devlet kurumlarının "acilen harekete geçmesi" gerektiğini savundu ve TMMOB Başkanını istifaya çağırdı. Öğüt, TMMOB yönetimine "hodri meydan" çağrası da yaptı.
 

Koramaz'ın açıklaması

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Başkanı Emin Koramaz da bir açıklama yaparak, Öğüt'ün açıklamasının "yakışıksız" olduğunu ve "haksız kazanç hırsıyla hazırlandığını" bildirerek, "TMMOB ve bağlı meslek odaları sermaye çıkarlarının onay makamı değildir" dedi.

TMMOB ve bağlı Odaların keyfi yorumlara tabi ideolojik, siyasal organizasyonlar olmadığının herkesçe bilinmesi gerektiğini ifade eden Koramaz, "Odalarımız, tüm çalışmalarında meslek ve uzmanlık alanlarından hareketle bilim ve tekniği referans alan, yasa ve yönetmelikleri bulunan birer kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıdır" dedi. Mühendis, mimar ve şehir plancılarının örgütleri olan TMMOB ve Odaları, toplumsal yaşamın biçimlenişine dair görüş, öneri ve çözümlerini tamamen bu temelde ve siyasal kaygı gözetmeksizin belirlediğini ifade eden Koramaz, "Danıştay da esasen bu nedenle Odalarımızın yanlış uygulamalara karşı başvurularını dikkate almaktadır" dedi.
 

"Soyguna karşı çıkmaya devam edeceğiz"

Koza Altın İşletmecilik A.Ş.'nin kendilerine onay vermeyen herhangi bir kuruma, yasal süreçlerin belirleyiciliğine, hukukun güvenilirliğine yönelik bilimsel tespit ve önerilere tahammülü olmadığını ifade eden Koramaz, şöyle dedi: "Ancak biz meslek odaları, yer altı ve üstü zenginliklerimizin özelleştirilmesine, kamu yönetimi, imar, çevre, kültür ve turizmin rant alanlarına dönüştürülmesine karşı çıkmaya ve birer soygun kapısı olmamasına devam edeceğiz. Odamız ve Birliğimiz TMMOB, toplumsal yaşamın olması gereken normları içermesine dönük kalıcı çözümleri savunmada halkın yanında taraf olmaya devam edecek, çevrenin tüketilmesinin karşısında olacak, ülkenin geleceğine sahip çıkacaktır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler