"Yargıtay'ın kararı emsal karar olacak"

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, Yargıtay Genel Kurulu'nun, Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin ''sabit ücret uygulaması'' lehine kararını ele alacağını belirterek, ''Kararının düzeltileceğine ve adaletin tecelli edeceğine inanıyoruz. Yargıtay Genel Kurulu'nun vereceği karar, tartışmalara hukuki anlamda son noktayı koyacak, emsal karar olacak'' dedi.

Yayınlanma: 02.03.2009 - 11:10
Abone Ol google-news

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasında düzenlediği basın toplantısında, Türk Telekom'un sabit ücret uygulamasıyla ilgili hukuki süreçte gelinen noktaya ilişkin bilgi verdi.

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin, Balıkesir Asliye 2. Hukuk Mahkemesi'nin sabit ücreti ''haksız bir uygulama'' olarak niteleyen kararını, Türk Telekom lehine bozduğunu kaydeden Çetin, bozma kararının ardından dosyanın Balıkesir Asliye 2. Hukuk Mahkemesi'ne geri gönderildiğini söyledi. Çetin, söz konusu mahkemenin ''kararında ısrar ederek, itirazın reddine karar verdiğini'' belirtti ve özetle şöyle konuştu:

''Türk Telekom'un en çok sığındığı ve 13. Hukuk Dairesinin de gerekçesinde atıfta bulunduğu 406 sayılı Telgraf ve Telefon yasasının 18. maddesinde 'sabit ücret' tanımlaması geçmektedir. Ancak 'sabit ücret' verilen bir hizmetin karşılığı olarak adlandırılmaktadır. Nitekim kimi GSM operatörleri 'her yöne' tarifeleri ile tüketiciden 'sabit bir ücret' alıp o tüketiciye ödediği ücrete uygun konuşma süresi vermektedir. Türk Telekom da tüketiciden sabit bir ücret alarak ve tüketiciye bu ücret karşılığında konuşma hakkı tanıyarak kampanya yapmaktadır. Biz tüketiciler olarak bir hizmet ve iş karşılığı olan bu tür 'sabit ücrete' karşı değiliz.

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, yasanın 'hıfzı' yani asıl içeriği ile 'lafzı'nı yani şekli olarak yazılanı, birbiri ile kıyaslayacak hakimlerin yer aldığı bir kuruldur. Ancak dosya yoğunluğu nedeniyle vermiş olduğu ve kamu vicdanını, tüketici vicdanını sızlatan kararın Yargıtay Genel Kurulunca düzeltileceğine ve gerçek adaletin tecelli edeceğine inanıyoruz.''

Çetin, Yargıtay Genel Kurulunun vereceği kararın, tartışmalara hukuki anlamda son noktayı koyacağını ve her mahkemenin uyması gereken emsal karar olacağını vurguladı.

Türk Telekom'un ADSL için sabit hat zorunluluğu uygulamasına da değinen Çetin, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun bu zorunluluğu ortadan kaldırmaya yönelik ''yalın ADSL'' kararı aldığına dikkati çekti. Türk Telekom'un uygulamayı sürdürmesini eleştiren Çetin, yalın ADSL hizmetinin bir an önce hayata geçirilmesini istedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler