Bulgaristan 'Bağımsızlık Bayramı'nı kutladı

Bulgaristan'ın Osmanlı Devleti'nden ayrılarak bağımsızlığını ilan etmesinin 131. yıl dönümü olan 3 Mart Ulusal Bayramı, ülke genelinde çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kutlamalar, Başkent Sofya'da Meçhul Asker Anıtı önünde resmi geçit töreniyle başladı.

Yayınlanma: 03.03.2009 - 19:10
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov, Parlamento Başkanı Georgi Pirinski ve Başbakan Sergey Stanişev ile bakan, milletveklleri, yabancı misyon temsilcileri ve kalabalık bir yurttaş topluğunun katıldığı törende 21 pare top atışı yapılarak Bulgaristan'ın özgürlüğü için hayatlarını kaybedenlerin anısına saygı duruşunda bulunuldu. Osmanlı-Rus Savaşı'nın sonunu belirleyen yer olarak sembolize edilen Plevne kentine yakın Şipka Tepesi'ndeki ulusal anıta da çelenkler konuldu.

Ülke genelindeki etkinlikler çerçevesinde, AB'nin dış sınırını sembolize eden Bulgaristan ile Türkiye arasındaki Kapitan Andreevo Gümrük Kapısında ise bir bayrak töreni düzenlendi. Koalisyon hükümetinin ortakların Ulusal Bağımsızlık ve Yükse1iş Hareketi'nin (NDSV) lideri olan eski kral ve eski başbakan Simeon Sakskoburgotski ile Devlet Bakanı Nikolay Vasilev'in katıldığı törende, bayram dolayısıyla dikilen 43 metrelik iki direğe 35'er metre karelik Bulgaristan ve AB bayrakları çekildi. Vasilev, törende yaptığı konuşmada, "Bu dev bayraklar, modern ve Avrupalı Bulgaristan'ın ulusal devlet sembollerinin arasında yer alarak, Balkan yarımadasında Avrupa Birliğinin buradan başladığını hatırlatacaktır" dedi. Bu arada, aşırı milliyetçi görüşleriyle tanınan ATAKA partisi, bağımsızlık bayramını bahane ederek Türkiye aleyhine gösteride bulundu. "Türkiye'nin AB üyeliğine hayır" sloganı altında yapılan yürüyüş ve miting sırasında konuşan parti lideri Volen Siderov, Bulgaristan hükümetinin, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (DPS-HÖH) tarafından kurulduğunu öne sürerek, "Bu hükümet Bulgar değildir" dedi.

Türkiye'nin AB üyeliğine karşı konuşmaların yapıldığı miting ve yürüyüş geniş güvenlik tedbirleri altında olaysız bir şekilde sona erdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler