20 ağaç yurt yapımı için kesildi

Balıkesir'deki 100. Yıl Anadolu Teknik Lisesi, Anadolu Meslek Lisesi, Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi bahçesinde bulunan yaklaşık 20 ağacın yurt binası yapımı için kesilmesine çevreciler tepki gösterdi.

Yayınlanma: 27.02.2009 - 14:10
Abone Ol google-news

Balıkesir'de 1980 yılında 2. Endüstri Meslek Lisesi adı altında eğitim-öğretime başlayan ve 1981'de Atatürk'ün 100'üncü doğum yılı nedeniyle, ''100. Yıl Endüstri Meslek Lisesi'' adı verilen okulun bahçesine o dönemde dikilen ağaçlardan yaklaşık 20'si yurt binası yapımı için geçtiğimiz günlerde kesildi.

Okul bahçesindeki ağaçların kesilmesine tepki gösteren TEMA Vakfı Balıkesir Temsilciliği üyeleri, okulun geniş bir alana sahip olduğunu ve yurt binasının ağaç kesilmeden de yapılabileceğini iddia etti.

Ağaçların kesilmesine anlam veremediklerine işaret eden çevreciler, ''Yurt binasının yapımına karşı değiliz. Bina için uygun yer ağaçların kesildiği alanda olabilir. Ancak ağaçlar başka bir alana nakledilebilirdi. Bunun birçok örnekleri var'' dedi.

TEMA Vakfı Balıkesir Temsilcisi Mansur Toprak da yaptığı açıklamada, Balıkesir'in ağaç fakiri bir kent görünümünde bulunduğunu öne sürdü. Balıkesir'de mezarlıkların, parkların ve askeri birliklerin bulunduğu alanların yeşil alan olarak göze çarptığını dile getiren Toprak, ''Eğitim camiasının ağaçlara karşı tavrını hiç yakışık bulmadığımızı söylemek istiyoruz. Ağaçlar kesilmeden makine ile sökülerek başka bir alana taşınabilirdi. Böyle birşey yapılabilseydi eğitim camiamız örnek olurdu'' diye konuştu.

100. Yıl Anadolu Teknik Lisesi, Anadolu Meslek Lisesi, Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü İlhan Tutgun ise yaklaşık 20 ağacın kesildiğini ve bunlardan 3 metreküp kullanılabilir kereste çıktığını söyledi.

Yurt binasının yerinin Milli Eğitim Bakanlığı teknik elemanları tarafından belirlendiğine işaret eden Tutgun, arazinin Milli Emlak Müdürlüğüne ait olması nedeniyle Çevre ve Orman Bölge Müdürlüğünden gerekli onayların alındığını, Balıkesir Defterdarlığına da yazı yazıldığını söyledi. Tutgun, ''Kesilecek ağaçlardan kullanılabilir kerestelerin okulun mobilya bölümünde kullanımına verilmesi kararlaştırıldı. Ayrıca kesilen ağaçlar göknar olduğu için de pek bir maddi değeri yoktu'' yorumunda bulundu.

Tutgun, ağaçların kesildiği alana 3 katlı 200 kişilik yurt binası yapılacağını ve bunun öğrencilere katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

Milli Eğitim Müdürü Abdurrahim Köksal da, ağaçların kesildiği alanda bir pansiyon inşaatına başlanacağını yineleyerek, şunları söyledi:
''Bir tek ağaç bile kesilmesine gönlümüz razı gelmez ama yurt binası da elzemdi. Bu, büyük bir ihtiyaçtı. Mesleki eğitim çok önemli. Bizler çocuklara 'mesleki eğitime gelin' diyoruz ama yurt olmaması nedeniyle tercih edilmiyordu. Şimdi buraya Milli Eğitim Bakanlığımızın onayı alınarak 200 öğrenci kapasiteli pansiyon yapıyoruz. Ağaçların kesilmesini istemeyiz ama yurt binası da geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız için önemliydi.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler