Suriye, İsrail'le yeniden görüşmeye hazır

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı John Kerry, Washington'da Ortadoğu Politikaları konulu konuşmasında Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın, İsrail'le barış görüşmelerini yeniden başlatmak istediğini ve bu görüşmelere ABD'nin de katılmasını tercih ettiğini söyledi.

Yayınlanma: 05.03.2009 - 07:57
Abone Ol google-news

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı John Kerry, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın, İsrail'le barış görüşmelerini yeniden başlatmaya hazır olduğunu söyledi.

Senatör Kerry, Washington'da Ortadoğu Politikaları konulu konuşmasında, Esad'ın bu görüşmelere ABD'nin de katılmasını tercih ettiğini belirtti.

Suriye'ye geçen ay yaptığı ziyaret sırasında Suriye Devlet Başkanı ile görüşen Kerry, Esad'ın, kendisine, "İsrail'le barış görüşmelerini yeniden başlatmaya ve Arap girişimini benimsemeye hazır olduğunu söylediğini" ifade etti.

Kerry, Suriye'nin, ABD'nin bu görüşmelere doğrudan katılmasını istediğini de belirterek, "Eğer katılımımız barış sürecine yardımcı olacaksa bu role soyunmalıyız" dedi.

Suudi Arabistan'ın çabalarıyla 2002'de ortaya çıkan Arap girişimi, 1967 Ortadoğu savaşında işgal ettiği Arap topraklarını geri vermesi karşılığında İsrail'le ilişkileri normalleştirmeyi içeriyor.

ABD'nin, Suriye'nin İran'la bağlarını derhal koparacağına dair hayallere kapılmaması gerektiğini de ifade eden Kerry, ancak Esad'ın, Sünnilerin çoğunlukta olduğu laik bir Arap ülkesinin uzun dönemdeki çıkarlarının İran'a değil, Sünni komşuları ve Batı'ya dayandığını anladığını kaydetti. Kerry, Esad ile 21 Şubatta bir araya gelmişti.

ABD Başkanı Hillary Clinton da dün yeni Amerikan yönetiminin, ikili ilişkiler üzerinde çalışmak üzere iki Amerikalı yetkiliyi yakında Şam'a yollayacağını açıklamıştı.

Suriye, geçen yıl Türkiye'nin aracılığıyla İsrail'le dolaylı görüşmeler başlatmış, ancak bu görüşmeler İsrail'in aralık ayında Gazze'ye saldırılar başlatmasından sonra durmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler