OECD'den Türkiye'ye 'acı reçete'

OECD tarafından yayınlanan "Ekonomik Reformlar: Büyümeye Doğru 2009" raporunun Türkiye ile ilgili bölümünde Türkiye'nin OECD ülkelerinin ortalama GSYİH'sını yakalayabilmesi için bir dizi alanda "güçlü reform çabaları" isteniyor. Eğitim başarısının artırılması gereğinin vurgulandığı rapordaki diğer öncellikler arasında asgari ücret/ortalama ücret oranının düşürülmesi, iş güvenliğinin azaltılması, net emekli maaşının düşürülmesi yer aralıyor.

Yayınlanma: 03.03.2009 - 15:27
Abone Ol google-news

OECD tarafından yayınlanan "Ekonomik Reformlar: Büyümeye Doğru 2009" adlı raporda OECD üyesi ülkelerinde yapısal politika gelişmeleri değerlendirilirken bir takım öneriler dile getiriliyor.

 

Hemen hemen tüm OECD ülkelerinde büyümeyi teşvik edici politikaların bulunduğu, bunların potansiyel olarak kısa ve uzun vadede büyümeyi güçlendirebileceği görüşü savunulan raporun Türkiye ile ilgili bölümünde ise şöyle deniliyor:
"OECD'deki ortalama GSYİH'yı yakalama süreci, 2000 yıllarında yeniden başladı ancak verimlilik ve içgücü kullanmadaki ciddi sorunlar nedeniyle uçurum çok büyük olmayı sürdürüyor. Son yıllarda yabancı sermaye yatırımlarındaki kısıtlamaları hafifletmeye yönelik önlemler alındı ancak güçlü reform çabalarına ihtiyaç var."

 

Öncelikli reformlar

Bu çerçevede raporda çeşitli öncellikler sıralarıyor. Raporda öncellikler şöyle:
-İstihdamın asgari maliyeti azaltılmalı: Çok yüksek olan asgari ücret/ortalama ücret oranı, mecburi asgari ücretteki artışı düşük tutularak ve sektörler ile bölgeler bazında asgari ücreti farklılaştırarak düşürülmeli, özellikle düşük ücretlerde istihdam üzerindeki yükler azaltılmalı.
-Eğitim başarısı iyileştirilemi: Orta öğrenimdeki oralama akademik performansı çok düşük. Kamu eğitim harcamaları artırılmalı, yeni üniversitelere uygun kaynak sağlanmalı, öğrenci başına harcamalar yükseltilmeli.
-İş güvenliği yasaları reform yapılmalı: İş güvenliği yasaları, hem süreli hem de geçici işçiler için katıdır. İş güvenliği, geçici çalışmayı kolaylaştırarak ve kıdem tazminatı uygulamasında reform yaparak, esnekleştirilmeli.
- Verimliğin iyileştirilmesi için ürün pazarı kuralları basitleştirilmeli, özelleştirmede ilerleme sağlanmalı, rekabet teşvik edilmeli.
- Erken emeklilik teşvikleri azaltılmalı: net emeklilik maaşı düşürülmeli, erken emekli olanlar için sağlık sigorta katkısı getirilmeli.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler