TÜROFED: İşgalci yasasından kurtulduk

TÜROFED Başkanı Barut, TCK'nin 154'üncü maddesi gereğince kıyılara yönelik kullanım hakkını da suç gösteren yasada yapılan değişiklikle turizmcilerin"işgalci" suçlamasından ve cezalarından kurtulduklarını söyledi.

Yayınlanma: 26.02.2009 - 13:29
Abone Ol google-news

Türkiye Otelciler Federasyonu(TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, kamuoyunda "Şezlong Yasası" olarak bilinen TCK'nin 154'üncü maddesi gereğince kıyılara yönelik kullanım hakkını da suç gösteren yasada yapılan değişiklikle turizmcilerin"işgalci" suçlamasından ve cezalarından kurtulduklarını söyledi.

TÜROFED Başkanı Ahmet Barut, bu yasal değişiklikle beklentilerinin sadece turistik tesislerin önüne zorunlu turistik hizmetlerin verilmesi ile ilgili sabit olmayan basit ünitelerle sınırlı olduğunu bunun dışında talan, kaçak yapılaşma gibi fırsatçılığa yol açacak taleplerin yanında olmadıklarını belirtti.

"Şezlong Yasası" olarak da bilinen TCK'nın 154. maddesinde yapılan değişikliği desteklediklerini söyleyen TÜROFED Başkanı Ahmet Barut, "Tesislerinin önüne, sahile şezlong ve güneşlik koyanlar, TCK 154. madde ile yargılandılar ve çeşitli hapis cezası aldılar. Bu bir haksızlıktır. Bizim turizmciler olarak talebimiz sadece yukarıda belirttiklerimiz ile sınırlıdır. Bunun dışında talan, kaçak yapılaşma gibi fırsatçılığa yol açacak talepler bize ait değildir, bunun yanında değiliz, olmayacağız. Bunu çok açık bir dille kamuoyunun bilgisine sunmak isterim. Bizler kaçak yapılaşmanın ve talanın önünün açılmasını değil, hatta sahillerdeki kaçak yapıların yıkılmasını istiyoruz. Her türlü kaçak yapıya, talana karşı olduğumuz kadar uğradığımız haksızlıklara da karşıyız" diye konuştu.

Ahmet Barut, bu değişiklikle yıllardır süren haksız uygulamanın ortadan kalkmasından mutlu olduklarını belirterek, "Bu haksızlığın giderilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz" dedi. TÜROFED Başkanı Ahmet Barut, turizmcilerin taleplerinin 2B olarak bilinen orman niteliğini yitirmiş araziler ile ilgili düzenlemeyle ilgisi olmadığının özellikle altını çizdi.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı ve TÜROFED Yönetim Kurulu Üyesi Sururi Çorabatır da TCK'nın 154. maddesi'nde talep ettikleri değişikliğin, otelcilik hizmetleri için kullandıkları ve sadece Antalya bazında 2008 yılında 19 milyon TL. ecrimisil ödedikleri sahildeki yerler için olduğunu, bu miktarın bir çok ilimizdeki vergi tahsilatından fazla olduğunu belirterek, "Bu madde yıllardır ağırlıklı olarak turizmcilere uygulandı. Bizim talebimiz bu haksızlığın giderilmesi ile sınırlıdır" dedi.

Kanun değişikliğinin turizmcileri sahillerde 'sahip' konumuna getirmeyeceğini ve halkın kullanımına engel; turizmciler lehine ise bir ayrımcılık olmadığını vurgulayan Çorabatır şunları söyledi:

"Kanun değişikliği sadece turizmcileri değil; milyonlarca kişiyi ilgilendirmektedir. Hukuki ve idari işlemlerle çözümlenebilecek konularda yersiz yere vatandaş ile devleti ceza davalarında karşı karşıya getirilmekte idi. Halen yürürlükte olan özel ceza yasaları ile devletin arazileri yine eskisi gibi korunmaktadır. Yasa maddesinin 1.fıkrasının yürürlükten kaldırılması ile yağma ve talana yol açılacağı ile ilgili özellikle akademisyenlerin görüşleri bu nedenle doğru değildir"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler