"Pilotların hatalı olduğunu söylemek yanlış"

THY uçağının geçen hafta Amsterdam'da düşmesiyle ilgili dün açıklanan ilk araştırma sonuçları, Hollanda basınında, ortaya çıkan teknik arızaya müdahalede geç kalındığı şeklinde yorumlandı.

Yayınlanma: 05.03.2009 - 09:54
Abone Ol google-news

THY'nın geçen hafta inişe geçtiği sırada düşen uçağında teknik arıza sorunu bulunduğu iddiası ortaya atıldı. Gazetelerin hemen hemen tamamı, teknik bir arızanın ortaya çıktığı, bu arızanın insan hatasıyla birleşmesi sonucu böyle bir kazanın yaşandığı görüşünü öne çıkardı.

De Telegraaf gazetesi, "insan hatası" sürmanşetiyle verdiği haberde, altimetre cihazının gösterdiği hatanın zamanında düzeltilemediğini, kaptan pilotun hataya 100 saniye sonra müdahale ettiğini, ancak geç kalındığını yazdı.

De Volkskrant gazetesi, "Her şey yolunda gidiyordu, hız hariç" başlığıyla verdiği haberde, mürettebatın gösterge cihazının hatasını gidermede başarılı olamadığını, aynı hatanın daha önce aynı uçakta iki kez meydana gelmesinin de bu kazaya kadar fark edilmediğini belirtti.

Het Parool gazetesi, "Pilotlar hataya geç yanıt verdi" başlığını atarken, Trouw gazetesi "kaza nedeni teknik arıza, 150 metrede müdahale edilmekle geç kalındı" ifadesini başlığa çıkardı. Algemeen Dagblad gazetesi de "Pilotlar müdahalede geç kaldılar" görüşünü başlığa taşıdı ve pilotların yaklaşık bir buçuk dakika sonra arızalı sinyali algılayabildiklerini savundu.

Gazetelerin haberlerinde, kazaya teknik bir hatanın pilotların tahmin yürütme konusunda yaptıkları bir hatayla birleşmesinin yol açtığı görüşüne ağırlıklı olarak yer verildi. Haberlere göre, uçak daha yaklaşık 700 metre yükseklikteyken altimetre cihazı 1950 feet gösterecek yerde 8 feet gösterdi. Altimetrenin bu hatalı sinyalini otomatik pilot piste iniş olarak algılıyor ve hemen sistemi frenleyerek hız kesiyor. Pilotlar ise bunu çok geç fark ediyor. Pilotlar fark ettiğinde uçak yere yaklaşık 150 metreye kadar (450 feet) alçalmış oluyor. Üstelik pilotlar bu durumu paneldeki komut düğmesinin titremesiyle fark ediyorlar, tam gaz veriyorlar, ama uçak o anda yere temas etmiş oluyor.

Bazı gazetelerin haberlerine göre, pilotlar müdahalede yaklaşık bir buçuk dakika geç kaldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler