"TRT'nin verici ihalesinde yolsuzluk yapıldı"

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, TRT'nin FM radyo ve televizyon vericileri için yaptığı 4 ayrı ihalede Kamu İhale Kanunu'nun ihlal edildiğini, görev ve yetkinin kötüye kullanıldığını kaydetti. Kart, TRT'nin 1 milyon 691 bin 829 TL zarara uğratıldığını belirterek, Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'nun hemen görevlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Yayınlanma: 26.02.2009 - 12:27
Abone Ol google-news

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart Meclis'te düzenlediği basın toplantısında TRT'nin verici ihaleleriyle ilgili iddialarda bulundu. AKP hükümetlerinde devlet yönetiminde kadrolaşma ve rant aktarımının en yoğun yaşandığı kurumların başında TRT'nin geldiğini söyleyen Kart, TRT'nin 6 yılın sonunda 'AKP'nin borazanı" haline getirildiğini savundu. AKP hükümetleri döneminde sayıları 500'e ulaşan personel alımı konusunu düzenleyeceği bir başka basın toplantısıyla gündeme getireceğini kaydeden Kart, TRT'nin 22-26 Eylül 2008 tarihlerinde FM radyo vericileri ve televizyon vericileri için yapılan 4 ayrı ihale konusunda bilgi verdi. TRT yetkililerinin Kamu İhale Kanununun istisnalarını düzenleyen ilgili maddesinin uygulamasını ve ihalelerin yasada belirtilen limitlerin altında kalmasını sağlamak amacıyla aynı ürün niteliğindeki ihaleleri 4'e böldüğünü belirten Kart, bu nedenle Kamu İhale Kanunu'nun ihlal edildiğini, görev ve yetkinin kötüye kullanıldığını ifade etti.

 

"İhaleyi alan firmanın ticaret sicil kaydı yok"

Televizyon verici sistemleri için 3 gün ara ile 2 ayrı ihale yapıldığını söyleyen Kart şöyle konuştu:
"Aynı idari ve teknik şartnameler kullanılmıştır. İhalenin idari şartnamesinin 7/b maddesinde belirtilmesine rağmen, IMP Ten-Telekom d.o.o firmasının ticaret sicil kaydı yoktur. Şu ana kadar bu belge temin edilememiştir. Nihai komisyon tutanağında ise bu belge varmış gibi işlem yapılmış ve tutanak tutulmuştur. Vahim boyutlarda bir skandal sözkonusudur. Çünkü bu firmanın Türkiye'de ticaret sicil kaydı olmadığı gibi kendi ülkesi olan Slovenya Ticaret ve Sanayi Odasında da kaydının olmadığı bilinmektedir. Ayrıca her 2 ihalenin de 3 gün gibi çok kısa aralıklarla yapılmış olması, Kamu İhale Kanununun temel ilkelerine aykırılık yaratmış, kaynakların verimli kullanımını engellemiştir."

 

"Nautel firması uygunluk belgesi almadı"

FM radyo verici sistemleri için de yine 3 gün arayla 2 ayrı ihale yapıldığını ve her 2 ihalede de aynı idari ve teknik şartnamelerin kullanıldığını kaydeden Kart, ihaleyi kazanan Nautel limited firmasının ise uygunluk belgesi almadığını, başvuruda dahi bulunmadığını bildirdi. Nihai komisyon tutanağında firmanın uygunluk belgesinin varmış gibi gösterildiğini söyleyen Kart şunları kaydetti:
"Usul ve yasaya aykırı olmaktan öte yolsuzluk unsurları içeren bu ihaleler sebebiyle TRT 1 milyon 691 bin 829 TL zarara uğratılmıştır. Türk Telekomünikasyon Kurumu tarafından onaylanmamış standartlara sahip olan vericilerin çalışmaması durumunda zarar katlanarak artacağı gibi, kamu ve yayıncılık hizmetinin tümden yerine getirilememesi gibi bir sonuç da doğacaktır. İhaleler adli yargıya da intikal etmiş durumdadır. TRT yönetimi ise tüm bu sürece rağmen ihalenin üzerinde bırakıldığı firmalarla alelacele ve mal kaçırırcasına sözleşme imzalayarak yabancı firmalara ödeme yaparak geri dönülmez akreditifleri açmıştır. Sahte belge düzenlemek pahasına gerçekleştirilen ihaleler söz konusudur:"

 

"Devlet Denetleme Kurulu'nu göreve çağırıyorum"

Kart, verici ihalelerinin takibi ve denetlenmesi için Cumhurbaşkanlığı'nı göreve davet ettiklerini belirterek, Devlet Denetleme Kurulu'nun yanı sıra Başbakanlık Teftiş Kurulu ve TRT'nin bağlı olduğu Yüksek Denetleme Kurulu'nun da inceleme yapmasını istedi.

 

"Polemik yarışına giremem"

Kart, bir soru üzerine, AKP Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat'ın dün kendisiyle ilgili yaptığı açıklamaları da değerlendirdi. Kart "Ben polemik yarışmasına girmem. Sansasyon hevesinde bir milletvekili değilim. Bilgilerin hepsi belgeye dayalı. Ben açıklama yaptıktan 6 gün sonra kendisi beni aradı, müsteşarla hısımlığının olmadığını söyledi, ben de 'sizin beyanınızı esas alır açıklama yaparım' dedim. 'Hayır sen araştır' dedi. Ben beyanlarımı gelişigüzel yapmadım. 17 Mayıs 2007 tarihli basında bu haberler var, tekzip edilmedi. Hiçbir komplekse kapılmadan dün açıklamamı yaptım."diye konuştu. Kart, Fırat'ın Konya'da miting yapacağını söylediğinin hatırlatılması üzerine de "Buyursun gelsin, en iyi şekilde ağırlanır. Benim polemiğe girecek vaktim yok" karşılığını verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler