MB'den faiz düşüşünün yavaşlayacağı sinyali

Merkez Bankası, bundan sonraki olası faiz indiriminin son toplantıda belirlenen 1.5 puan indirime kıyasla daha yavaş olabileceğine, miktarının ve zamanlamasının ise enflasyon görünümünü etkileyen unsurlardaki gelişmelere bağlı olacağını bildirdi.

Yayınlanma: 03.03.2009 - 14:06
Abone Ol google-news

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin yaptığı açıklamada, iktisadi faaliyetteki belirgin yavaşlamanın etkisiyle döviz kurundaki hareketlerin fiyatlar üzerindeki kısa dönemli yansımalarının büyük ölçüde sınırlı kaldığını, petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki gelişmeler enflasyondaki aşağı yönlü eğilimi desteklemeye devam ettiği kaydedildi.

Olumlu hava koşulları ve dış talebin zayıf seyri nedeniyle kısa vadede işlenmemiş gıda fiyatlarının yıllık artış hızının gerileyeceği tahmin edildiği vurgulanan açıklamada, işlenmiş gıda fiyatlarının yıllık enflasyonundaki yavaşlama eğiliminin ise yılın ilk yarısı boyunca devam etmesinin beklendiği ifade edildi. Gelecek aylarda gıda fiyatlarının enflasyondaki düşüşe katkısının süreceğinin öngörüldüğünün altı çizilen açıklamada,
"Şubat ayında doğal gaz tarifelerinde yapılan indirimlerin tüketici enflasyonunu yaklaşık 0,3 puan azaltacağı ve bu çerçevede enerji grubu yıllık enflasyonundaki gerilemenin süreceği tahmin ediliyor" denildi.
 

Gelecek aylarda enflasyondaki düşüş hızlanacak

Para Politikası Kurulu'nun gerek enflasyonun ana eğilimindeki
gözlenen yavaşlama gerekse baz etkisi nedeniyle gelecek aylarda enflasyondaki düşüşün hızlanacağını tahmin ettiğine dikkat çekilen açıklamada, son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın sürdüğüne işaret edildi.
Tarım-dışı istihdamın düşüşünde iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın ötesinde ihraç mallarına olan keskin talep daralmasına bağlı olarak yaşanan sektörel şokun da etkili olduğu düşünüldüğü ifade edilen açıklamada, Kurul'un, yılın ilk çeyreğinde tarım-dışı işsizlik oranının tarihsel olarak yüksek değerlere ulaşacağı değerlendirmesinde bulunduğuna dikkat çekildi.

Tüketim göstergelerindeki iyileşmenin kalıcılığı hususunda net bir tespitte bulunmak için henüz erken olduğunu vurgulanan açıklamada, yatırım eğilimindeki toparlanmanın zaman alacağına işaret edildi.
 

Yakın dönemde iç ve dış talepte canlanma beklenmiyor

Uluslararası finans piyasalarındaki sorunların reel ekonomi üzerindeki etkilerinin boyutuna ilişkin belirsizliklerin sürdüğünün altı çizilen açıklamaya şöyle devam edildi:
"Bu çerçevede, yakın dönemde iç ve dış talepte önemli bir canlanma beklenmiyor. Dolayısıyla, iktisadi faaliyetteki toparlanmanın zaman alacağı ve enflasyon üzerindeki aşağı yönlü baskıların süreceği düşünülüyor. Kurul, içinde bulunulan dönemde iç ve dış finansman koşullarının halen oldukça sıkı seyretmesi nedeniyle kredilerdeki toparlanmanın zaman alabileceğini belirtti. Bunun yanında, iş gücü piyasası ve istihdam gelişmeleri göz önüne alındığında, harcanabilir gelirin de göreli olarak zayıf seyretmeye devam edeceği düşünülüyor. Son dönemde kamu harcamalarındaki gözlenen hızlanmaya rağmen iç talepteki toparlanmanın kademeli ve yavaş bir biçimde gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Kısa vadede, enerji ve gıda fiyatlarının enflasyondaki düşüşe verdiği katkının artması ve bu çerçevede yıllık enflasyondaki düşüşün belirginleşmesi bekleniyor."
 

Yıl sonu enflasyon hedefine öngörülenden önce ulaşılacak

Gerek iç ve dış talep gerekse maliyet koşullarındaki gelişmelere bağlı olarak gelecek dönemde enflasyondaki düşüşün hızlanacağı ve yıl sonu hedefine öngörülenden daha önce ulaşılacağının tahmin edildiği ifade edilen açıklamada, "Kurul, Ocak Enflasyon Raporu'ndaki baz senaryo doğrultusunda, bundan sonraki olası faiz indiriminin bu toplantıdaki indirime kıyasla daha yavaş olabileceğine, miktarının ve zamanlamasının ise enflasyon görünümünü etkileyen unsurlardaki gelişmelere bağlı olacağına işaret etti. Son dönemde gerçekleştirilen faiz indirimlerine rağmen finansal koşullardaki ek sıkılık kısmen devam ediyor" denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler