Bıyıklı erkek mi bıyıksız erkek mi?

Dört çeşit erkek var: Bıyıksızlar, arada bırakanlar, sonradan kesenler ve asla vazgeçmem diyenler. Kadınlar da ikiye ayrılıyor: Bıyık sevenler ve gördüğünde arkasına bakmadan kaçanlar.

Yayınlanma: 05.03.2009 - 12:00
Abone Ol google-news

Ünlü aktörler, bıyığı yeniden moda yaptı. Akımı Robert Downey Jr. ile Jude Law başlattı. Ardından Brad Pitt ve George Clooney kervana katıldı. Eleştirilere cevap veren Pitt, "Cesur bir adım attım ama bu moda. Yüzümde yaratıcı biçimde kıl olmazsa ben kim olurum" diyor.

Bıyık, güç ve gururun simgesi, erkeksi bir aksesuar mı yoksa modası geçmiş, itici ve kurtulunması gereken bir kıl topağı mı?

e-kolay'ın haberine göre, belki de dünyada en kafası karışık millet biziz. Batılılaşmayla birlikte o canım kaytanlara kıydık, bıyıklı oranımız hızla azalıyor. Ama cinayette bile bıyık çekmeyi hafifletici sebep sayıyor, bıyıksız diye Yörük Efe’nin heykelini değiştiriyoruz. Dört çeşit erkek var: Bıyıksızlar, arada bırakanlar, sonradan kesenler ve asla vazgeçmem diyenler. Hasan Kaçan bunlardan. Kadınlar da ikiye ayrılıyor: Bıyık sevenler ve gördüğünde arkasına bakmadan kaçanlar.

Bütün bu tartışmalara rağmen gündelik hayatta bıyığın yararları saymakla bitmez. Bir kere, en kolay yoldan tip değiştirmeye yarar. Uygun bir bıyıkla, 15 günde tıfıl bir delikanlıdan yiğit bir yeniçeriye dönüşmek mümkün. Uçları, kalınlığı, inceliğiyle oynayarak karakterinizi, hatta dünya görüşünüzü bile ilan edebilirsiniz bıyıkla: Solcu, maneviyatçı, entel ya da ülkücü... Tek bir dezavantajı var, bağımlılık yapıyor. Aynada bıyıklı halinizi bir kez görüp de kendinizi beğenirseniz artık aranızda duygusal bir bağ oluşuyor, kesemiyorsunuz. Gün gelip de bir sebepten kesmek zorunda kalırsanız ikinci bir sünnet gibi geliyor insana. İbrahim Tatlıses 20 yıllık bıyığını canlı yayında kesmedi mi?

En ünlü 10 bıyık

1. Fu Manchu
2. Tom Selleck
3. Adolf Hitler
4. Groucho Marx
5. Badamsinh J. Gurjar
6. Yosemite Sam
7. Gene Shalit
8. Charlie Chaplin
9. Rollie Fingers
10. Salvador Dali

Erkekler dörde ayrılır

Arada bırakanlar:

Mehmet Günsür, Mustafa Altıoklar, Beyazıt Öztürk, Tan Sağtürk, Okan Bayülgen, Nejat İşler, Cem Yılmaz, Kıvanç Tatlıtuğ, Fikret Kuşkan, Fatih Ürek, Kuşum Aydın.

Sonradan bırakanlar:

Kenan Evren, Mahsun Kırmızıgül, Oktay Kaynarca, Yılmaz Erdoğan, Ali Sunal, Emre Ergani, Emre Kınay, İzzet Öz, Tamer Karadağlı, Atilla Saral, Güven Kıraç

Asla kesmeyenler:

Tolgahan Sayışman, Müslüm Gürses, Cemil İpekçi, Levent Kırca, Ali Kırca, Yavuz Seçkin, İbrahim Tatlıses, Rıfat Ababay, Ezel Akay, Kadir İnanır, Orhan Gencebay, Tolga Karel, Işıl Kasapoğlu, Uğur Polat, Yetkin Dikiciler, Ahmet Ümit.

Sonradan kesen ve kısaltanlar:

Recep Tayyip Erdoğan, Berdan Mardini, Fehmi Koru.

Hangi bıyık neyi ifade ediyor?

Çizgi bıyık: Üst dudağın yukarısında, kalemle çizilmiş gibi incecik duran bir bıyık, kararlarından her zaman emin olmayan bir kişilik işareti. Zeki ve kabiliyetli, kuvvetli olsa bile daima bir hata işlemekten korkar. Her neyse ki böyle kimseleri etraflarındakiler çok severler de onlara güven verecek yakın bir dostları olur.

Kısa ve düz bıyık: Diş fırçasına benzeyen kısa ve düz bıyıklı kişi, dikkati kendi üzerine çekmek isteyen kişidir. Siyasete atılmaktan hoşlanırlar. Çoğunluk onları can sıkıcı bulduğundan onlarla fazla dost olan bulunmaz.

Kısa bıyık: Bu insan, üstü başı konusunda çok özenlidir. Zaten giyinip kuşanmak onun için saatler süren bir merasimdir. Bu erkek, etrafının sevgisini kazanmak için can atar, spor, müzik, komedi gibi eğlencelerden hoşlanır.

Sarkık bıyıklar: Dudak kenarından aşağı doğru sarkan bıyıklar, bu bıyığı taşıyan erkeğin düşünceli, ihtisas sahibi olduğunu işaret eder. Bununla beraber böyle insanlar düşünmeyi her şeyden fazla sevdikleri için harekete geçmeleri biraz güç olur.

Kesik kenarlı kalın bıyık: Kenarları birbirine paralel olan kalın bıyıklar daha ziyade durmuş oturmuş, ununu eleyip eleğini asmış erkek göstergesi. Mükemmel bir ev erkeği işareti. Kendilerine bağlı olanları mümkün olduğunca mutlu etmeyi kendilerine vazife bilirler. Çevrelerindeki herkes böyle erkekleri bir önder, bir reis olarak tanır.

Uzun burma bıyık: Kenarları burulmuş uzun bıyık ise sahibinin şakacı ve sıcakkanlı bir insan olduğuna işaret. Sıradan olayları sanki olağanüstü birer maceraymış gibi anlatmasını bilirler. Aranan sosyal insanlardır.

Geleneksel Türk bıyıkları

Karanfil bıyık: Katip, şair bıyığı. Kararınca uzatılmış. Üst dudak yine tam şekliyle görünür.

Kaytan bıyık: Esnaf ve genç bıyığı. Alttan kırpılır, üstten derin alınır, uçları azıcık sarkar.

Pala bıyık: Yeniçeri ve kabadayı bıyığı. Alt kenar kırpılır, üstler alabildiğine uzatılır.

Burma bıyık: Genç yeniçeri bıyığı. Palabıyığın daha incesi, gür olmayanı, uçları burulur.

Pos bıyık: Kalender adamların bıyığı. Büyütülmüş bıyık burulmaz, yüz çevresinden dışarı taşmaz.

Bektaşi bıyığı: Bir tür pos bıyık. Altları kırpılmaz, ağız üstüne dökülür, tamamen örttüğü olur.


Bıyık sayesinde devr-i alem

1988 yılında 1.82 metre uzunluğundaki bıyıklarıyla dünya şampiyonu olan Kahramanmaraşlı Memili Rüştüoğlu, kazandığı ödülle o gün bugündür dünyayı geziyor. 50’ye yakın ülkeyi gezen bıyık şampiyonu, son olarak Bahreyn’de ortaya çıktı: Bıyıklarımdan kazandıklarımla dünyayı dolaşıyorum. Buraya yalnız geldim, 3 ay kalacağım. İklim değişikliği güzel oluyor. Japonya’ya, İngiltere’ye, birçok ülkeye programlara gittim. Buradan Güney Kore’ye geçme ihtimalim var. Reklamlarda rol alıyorum. Dubai’de 2001’de araba reklamında oynadım. Televizyonlarda yayımlandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler