Kaymak yemesi güzel de ya yapması...

Afyonkarahisar'ın dünyaca ünlü ''Afyon kaymağı'', lokum, sucuk, kaplıcalar ve haşhaşla birlikte ilin tanıtımına sağladığı önemli katkının yanı sıra, bölge köylüleri için geçim kaynağı. Peki 250 gram kaymağın kaç günde hazırlandığını biliyor musunuz?

Yayınlanma: 28.02.2009 - 08:07
Abone Ol google-news

Afyon kaymağının lezzet sırrının, özel kaplarda ve manda sütünden, tekniğine uygun yapılmasında saklı olduğunu belirten üreticiler, kaymağın sadece 250 gramının 2 günde meydana geldiğini anlattılar.

Bölgede giderek azalan manda yetiştiriciliği nedeniyle, kaymak üretiminde de önemli düşüş gözlenen Afyonkarahisar'da, manda sütünden 250 gram kaymak alabilmek için 2 gün uğraş veren kaymak üreticileri, geçimlerinin büyük bir bölümünü bu yolla sağlıyorlar.
Modern bir üretim yapılamaması Afyon kaymağının ayrı bir sıkıntısı. Sadece evlerde sınırlı imkanlarla yapılan Afyon kaymağı, çabuk bozulması nedeniyle de uzak illere gönderilemiyor.
 

''Afyon kaymağının sırrı"

Yıllardan beri Afyonkarahisar'ın Akcin köyünde kaymak üretimi yapan Ayşe Özçınar, Afyon kaymağının sırrını vermek istemiyor, ancak kaymak üretiminin aşamalarını şöyle anlatıyor:

''Kaymağın, Afyon kaymağı olabilmesi için önce manda sütünden yapılmış olması gerekiyor. Mandalarımızı sabah saatlerinde sağarak, otlaklara göndeririz. Sağdığımız sütü, kısık ateşte öğleye kadar kaynatırız. Kaynatmanın ardından üzerini bez parçalarıyla örterek terletiriz. Mandalar, akşam saatlerinde geldiğinde ise tekrar sağarak, sabah kaynattığımız sütün üzerine ilave ederek tekrar kaynatırız. Bütün bu işlemler bittikten sonra ise sütün üzerinde kalıplaşmış olan kaymağı keserek, özel kaplarına koyup, buzdolabında soğumaya bırakırız. Belirli bir süre soğutulan kaymak, ertesi gün satışa çıkarılır.''

Sütün terlemesi olayını ise ''sütün içinde bulunan su miktarının buharlaşarak azalması'' olarak anlatan Ayşe Özçınar, kaymak satışlarının ise eşlerine düştüğünü kaydetti.
Afyonkarahisar köylerinde gram gram hazırlanan ''Afyon kaymağı'' günün ilk ışıklarıyla kurulan pazarda satışa sunuluyor. 250 gramlık paketlerde satılan kaymak ise ortalama 4 ile 6 YTL'den satılıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler