"Üç Maymun" Yeşilçam'a damga vurdu

Bu yıl ikincisi düzenlenen ''Yeşilçam Ödülleri'' sahiplerini buldu. Bin 500 kişilik büyük jürinin oylarına göre belirlenen 11 daldaki ödüller arasında ''En İyi Film'' ödülü, Nuri Bilge Ceylan'ın ''3 Maymun'' filmine verildi. Ceylan'a "En iyi Yönetmen" ödülünü de kazandıran film geceden 5 ödülle birden ayrıldı.

Yayınlanma: 04.03.2009 - 07:30
Abone Ol google-news

Beyoğlu Belediyesi ile Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) işbirliğiyle özel bir iletişim şirketinin sponsorluğunda bu yıl ikincisi düzenlenen ''Yeşilçam Ödülleri'' sahiplerini buldu.

Lütfi Kırdar Kongre ve Kültür Sarayındaki törene, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, aralarında İzzet Günay, Perihan Savaş, Hülya Koçyiğit, Nebahat Çehre ve Selda Alkor'un da bulunduğu sanatçılar ile iş ve medya dünyasından çok sayıda davetli katıldı.

Bakan Günay, tören öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, Yeşilçam'ın çok köklü bir gelenek olduğunu söyledi. Ödüllere ''Yeşilçam'' isminin verilmesini çok akılcı bir buluş olarak niteleyen Günay, ''Çok genç bir ödül olmakla birlikte önemli bir ilgi yakaladı. Benim hayalim, Türk sineması geleneğini ulusaldan geleneksele taşıyan bir atılım olarak uluslararası bir ödüle dönüşmesi'' diye konuştu.

İstanbul ve Türkiye'nin buna çok uygun olduğunu belirten Günay, sözlerine şöyle devam etti: ''Çok geniş bir jüri karar veriyor. Önümüzdeki yıllarda geliştirmek amacı var. Türk sinemasının yaşadığı gelişmeler de çok umut verici. Bizim filmlerimiz önemli bir seyirci kitlesini yakaladı. Bununla da sınırlı kalmadı. Türk sineması festivallerde çok önemli ödüller alarak dünya sinemasında saygın bir yer elde ediyor. Bu da bizi sevindiriyor.''

Halit Ergenç'in sunduğu tören boyunca Behzat Gerçeker ve ENBE Orkestrası, ''Karşı Pencere'', ''Senede Bir Gün'', ''Selvi Boylum Al Yazmalım'', ''Aşkın Kanunu Yoktur'', "Her Şey Çok Güzel Olacak'' gibi filmlerin müziklerini seslendirdi.

TÜRSAK Vakfı Başkanı Engin Yiğitgil törende yaptığı konuşmada, tüm adayların ödülü hak ettiğini, verilen bu ödüllerin Türk sinemasına bir katkı olacağını düşündüğünü kaydetti.
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da sinema dünyasının bulunduğu Beyoğlu'nda belediye başkanı olarak görev yapmaktan, sinema sanatçılarına ait böylesine önemli bir ortamda bulunmaktan gurur duyduğunu söyledi. Demircan, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da Beyoğlu'nun kültür, sanat ve turizmin merkezi olacağını belirtti.

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv de Turkcell ailesi olarak 2 yıldır Yeşilçam Ödülleri'ne sponsor olmaktan mutluluk ve gurur duyduklarını ifade ederek, Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan'ın ödülleri düzenleme fikrini kendisine ilettiğinde çok heyecanlandıklarını ve Beyoğlu'nda merkezi olan bir şirket olarak köklü Türk sinemasına sahip çıkmak istediklerini kaydetti.
 

Ödüller

Konuşmaların ardından ödüller açıklandı. Sinema, iş, kültür ve medya dünyasından 1500 kişilik büyük jürinin oylarına göre belirlenen 11 daldaki ödüller arasında ''En İyi Film'' ödülü, Nuri Bilge Ceylan'ın ''3 Maymun'' filmine verildi.

Hülya Koçyiğit'in açıkladığı ödülü Ceylan'a, İstanbul Valisi Muammer Güler, Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan ve Turkcell Genel Müdürü Ciliv birlikte verdi.

En İyi Yönetmen: ''3 Maymun'' filmiyle Nuri Bilge Ceylan aldı. Bu ödülü de Kenan Işık ve Meltem Cumbul'un elinden alan Ceylan, ''Bu yıl gerçekten çok iyi filmler vardı Türk sinemasında. Onların içinden ödül almış olmak benim için çok büyük bir şey'' diye konuştu.

En İyi Erkek Oyuncu: ''Sonbahar'' filmindeki performansıyla Onur Saylak kazanırken, Saylak'a ödülünü Özkan Uğur ile Ceyda Düvenci verdi.

En İyi Kadın Oyuncu:  ''3 Maymun'' filmindeki performansıyla Hatice Aslan değer görüldü. Aslan, ödülünü Göksel Arsoy ve Özgü Namal'ın elinden aldı.

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: ''O... Çocukları'' filmindeki rolüyle Altan Erkekli'ye verildi.
Ödülünü Ekrem Bora ve Cansu Dere'den alan Erkekli, ''ödülü, 12 Eylül müdahalesinde hayatını kaybeden insanların ruhlarına hediye ettiğini'' söyledi.

En İyi Yardımcı Kadın:  ''Issız Adam'' filmindeki anne rolüyle Yıldız Kültür aldı. Kültür'e ödülünü Levent Üzümcü ve Perihan Savaş verdi.

Turkcell İlk Film Ödülü: ''Sonbahar'' filmiyle Özcan Alper layık görüldü. Mahsun Kırmızıgül ve Burca Kara'nın açıkladığı ödülü Alper'e, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv verdi. Turkcell aboneleri tarafından oylanarak seçilen ödülün sahibinine 30 bin TL para ödülü de verilecek.

En İyi Senaryo: ''3 Maymun'' filmiyle Ebru Ceylan, Nuri Bilge Ceylan ve Ercan Kesal aldı. Ödülü, Cem Yılmaz ve Nebahat Çehre açıkladı. Yılmaz'ın, Nebahat Çehre'nin genç kaldığına vurgu yaparak, ''Nebahat hanım bir enteresan, kendisi Benjamin Button'' esprisi, törene katılanları güldürdü.

En İyi Film Müziği: ''Issız Adam'' filminin müziklerini yapan Arya Müzik'e verildi. Ödülü Ali Sunal ve Selda Alkor verdi.

En İyi Görüntü Yönetmeni: ''3 Maymun'' filminin görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki aldı. Tiryaki'ye ödülü, İzzet Günay ile Fadik Sevin Atasoy tarafından verildi.

Digiturk Genç Yetenek Ödülü: ''3 Maymun'' filmindeki rolüyle Ahmet Rıfat Şungar aldı.
Güven Kıraç ve Ülkü Duru'nun açıkladığı ödülü Şungar'a, Digiturk Genel Müdür Yardımcısı Berna Kürekçi verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler