İngiltere, Hizbullah ile yeniden ilişki kuracak

İngiltere hükümeti Lübnan'daki Hizbullah'ın siyasi kanadıyla ilişki kurmaya hazırlanıyor. 2005 yılından bu yana grupla hiçbir resmi temasta bulunmayan İngiltere'nin konuyla ilgili bulunan yasakları kaldıracağı Dışişleri Bakan Yardımcısı Bill Rammell tarafından doğrulandı.

Yayınlanma: 05.03.2009 - 07:48
Abone Ol google-news

İngiltere hükümetinin, Lübnan'daki Hizbullah'ın siyasi kanadıyla ilişki kurulmasına yönelik yasağı kaldırmaya ve 2005 yılından bu yana hiçbir resmi temasın bulunmadığı grupla ilişki kurmaya hazırlandığı bildirildi.

İngiliz hükümetinin geçen yıl Irak'taki direnişçileri eğittiği yolundaki iddiaları gerekçe göstererek yasaklanmış örgütler listesine aldığı Hizbullah'ın siyasi kanadıyla ilgili olarak, Avam Kamarası Dış İlişkiler Komisyonunda konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı Bill Rammell'in, Hizbullah'ın siyasi kanadıyla diyalog kanallarını açmanın yolları üzerinde çalıştığını doğruladığı bildirildi.

İngiltere'nin Beyrut'taki Büyükelçisi'nin geçen Haziran'da kurulan hükümette temsil edilen Hizbullah'ın en az bir üyesiyle görüşmüş olabileceğine dikkati çeken BBC yayın kuruluşu da konuyla ilgili haberinde, hükümet yetkililerinin Hizbullah ile ilişki kurulmasından kaçınmanın yarattığı zorluğa işaret ettiğini bildirdi.

BBC'nin haberinde, kabine üyelerinin, benzeri bir diyalog sürecinin Filistin'deki Hamas için geçerli olmadığını vurguladıkları da kaydedildi.

Haberde, hükümet üyelerinin Hamas ile diyalog kanallarının açılması konusunda bir plan bulunmadığına dikkati çektikleri bildirildi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Rammell'in de ''Hamas'la da doğrudan ilişki kurma noktasına gelebilmeyi isterdik, ama bunun için Hamas'ın, üzerinde uluslararası düzeyde uzlaşılmış şiddetin reddedilmesi ve İsrail'in var olma hakkını tanımak gibi ilkeleri benimsemesi gerekir'' değerlendirmesinde bulunduğu belirtildi.

İngiltere'nin başkenti Londra'da görev yapan ve adı açıklanmayan bir yetkilinin açıklamalarına da dikkati çekilen haberde, bu kişinin Lübnan'daki durumun siyasi ve güvenlik açısından son derece hassas olduğuna işaret ettiği ifade edildi. Söz konusu yetkilinin, "bu durumda İngiltere'nin Lübnan'daki hükümeti desteklemek için elinden geleni yapması gerektiğine" dair sözlerine yer verildi.

Aynı yetkilinin Hamas için aynı şekilde bir ''yeniden değerlendirmenin söz konusu olmadığını'' vurguladığı da belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler