"Dini inançlar sömürülüyor"

Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reşat Genç, çıkar amaçlı kullanılmadıkça herkesin dinini özgürce yaşama ve gereklerini yerine getirme hakkı bulunduğunu belirterek, ''Ne yazık ki son yıllarda dini inançların giderek artan şekilde çıkar amaçlı kullanılmaya başlandığını görüyoruz'' dedi.

Yayınlanma: 03.03.2009 - 15:45
Abone Ol google-news

Uludağ Üniversitesi (UÜ) tarafından Halifeliğin Kaldırılması, Eğitim ve Öğretimin Birleştirilmesi yasalarının kabulünün 85. yıl dönümü dolayısıyla ''Hilafetin Kaldırılması ile Eğitim ve Öğretimin Birleştirilmesinin Kazanımları'' konulu konferans düzenlendi.

Konferansa katılan Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reşat Genç, Türkiye Cumhuriyetini çağdaş, laik, uygar bir toplum olma yolunda şekillendirmenin ilk temellerinin, 3 Mart 1924'te atıldığını, gençlerin bunun gibi dönüm noktası olan tarihleri ve kazanımlarını çok iyi anlamaları gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Genç, Atatürk'ün, cumhuriyetin kurulduğu 1923'ten 1938 yılına kadar geçen sürede TBMM'nin yeni yasama yılını 1 Kasım tarihlerinde açtığını, bu tarihin sıradan bir tercih olmadığını anlattı. 1 Kasımın, kişisel egemenliğin son bulup ulusal egemenliğin başladığı bir tarih olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Genç, ''Atatürk'ün ölene dek bunu ısrarla yapmasının altında ulusal egemenliğe verdiği önem yatmaktadır. Ama ne yazık ki şimdi bu tarihi önemsemiyorlar. TBMM'nin yeni yasama dönemlerini farklı tarihlerde başlatıyorlar. Oysa toplum için önemli olan bir olayı sürekli tekrarlamak ve unutturmamak'' dedi.

Atatürk'ün ''Din gerekli bir müessesedir, dinsiz toplumların geleceği olamaz'' sözünü anımsatan Prof. Dr. Genç, laikliği, ''bütün insanlar için din, mezhep, düşünce, vicdan özgürlüğünü sağlamak ve bunu yasalarla güvence altına almak'' olarak tanımlayarak, şöyle konuştu:

''Bir dini, inancı, töreni ve ayini ile yaşamak serbesttir. Kamu düzenini bozmadıkça, genel ahlak kurallarına aykırı olmadıkça ve çıkar amaçlı kullanılmadıkça herkesin dinini özgürce yaşama ve gereklerini yerine getirme hakkı vardır. Ne yazık ki son yıllarda dini inançların giderek artan şekilde çıkar amaçlı kullanılmaya başlandığını görüyoruz.''

Şeriye ve Evkaf (vakıf) bakanlıklarının kaldırılarak, şeriat (din) işlerinin Diyanet İşleri Başkanlığı'na, evkaf işlerinin de Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne alınmasıyla din işlerinin politikadan ayrıldığını belirten Prof. Dr. Genç, Harbiye Bakanlığı'nın kapatılması ve ordu işlerinin Genelkurmay Başkanlığı'na havale edilmesiyle ordunun da siyasetten uzak tutulmak istendiğini söyledi.

Konferansın ardından UÜ Rektörü Prof. Dr. Mete Cengiz, Prof. Dr. Reşat Genç'e, İznik Meslek Yüksekokulu öğrencilerince yapılan çini tabak hediye etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler