Isınan havalar yağmur getiriyor

Hava sıcaklıkları ülke genelinde 3 ile 5 derece artarken, batı kesimleri yağışlı havanın etkisi altına giriyor. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden elde edilen bilgilere göre, rüzgar batı bölgelerinde etkili olacak.

Yayınlanma: 05.03.2009 - 08:27
Abone Ol google-news

Hava sıcaklığı, ülke genelinde 3 ila 5 derece artarken, rüzgar ise güney ve güneybatı (Lodos) yönlerden orta kuvvette, batı bölgelerinde kuvvetlice, Marmara'nın batısı, Ege ve Batı Akdeniz'de kısa süreli fırtına şeklinde esecek.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden elde edilen bilgilere göre, ülkenin batı kesimleri yeni bir yağışlı havanın etkisine girecek. Sabah saatlerinde Marmara'nın batısı ve Kıyı Ege'de başlayacak yağışların, öğle saatlerinden sonra Marmara ve Ege, İç Anadolu'nun kuzeybatısı ile Bolu çevrelerinde, akşam saatlerinden sonra İç Anadolu'nun kuzeydoğusu, Doğu Anadolu'nun batısı ile Isparta, Burdur, Kahramanmaraş, Osmaniye, Tokat, Gümüşhane ve Bayburt çevrelerinde devam edeceği tahmin ediliyor. Sabah saatlerinde, Marmara'nın güney ve doğusu, İç Anadolu, Doğu Anadolu'nun batısı ile Kahramanaraş çevrelerinde sis bekleniyor.

Hava sıcaklığı, ülke genelinde 3 ila 5 derece artarken, rüzgar ise güney ve güneybatı (Lodos) yönlerden orta kuvvette, batı bölgelerinde kuvvetlice, Marmara'nın batısı, Ege ve Batı Akdeniz'de kısa süreli fırtına şeklinde esecek.

 

Bölgelerde hava

Marmara: Parçalı ve çok bulutlu, zamanla bölge geneli aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı geçecek. Sabah saatlerinde bölgenin güney ve doğusunda sis görülecek. Rüzgar; güney ve güneybatı (Lodos) yönlerden kuvvetli, bölgenin batı kesimlerinde kısa süreli fırtına şeklinde esecek.

Ege: Parçalı ve çok bulutlu, bölge geneli aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı geçecek. Sabah saatlerinde bölgenin iç kesimlerinde hafif sis görülecek. Rüzgar; güney ve güneybatı (Lodos) yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde esecek.

Akdeniz: Parçalı zamanla çok bulutlu, akşam saatlerinde Göller Yöresi (Isparta ve Burdur çevreleri) ve Antalya'nın kuzey ilçeleri ile gece saatlerinde Kahramanmaraş ve Osmaniye çevreleri yağmurlu geçecek. Sabah saatlerinde Kahramanmaraş çevrelerinde sis görülecek. Rüzgar; Batı Akdeniz'de güney ve güneybatı (Lodos) yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde esecek.

İç Anadolu: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra Eskişehir ile akşam ve gece saatlerinde kuzeydoğusu (Yozgat, Kayseri ve Sivas çevreleri) ve Ankara çevreleri yağışlı geçecek. Yağışlar; genellikle yağmur, bölgenin kuzeydoğusunun yükseklerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacak. Sabah ve gece saatlerinde bölgenin kuzeydoğusunda buzlanma ve don olayı ile sabah saatlerinde bölge genelinde hafif sis görülecek.

Batı Karadeniz: Parçalı, zamanla çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra Bolu çevreleri yağmurlu geçecek.

Orta ve Doğu Karadeniz: Parçalı zamanla çok bulutlu, akşam saatlerinden sonra Tokat, Gümüşhane ve Bayburt çevreleri yağmur ve karla karışık yağmurlu geçecek. Sabah ve gece saatlerinde Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde buzlanma ve don olayı görülecek.

Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinin (Gümüşhane, Bayburt ve Artvin) yüksek ve eğimli yerlerinde meydana gelebilecek muhtemel çığ tehlikesine karşı tedbirli olunması gerekiyor.

Doğu Anadolu: Parçalı ve çok bulutlu, sabah saatlerinde Van çevreleri ile akşam saatlerinden sonra bölgenin batı kesimleri (Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli ve Erzincan çevreleri) yağışlı geçecek. Yağışlar; Malatya ve Elazığ'da yağmur, Bingöl, Tunceli ve Erzincan çevrelerinde karla karışık yağmur, Van'da kar şeklinde olacak. Sabah ve gece saatlerinde bölgenin iç ve doğu kesimlerinde buzlanma ve don olayı ile sabah saatlerinde batı kesimlerinde hafif sis görülecek. Bölgenin kuzey ve doğu kesimlerinin (Erzurum, Van, Ağrı, Bitlis ve Hakkari başta olmak üzere) yüksek ve eğimli yerlerinde meydana gelebilecek muhtemel çığ tehlikesine karşı tedbirli olunması gerekiyor.

Güneydoğu Anadolu: Parçalı ve çok bulutlu, gece saatlerinde Adıyaman ve Gaziantep çevreleri aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı geçecek.


Soğuk hava yaşamı olumsuz etkiliyor

Yurttaki soğuk hava ve kar yağışı, yaşamı olumsuz etkiliyor. Alınan bilgiye göre, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden Erzurum'da 148, Bingöl'de 40, Kars'ta 17, Muş'ta 10 ve Ardahan'da 2 olmak üzere toplam 217 kapalı köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor.

İl Özel İdare Müdürlüklerine bağlı karla mücadele ekipleri, kapalı köy yollarının açılması için çalışmalarını sürdürüyor.

Zaman zaman etkili olan tipi nedeniyle yol açma çalışmalarının güçlükle yapıldığını belirten yetkililer, ulaşıma açılan bazı köy yollarının da tipi yüzünden yeniden kapandığını bildirdi.

Belediye ekipleri de kent merkezlerindeki cadde ve sokaklarda iş makineleriyle topladıkları kar ve buz birikintisini şehir merkezi dışına taşıyor.

Bu arada, bölgede gece yaşanan en düşük hava sıcaklıkları, sıfırın altında olmak üzere Kars ve Ağrı'da 19, Ardahan'da 17, Erzurum'da 16, Iğdır'da 5 ve Erzincan'da 2 derece ölçüldü.

Günün en yüksek hava sıcaklıklarının da Ardahan'da eksi 7, Kars'ta eksi 6, Erzurum'da eksi 4, Ağrı'da eksi 3, Erzincan'da 4 ve Iğdır'da 6 derece olması bekleniyor.
Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, yarından itibaren bölgede kar yağışının beklendiğini bildirdi.

 

Van

 

Van Valiliğinden alınan bilgiye göre, kent merkezi ve ilçelerde dün gece etkili olan kar yağışı nedeniyle Edremit ilçesinde 20, Bahçesaray'da 17, Başkale'de 32, Çaldıran'da 20, Çatak'ta 8, Erciş'te 10, Gevaş'ta 4, Gürpınar'da 16, Muradiye'de 20, Özalp'ta 20, Saray'da 13 olmak üzere toplam 180 köy yolu ulaşıma kapandı.

Yetkililer, kar yağışının sabah saatlerinde etkisini azaltmasının ardından karla mücadele ekiplerinin yol açma çalışmasına başladığını belirtti.

Meteoroloji yetkilileri, merkezde kar kalınlığının 6, yüksek kesimlerde ise 60 santimetre olduğunu kaydetti.

 

Kayseri

Kayseri'de 2 gündür aralıklarla süren kar yağışı ve tipi nedeniyle Pınarbaşı ilçesine bağlı 7, Sarız ilçesine bağlı 6 köy yolu halen ulaşıma kapalı bulunuyor.

Yetkililer, kapalı köy yollarının ulaşıma açılabilmesi için 3 ayrı ekibin çalışmalarını sürdürdüğünü, tipinin kar temizleme çalışmalarını olumsuz etkilediğini bildirdi.

 

Muğla'da fırtına

Muğla'nın Marmaris, Datça ve Bodrum ilçelerinde yaşamı olumsuz etkileyen fırtına, kıyıda bulunan tekne ve yatlarda da sıkıntı yarattı.

Muğla Meteoroloji Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre rüzgar, saatte 50 ile 80 kilometre arasında hızla esiyor. Muğla'da sabah saatlerinde başlayan ve etkisini arttıran şiddetli rüzgar, kıyıda demirli bulunan tekneleri zor durumda bıraktı. Fırtınanın en çok etkili olduğu yerlerden Marmaris ve Datça ilçelerinde dalga yüksekliğinin 2 metreye ulaştığı bildirildi.

Marmaris'te önceden yapılan uyarılar nedeniyle çok sayıda tekne Cennet Adası önüne çekilirken, limanda ve Netsel Marina'da demirli tekneler için koruma önlemleri alındı. Fırtınanın şiddetini arttırması sonucu limanda zor anlar yaşayan bir yat, açığa çekildi. Bu arada fırtına nedeniyle insanların yürümekte güçlük çektiği, yat limanındaki bazı sandalye ve saksıların devrildiği görüldü.

 

Bodrum'da fırtına

Bodrum Meteoroloji Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Bodrum'da rüzgarın saatteki hızı 80 kilometre olarak ölçülüyor. Fırtına nedeniyle Bodrum Kumbahçe ve Paşatarlası sahilindeki restoranların balkonları dalgalar nedeniyle su aldı. İşletme sahipleri, restoranların balkonlarını temizleyip, rüzgar nedeniyle devrilen masa ve sandalyelerini içeri aldılar. Yetkililer, fırtınanın akşam saatlerine kadar devam edeceğini, yarın sabah saatlerinde ise etkisini tamamen kaybedeceğini bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler