Dünyanın yükünü kayıt dışı taşıyorlar

"Asansörü icat edeni vurmak lazım" diyen hamalların hiçbir sosyal güvencesi bulunmuyor. Zorlukları dayanışmayla aşmaya çalışan hamallar, kendilerini, "çalışma yaşamının alttakileri" olarak nitelendiriyor.

Yayınlanma: 28.02.2009 - 08:16
Abone Ol google-news

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Sosyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Suat Kolukırık, yüksek sağlık ve iş güvenliği riski taşımalarına rağmen, hamalların sosyal güvencesiz ve kayıt dışı çalışmak zorunda kaldıklarını bildirdi. Hamalların kendilerini, ''başka işi olmadığı için taşımacılık yapan kişi'', ''yük taşıyan kişi'', ''alın teri ile para kazanan kişi'', ''ne denilirse onu yapan kişi'' olarak tanımladıklarını anlatan Kolukırık, hamalların büyük çoğunluğunun ise konumlarını ''çalışma yaşamının alttakileri'' olarak gördüklerini ifade etti.

Hamalların önemli bir kısmının bel fıtığı rahatsızlığı yaşadığını anlatan Kolukırık, şu bilgileri verdi:

''Hamallar, yüksek sağlık ve iş güvenliği riski altında çalışmalarına karşın, sistem dışında tutunmaya çalışıyorlar. Hareket kabiliyetlerini azaltıcı rahatsızlığı olan hamala, diğer arkadaşlarınca destek sağlanıyor ve işe gidildiğinde pasif görevler verilebiliyor. Hamallar için hiçbir etken işe gidememekten daha büyük bir sorun olarak gösterilmiyor.''

Kolukırık, hamalların çalışma koşullarından şikayetçi olduklarını ve son dönem yaşanan teknolojik gelişmelere uyum sağlamada sorun yaşadıklarını ifade etti. Kolukırık, hamalların teknolojik gelişmelerin kendi işlerine zarar verdiğini düşündüklerine değinerek, şu bilgileri verdi:

''Görüştüğümüz hamallardan bazıları 'asansörü ve forklifti çıkaranı vurmak lazım' şeklinde görüş belirttiler. Bazılarıysa çalışma şartlarının zorluğundan yakınarak, hamallık mesleğine 'burası denizdir, yüzen kıyıya çıkar, bilmeyen boğulur' şeklinde bakıyorlar. Hamallar, ağır iş yüklerine rağmen aldıkları ücretin azlığından da şikayetçiler. Tespitlerimize göre, hamallık ücretleri şu şekilde: Çimento indir-bindir torbası 10 kuruş. Kiremit indir-bindir adedi 1 kuruş. Tuğla indir-bindir adedi 0,9 kuruş. Kömür indir-bindir tonu 2,5 lira.'


Kamuda çalışmak istiyorlar

Yrd. Doç. Dr. Suat Kolukırık, görüşülen hamalların yüzde 73,2'sinin ilkokul, yüzde 11,3'ünün ortaokul, yüzde 8,5'inin ise lise mezunu olduğunu belirterek, ''lise mezunu hamalların genç yaş grubu içerisinde yer aldığı göz önüne alındığında, son dönemlerde eğitimli ve genç insanların da hamallık sektöründe bulunduğu görülmektedir'' dedi.

Görüşülen hamallara imkanları olması durumunda hangi sektörde çalışmak istediklerini de sorduklarını belirten Kolukırık, hamalların en çok kamuda çalışmak istediklerini dile getirdi. Kolukırık şunları söyledi:

''Görüşülenlerin en belirgin özelliklerinden birisi de imkanlarının olması durumunda yüzde 46,5'le kamu sektöründe çalışma istekleridir. Bu istek, çocukları için düşünülen meslek tercihinde de kendisini somut bir biçimde göstermiş ve kamu sektörü en fazla istenilen sektör olmuştur. Görüşülenlerin tamamına yakını sektörün kendisinden kaynaklanan sorunlarının yanında, sorunlarının ortak çözümü için örgütlenme konusundaki işbirliği ve destek yetersizliğinden de şikayet etmektedir. Kayıt dışı olarak istihdam imkanı bulan hamallar ve diğer çalışanları kapsayıcı girişimler, kuşkusuz enformel (kayıt dışı) sektörün kontrol edilmesine yardımcı olacaktır.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler