3 yılda 497 kamu görevlisine işkence soruşturması

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk'un soru önergesine verdiği yanıt 2006-2008 yılları arasında toplam 497 kamu görevlisinin işkence soruşturması geçirdiğini ortaya koydu. Bakan Şahin'in verdiği bilgiye göre bu soruşturmalardan 318'i derdest olurken, 135 kamu görevlisi hakkında dava açıldı.

Yayınlanma: 28.02.2009 - 10:22
Abone Ol google-news

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk'un işkence suçlamasıyla hakkında soruşturma ve dava açılan kamu görevlilerine ilişkin soru önergesini yanıtladı. İşkence iddialarının etkin takibine yönelik olarak yargı çalışanları için yoğun eğitim faaliyetlerinin yürütüldüğünü ayrıca İstanbul Protokolü Eğitimi Projesi'nin uygulanmaya başlandığını kaydeden Bakan Şahin "2,7 milyon avro tutarındaki söz konusu projeyle bin 500 hakim ve cumhuriyet savcısı ile 4 bin hekimin İstanbul Protokolü konusunda eğitilmesi ve protokolle ilgili olarak uygulama rehberleri ve eğitim materyalleri hazırlanması öngörülmüştür. 2009 yılı Kasım ayında tamamlanması öngörülen proje çerçevesinde, işkenceyle mücadele konusunda, hakim ve savcılar ve adli tıp uzmanı olmayan hekimlerin bilgilendirilmesi ve bu sahada rol alan ilgili kamu görevlilerinin daha etkin mücadele etmeleri hedeflenmektedir. Projenin tamamlanmasını müteakip işkenceyle mücadele konusunda ihtiyaç duyulacak diğer eğitim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesine devam edilecektir" dedi.

Bakan Şahin, işkence suçlamasıyla hakkında soruşturma ve dava açılan kamu görevlileri sayısıyla ilgili de son üç yılın bilgilerini verdi. Buna göre, 2006-2008 yılları arasında TCK'nın işkence ve eziyet suçuyla ilgili 94'ncü maddesi kapsamında 318 kamu görevlisi hakkında işkence soruşturması yapılırken, 135 kişi hakkında da dava açıldı. Yine TCK'nın "Neticesi itibariyle ağırlaşmış İşkence" suçunu düzenleyen 95'nci maddesine göre de üç yılda 30 kamu görevlisi hakkında soruşturma başlatıldı. Aynı dönemde 95'nci madde nedeniyle 14 kişi hakkında dava açıldı. 2006-2008 yılları arasında 94 ve 95'nci maddeler kapsamında yapılan soruşturmalardan 439'unda kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilirken, açılan davalarda ise mahkeme 67 beraat kararı verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon