"Bir çağ kapanmış ve başka bir çağ açılmıştır"

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ABD ve AB'de krizin etkilerini hafifletmek için peş peşe paketler açıklandığını, bundan sonraki görevin ise gerileyen tüketici güvenini yeniden inşa etmek olduğunu dile getirerek, "Ancak görünen o ki bu güven uzun süre yerine gelmeyecek ve güven yerine gelse de tüketim için eskisi gibi ucuz ve bol kaynak yaratılamayacak. Bu nedenle şunu anlamak zorundayız ki bir çağ kapanmış ve başka bir çağ açılmıştır" dedi.

Yayınlanma: 02.03.2009 - 13:48
Abone Ol google-news

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ABD ve AB'de krizin etkilerini hafifletmek için peş peşe paketler açıklandığını, bundan sonraki görevin ise gerileyen tüketici güvenini yeniden inşa etmek olduğunu dile getirdi.

Büyükekşi, "Ancak görünen o ki bu güven uzun süre yerine gelmeyecek ve güven yerine gelse de tüketim için eskisi gibi ucuz ve bol kaynak yaratılamayacak. Bu nedenle şunu anlamak zorundayız ki bir çağ kapanmış ve başka bir çağ açılmıştır" dedi.

TİM Başkanı Büyükekşi, Mart ayı ihracat rakamlarını Bursa'da gerçekleştirdiği basın toplantısıyla açıkladı. Büyükekşi toplantıda yaptığı konuşmada, söz konusu durumdan çıkış için iç pazarı büyüterek ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki ticaretin artırılması gerektiğini belirtti. Finansal krizin tüm dünya ölçeğinde bir tüketici güveni krizine dönüştüğünü kaydeden Büyükekşi, temel sorunun daralan tüketim üretim döngüsünü tekrar hızlandırmaktan geçtiğini söyledi.
 

"İç pazarı büyütelim"

İç pazarın büyütülmesi gerektiğine vurgu yapan Büyükekşi, "Bir yandan iç pazarlarımızı büyütürken öte yandan diğer gelişmekte olan ülkelerle olan ticari hacmimizi artırarak dış ticaretlerimizi büyütelim. Bu önerinin matematiği var mıdır kesinlikle vardır. Mevcut paradigmaların körleştirici ezberinden kurtulmamız ve meselelere daha yaratıcı bakmamız bize hazinenin yerini görmemizi sağlayacak kudreti verecektir" dedi.

Büyükekşi, başta tüketici finansmanı olmak üzere tüm reel sektörün ve ihracatçıların önceliğinin kredi ve finansman olanaklarının kısılmaması olduğunu vurguladı.
 

Cansuyu desteği nefes aldıracak

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan tarafından açıklanan 1 milyar dolarlık yeni ihracat kredisi destek programına da değinen Büyükekşi, şunları kaydetti:
"Bu programa göre başvuran ve şartlara uyan her KOBİ'ye 6 ay vadeli, vade sonunda defaten ödemeli olmak üzere 200 bin dolara kadar kredi kullandırılmasının önü açıldı. Başvuruları bugün başlayacak ve firma başına 200 bin dolara kadar limitli, düşük komisyonlu ve 6 ay için 1.18 gibi düşük faizli bu desteğin, reel sektörümüze soluk aldırması açısından çok yararlı olacağını düşünüyoruz. Biz bu noktada ihracatçıların taleplerini dinleyerek özverili ve titiz bir çalışmayla bize bu desteği sağlayan Sayın Bakanımız ve ekibine teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bankalarımızın da bu kredinin hızlı ve etkin bir şekilde kullandırılması için üzerlerine düşeni yapacaklarına inanıyoruz. Bu kredi elbette ki çok güzel bir adım olarak değerlendirilmeli."
 

"Faiz indirimini destekliyoruz"

Büyükekşi, "Merkez Bankası'nın son dönemde büyük bir cesaret örneği göstererek peş peşe faiz indirimlerine gitmesini bütün kalbimizle destekliyoruz ve devamını bekliyoruz" dedi. Düşen faiz oranlarının yatırım imkanlarının canlanmasına ön ayak olacağını belirten Büyükekşi, "Bu son derece açıktır. Belki bunun etkisini hemen bugün yarın göremeyebiliriz. Ama dünya finansal sisteminde biraz da olsa güven tesis edildiğinde, dışarıda işler biraz da olsa düzelmeye başladığında düşen faizlerin Türkiye'ye yatırım, üretim ve istihdam olarak yansıyacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Bundan sonraki süreçte Merkez Bankası'nın reel sektör ve ihracat odaklı bir yaklaşım geliştirmesini beklediklerini kaydeden Büyükekşi, Merkez Bankası'nın reel sektöre olan hassasiyetinin artmasını beklediklerini dile getirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler