Karpuz yine "kabak tadı" verecek

Türkiye'nin karpuz üretiminin önemli bir bölümünü karşılamasının yanı sıra en erkenci turfanda karpuzun yetiştiği Adana'da, çoğu üreticinin çekirdek yerine 2 kat daha fazla ürün aldığı için bu yıl da ''kabak aşılama'' yöntemini tercih ettiği bildirildi.

Yayınlanma: 03.03.2009 - 09:28
Abone Ol google-news

Yaklaşık 1 milyon ton karpuz yetiştirilen Adana'da, geçen yıl ''kabak aşısı'' nedeniyle yaşanan pazarlama sorunlarına rağmen üretici, bu yöntemden vazgeçmiyor.

Hasadına mayıs sonunda başlanacak örtü altı fide ekimi sezonunun başladığı yörede, çiftçiler çekirdeğe göre 2 kat daha fazla verim aldıkları ve hasat süresini 10-15 gün daha fazla uzatan ''kabak aşılama'' yöntemine başvuruyor.

Kumul alanlarda yetiştirilen karpuzlarıyla ünlü Karataş'a bağlı Tuzla beldesinde de örtü altı karpuz ekimi sürüyor. Tuzla Belediye Başkanı Ramis Avcı, yörede geçen yıl yaklaşık 60 bin dönüm civarında karpuz ekimi yapıldığını ancak çiftçilerin yaşadığı sorunlar nedeniyle ekim alanlarında bu yıl yüzde 20-30 düşüş beklediklerini söyledi.

Çoğu çiftçinin yüksek verim gerekçesiyle kabak aşılama yöntemini tercih ettiğini anlatan Avcı, ''Ancak zamanında kırım yapılmaması nedeniyle ilk hasat zamanlarında olgunlaşmamış, güneş görmemiş karpuzlar piyasaya giriyor. Tüketici ilk ürünlerden kabak tadı nedeniyle memnun kalmadığı için sonraki ürünlerde elde kalıyor, para etmiyor'' dedi.

Karpuz yetiştiriciliğinin yüksek maliyetli ve zahmetli bir iş olduğunu belirten Avcı, üreticiler arasında kırım zamanı konusunda mutlaka bir birlik sağlanması gerektiğini bildirdi. Tuzla yöresinde olgunlaşma döneminin beklenmesi için sürekli olarak çiftçilerle görüştüklerini ifade eden Avcı, karpuzun tarlada kalmaması için aynı girişimleri diğer yörelerden de beklediklerini söyledi.
 

2 kat daha fazla verim

Yumurtalık ilçesinde bu yıl 40 dekar alanda karpuz ekimi yapan çiftçi Caner Yılmaz da çekirdek ekiminden dekara 4-6 ton ürün aldığını ancak, kabak aşılı fide yönteminde ise bunun 10-12 tona çıktığını anlattı.

Kabak aşılı karpuzların ''imaj sorunu'' yaşadığını belirten Yılmaz, ''Bu sorun bazı uyanık geçinen ve erken kırım yapan üreticilerden kaynaklanıyor. Zamanında hasat yapılsa böyle bir sorun yaşanmaz'' dedi.

Yılmaz, kabak aşılı karpuzun, hasat sırasında çekirdek ekimlere göre tarlada daha uzun kalabildiğini de anımsatarak, bu sürenin ise karpuzun şeker ve su oranını artırdığını ve hem çiftçileri hasat zamanının belirlenmesi konusunda rahatlattığını, hem de daha kaliteli ürün elde edilmesini sağladığın ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler