CHP Nevruz için yasa teklifini sundu

CHP 1 Mayıs ve Nevruz Bayramı'nın resmi tatil olması için kanun teklifi verdi. CHP Genel Saymanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek'in imzasıyla Meclis Başkanlığı'na sunulan kanun tekliflerinde Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunun 2'nci maddesinde değişiklik öngörüldü.

Yayınlanma: 04.03.2009 - 12:12
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın verdiği talimatın ardından parti yönetimi Nevruz ve 1 Mayıs'ın resmi tatil olması için harekete geçti. CHP Genel Saymanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek'in imzasıyla iki ayrı kanun teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu.

Özyürek'in Nevruz Bayramı'nın resmi tatil olarak ilan edilmesiyle ilgili kanun teklifinin gerekçesinde 21 Mart'ın Türkiye'nin de dahil olduğu çok geniş bir coğrafyada Nevruz Bayramı olarak kabul gördüğü ve kutlandığı belirtildi. Bazı kesimlerin ve resmi yetkililerin Nevruz kutlamalarına kuşkuyla bakmaya devam ettiği kaydedilen Gerekçede, şöyle denildi:
"Halkın büyük çoğunluğunun coşkulu kutlamaları yanında yasak savma niteliğinde kutlamalar. Nevruz'un ruhuna ters düşen bir şekilde asıllarının yerine ikame edilmeye çalışılmaktadır. Nevruz'un resmi bayram ilan edilmemesine, resmi düzeyde tek bir resme ve renge indirgenmeye çalışılmasına rağmen Türkiye'de özellikle son yirmi yıl içinde toplumsal düzeyde yoğun bir katılımla kutlanmaktadır. Toplumun her kesiminin yoğun katılımı ve ilgisi barış, kardeşlik, dostluk mesajlarının birleştirici etkisi, 21 Mart gününün anlamının toplum katında yerleşiklik kazandığının en açık göstergeleridir. Toplum demokratik temsilcilerinin mutabakatıyla kendi bayramını hiçbir kuşku gölgesi altında kalmadan kutlama tercihini belli etmiştir."

Pek çok farklı kültüre ev sahipliği yapan Türkiye coğrafyasının farklı Nevruz anlatımlarıyla bu mirası sadece bölgede değil dünyada da bir kez daha sahiplenmek zorunda olduğu vurgulanan kanun teklifinde "21 Mart Nevruz Bayramının resmi bayram olarak kutlanması, isminde gizlediği ışığın insanlık tarihinde hak ettiği yerine kavuşturulmasına ve toplumumuzun hak ettiği bayramına ulusal düzeyde sahip çıkmasına vesile olacaktır" denildi.

 

1 Mayıs teklifi

Özyürek 1 Mayıs'ın Resmi tatil ve İşçi Bayramı olmasıyla ilgili kanun teklifinin gerekçesinde ise Türkiye'de 1 Mayıs'ın Türkiye'de bir korku kaynağı olarak takdim edilegeldiği ifade edilerek "Ülkemizde 1 Mayıs'ın resmi bayram olarak tanınması toplumsal ufkumuzun olmazsa olmaz belirleyicisi toplumsal dayanışma ruhunun hak ettiği yere kavuşturulması, sadece dayanışma ruhunu kazanmamıza neden olmakla kalmayacak, aynı zamanda emeğin toplum hüviyetini kazanmamızda ki kurucu rolünü gelecek kuşaklara aktarmamızın aracısı olacaktır" görüşüne yer verildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler