"Türk'ün Kürtçe konuşması Anayasa'ya aykırı"

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün, Meclis'te partisinin grup toplantısındaki konuşmasının bir bölümünü Kürtçe yapmasının Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu açısından yasal olmadığını belirterek, ''Sıfatında Cumhuriyet olan Cumhuriyet savcılarımızın yasal işlem yapmaları gerekir'' dedi.

Yayınlanma: 04.03.2009 - 17:51
Abone Ol google-news

Beykent Üniversitesinin Ayazağa Yerleşkesi'nde ''PKK Terörünün Gelişimi, Bugünü ve Geleceği Bağlamında Önlemler'' konulu konferansta konuşan Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt, emekli bir asker olduğunu, buradaki sözlerinin tamamen kişisel görüşlerini yansıttığını ve hiçbir kurumu bağlamayacağını söyledi.

53 yıl üniforma giydiğini, her zaman Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve ülkesiyle gurur duyduğunu vurgulayan Büyükanıt, TSK'nın, Türkiye'nin yurt dışından en güzel görünen penceresi olduğunu belirterek, ''Gençler, siz de TSK ile gurur duyabilirsiniz'' dedi. Bir öğrencinin, ''DTP Genel Başkanı Türk'ün partisinin grup toplantısındaki konuşmasının bir bölümünü Kürtçe yapmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine Büyükanıt, Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu'nun bu konuda çok açık hükümleri bulunduğuna dikkati çekti. Büyükanıt, ''Sıfatında Cumhuriyet olan Cumhuriyet savcılarımızın yasal işlem yapmaları gerekir. Herkes istediğini yaparsa esas anarşi o zaman doğar'' değerlendirmesinde bulundu. ''En güvenilir kurum olan TSK hakkında son günlerde Ergenekon ile bağlantılı bazı haberler çıkıyor. Bu, TSK'ya olan güveni sarsıyor mu?'' sorusu üzerine Büyükanıt, ''TSK'yı yıpratmak için çeşitli şeyler yapıldığını, ama ne yapılırsa yapılsın halkın Silahlı Kuvvetler'e olan güven duygusunun sarsılmayacağını'' söyledi. Büyükanıt, ''TSK'nın hala Türkiye'nin en güvenilir kurumu olduğuna inanıyorum'' dedi.

Bir öğrencinin, ''2020 yılında Genelkurmay Başkanı'nın eşi türbanlı olacakmış'' sözleri üzerine Büyükanıt, ''Hayırdır inşallah, ne diyeyim'' şeklinde konuştu. Orta Doğu'daki çatışmalarla ilgili bir soru üzerine de Büyükanıt, Filistin sorununun kolay kolay çözülmeyeceğini, kısa vadede bir barış olacağını sanmadığını kaydetti. İsrail'in bu bölgede var olmaya çalıştığını ve destek aldığını, Hamas'ın da İsrail Devletini tamamen silmek istediğini anlatan Büyükanıt, bu ideolojik yaklaşımların da çözüm getirmediğini anlattı.
''Doğu'da yerel yönetimler PKK'ya çok açık destek veriyor. Bunun önlenmesi mümkün değil mi?'' şeklindeki soru üzerine Büyükanıt, bunun yasalarla önlenebileceğini, teröre destek veren yerel yöneticilerin görevden alınabileceğini ya da haklarında yasal işlem yapılabileceğini söyledi.
 

''Türkiye silahlı terörle 1984'te tanıştı''

Türkiye'nin, PKK ve silahlı terörle ilk kez 1984'te tanıştığını hatırlatan Büyükanıt, özellikle 1. Körfez Savaşı'ndan sonra Kuzey Irak'ta PKK için güvenli bir bölge oluştuğunu ve PKK'nın bu bölgede rahatlıkla güçlenerek teşkilatlandığını dile getirdi. Büyükanıt, 1999'da terörist başının yakalanması ve o tarihlerde Türkiye'de idam cezasının da var olması nedeniyle PKK elebaşlarının Kuzey Irak'a çekildiğini, bunun da o dönemde silahlı eylemlerin azalmasına neden olduğunu aktardı.

Kuzey Irak'ta anormal otorite boşluğu nedeniyle PKK'nın çok rahat davrandığına dikkati çeken Büyükanıt, TSK'nın 28 Kasım 2008'de hudut ötesi operasyon yetkisi alması ve 21 Şubat'ta başlayan kış harekatıyla PKK ile mücadelede büyük bir ivme kazanıldığını vurguladı. 21 Şubat kara harekatının eksi 20 derecede ve 1,5-2 metre kar kalınlığı şartlarında yapıldığını, ancak teçhizat ve eğitimi mükemmel Türk Ordusu'nun bu harekatı başarıyla tamamladığını anlatan Büyükanıt, ''Bazıları oradaki harekatın '2. Sarıkamış Hadisesi' olacağını söylediler. Türkiye'de maalesef bunu umut edenler bile oldu'' diye konuştu.

Türkiye'de ''Kürt sorunu'' değil ''etnik milliyetçi bölücü terör sorunu'' olduğunu anlatan Büyükanıt, ''Kürt sorunu, Kürt sorunu diye Türkiye'de Türk-Kürt çatışmasına benzin dökenler var. Biz bu Cumhuriyet'i beraber kurmuşuz. Et ve tırnak gibi kaynaşmışız. Bu beraberliği bozacak her türlü şeyden kaçınmamız lazım'' dedi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler