Erdoğan'a üniversiteli işsizler soruldu

ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlanması istemiyle TBMM'ye verdiği soru önergesinde, "Başta maden mühendisleri olmak üzere jeofizik ve jeoloji mühendisliğindeki yüzde 35 olan işsizliğe rağmen mevcut bölümlere ilaveten yeni bölümlerin açılması ve kontenjanların artırılması rasyonel midir? Bu doğrultuda YÖK, DPT ve Devlet Personel Başkanlığı'nın koordineli çalıştığını söylemek mümkün müdür?" diye sordu.

Yayınlanma: 04.03.2009 - 10:39
Abone Ol google-news

ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Önergede, insan kaynakları planlaması yapılmadan, yetişen nitelikli işgücünün işsizlikle karşı karşıya olduğunu belirtilerek, "OECD ülkeleri arasında en fazla üniversite mezunu işsiz Türkiye'de bulunmaktadır. TÜİK kayıtlarına göre yerbilimleri mühendislik bölümü mezunlarının yüzde 35'i işsiz görünmektedir. Genç mezunlar arasında bu oran çok daha yüksektir" denildi.

İlgili kamu kurumlarının maden, jeoloji, jeofizik mühendislikleri istihdamında bir artış olmazken, üniversitelerde mevcut yer bilimi bölümlerine ilave yeni yer bilimi bölümleri açıldığını kaydedilen önergede, söz konusu bölümlerin açılmaya da devam ettiği ve kontenjanların da artırıldığı vurgulandı.

Önergede, mühendislik fakültelerinden yılda ortalama bin 100 maden, 2 bin jeoloji ve 600 jeofizik mühendisi mezun olduğu belirtildi. Odalarca istihdamın artırılmasına ilişkin girişimlerin sonuçsuz kaldığını kaydedilen Önergede, "Hükümetin, maden kaynaklarını sanayinin girdisi olarak değerlendirmek, Türkiye'nin ithal kaynaklara bağımlılığını azaltmak gibi hedefi var mıdır? Varsa bu doğrultuda yaptığı ve yapacağı yatırımlar nelerdir?" diye soruldu.

Önergede ayrıca şu sorulara yer verildi:
"-Maden mühendisi başta olmak üzere yer bilimleri bölümleri mezunlarının istihdamına ilişkin bir çalışma yapılmakta mıdır? 2009 ve 2010 yılı için kamuda istihdamı düşünülen personel sayısı kaçtır?

-Madencilik alanında üretici ve araştırıcı kamu kurumları ile madencilik faaliyetlerini denetlemekle görevli kamu kurumları ve ilgili kamu kurumlarda 2000 yılındaki maden, jeoloji, jeofizik mühendisleri unvanlarına sahip personel sayısı ile bugün çalışan maden, jeoloji, jeofizik mühendisleri unvanlarına sahip personel sayısı kaçtır?

-Hükümetiniz döneminde; yıllık bazda madencilikle ilgili hangi kurumlara kaç personel yerleştirilmiştir? Yerleştirilen personelden kaçı mühendistir?

-Yaşanan 'Dünya Kapitalist Kriz'inde başta madencilik sektörü olmak üzere kamunun bir denge unsuru olarak ekonomik faaliyet içinde olması gerekliliğine inanıyor musunuz?"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler