TSK: Öyle bir çalışmamız yok

Genelkurmay Başkanlığı haftalık basın bilgilendirme toplantısında konuşan Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, bölücü terör örgütünün son 5 ayda verdiği kayıpların 375'i bulduğunu belirtti. Bedelli askerlikle ilgili bir çalışma olmadığını da yineleyen Gürak, Kenan Evren'in isminin okullardan çıkarılması konusunu ise "siyasi bir karar" olarak yorumladı.

Yayınlanma: 06.03.2009 - 09:41
Abone Ol google-news

Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Basın Bilgi Merkezi'nde haftalık basın toplantısını düzenleyen Tuğgeneral Metin Gürak, bölücü terör örgütüne yönelik güvenlik güçlerince yapılan operasyonlar hakkında bilgi verdi.

Son dönemde örgüt içinde liderlik mücadelesi ve iç çatışmalar nedeniyle birçok teröristin öldüğü bilgilerinin alındığını vurgulayan Tuğgeneral Metin Gürak şöyle devam etti:
"Ekim 2008'den bugüne kadar geçen dönemde sadece Irak'ın kuzeyine icra edilen hava harekatı ve topçu atışları neticesinde bölücü terör örgütünün ölü ve yaralı olmak üzere 375'e yakın zayiat verdiği bilgileri çeşitli kaynaklardan teyit edilmiştir. Yine alınan istihbari bilgilerden, bölücü terör örgütünden kaçışlarda büyük artışlar olduğu ve örgütün bu kaçışlardan çok rahatsızlık duyduğu öğrenilmiştir. Bölücü terör örgütü, kaçışları engellemek amacıyla, her türlü çareye başvurmaktadır. Bölücü terör örgütü tarafından, örgüt mensuplarının yasal haklarına ilişkin doğru bilgiye ulaşması engellenmekte, tesli olanların çok kötü muameleye tabi tutulacakları, işkence görecekleri ve ağır cezalara çarptırılacakları yönünde çok yoğun propagandaya başvurduğu bilinmektedir."

Bu arada, yakın zamanda örgütten kaçarak güvenlik güçlerine sığınan teröristlerden alınan beyanlarda çarpıcı ifadelerin bulunduğuna dikkat çeken Tuğgeneral Metin Gürak, "Bir terörist bölücü terör örgütü, TSK'nın attığı bildirilerin alınmasını yasakladı, bu bildirilere dokunulunca kimyasal zehirlenmeye maruz kalacağımız söylendi" dediğini ifade ederek, şöyle devam etti:
"Bir başka örgüt mensubu'Örgüt bilgi almamızı önlemek için son zamanlarda birçok yerde radyoların dinlenmesi ve televizyon yayınlarının izlenmesi yasaklandı' dediğini, bir diğerinin ise, örgütten ilk kaçışında yakalandığını, 16 ay bir hücrede elleri kelepçeli olarak tutuklu kaldığını, yine de kaçmayı denediğini ve başarılı olduğunu, örgüt yöneticilerinin, kaçışları engellemek maksadıyla muhtemel kaçış istikametlerine mayınlattığını ifade etmiştir.

Bölücü terör örgütünün bu propaganda ile kaçışları engellemek maksadıyla başvurduğu yöntemlerin işe yaramadığı teslim olanların sayısındaki artışlardan da anlaşılmaktadır. Teslim olanların güvenlik güçlerinden gördükleri şefkat ve ilgi karşısında beyanları, yasal haklarının tam bilinmediğini açıkça ortaya koymaktadır."

 

Silahlı eyleme karışmayanlar

Türk Ceza Kanunu'nun 221. maddesi hatırlatan Tuğgeneral Metin Gürak, "Bu maddeye göre silahlı eyleme karışmadığı tespit edilen terör örgütü mensupları, herhangi bir cezaya çarptırılmadan serbest bırakılmaktadır" diyerek 2009 yılında teslim olan 14 kişiden 13'ünün kanun kapsamında 5 gün içinde serbest bırakıldığını kaydetti.

Tuğgeneral Metin Gürak, "bu yasal sürecin başta çocuklarını örgüte kaptıran anne-babalar olmak üzere herkes tarafından çok iyi anlaşılmasının" büyük önem taşıdığını söyledi.

Tuğgeneral Metin Gürak, 2002 yılında yapılan Prag Zirvesi'nde NATO savunma politikaları ile komuta yapısının yeniden şekillendirilmesine paralel olarak NATO nezdinde, Mükemmeliyet Merkezleri Kurulması kararlaştırıldığını vurgulayarak şunları söyledi:
"Ülkeler arasında terörizm konusunda stratejik ve operatif seviyede eğitim vermek ve ortak bir anlayış yaratmak amacıyla, 28 Haziran 2005 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı olarak Terörle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi kurulmuştur. Bu merkez, NATO'nun bu alandaki tek kuruluşudur.
Komutanlık çok uluslu bir yapıya sahiptir. Bu komutanlıkta; ABD, Almanya, Bulgaristan, Hollanda, İngiltere ve Romanya'nın daimi personeli bulunmaktadır. Bu merkezde ayrıca, Dışişleri Bakanlığı'ndan bir diplomat, Emniyet Genel Müdürlüğü'nden bir Emniyet Müdürü ve bir komiser ile çeşitli üniversitelerden öğretim üyeleri de görev yapmaktadır.
Bugüne kadar 90 ülkeden 3 bin 500 katılımcı ve 700 konuşmacı/eğitimci sivil ve askeri personel bu merkezde verilen eğitimlere iştirak etmiştir. Komutanlıkça iki yılda bir defa, uluslararası Küresel Terörizm ve Uluslararası İş Birliği Sempozyumu gerçekleştirilmektedir.
2006 ve 2008 yılında icra edilen sempozyumun üçüncüsünün 2010 yılında yapılması planlanmaktadır.
Komutanlık TSK'nın uluslararası alanda çok iyi temsil eden ve terörle mücadele konusuna verdiği önemi gösteren örnek bir kuruluştur"

 

Operasyonlar

Son haftada toplam 5 iç güvenlik olayı meydana geldiğini ifade eden Tuğgeneral Metin Gürak, bu olaylarda her biri birer kilo patlayıcı madde kullanılarak hazırlanmış 4 adet el yapımı patlayıcı düzeneğinin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Tuğgeneral Metin Gürak, ele geçen mühimmatı ise "3 adet Kaleşnikof piyade tüfeği, 1 adet RPG-7 roketatar, 5 adet RPG-7 roketi, 35 adet el bombası, 11 adet fünye, 4 adet el telsizi ve 98 kilogram patlayıcı madde yapımında kullanılan Amonyum Nitrat" olarak açıkladı.

TSK tarafından icra edilen arama-kurtarma faaliyetlerinde geçtiğimiz hafta 148 kişinin denizden sağ olarak kurtarıldığını da kaydeden Tuğgeneral Metin Gürak, dönem içinde Bolu Yenipelitçik Köyü mevkiinde kayak yaparken havanın sisli olması nedeniyle kaybolan bir kişiye Kartalkaya Jandarma Karakol Komutanlığı'na bağlı DAK(Doğal Afet Arama Kurtarma Timi) tarafından, Bursa'nın Uludağ bölgesi Karçukuru mevkiinde ise başka bir kaybolan vatandaşa Bursa Uludağ Jandarma Karakol Komutanlığı'na bağlı DAK tarafından yardım edilerek kurtarıldığını bildirdi.

 

Sorular ve cevaplar

Basın bilgilendirme toplantısının son bölümünü soru-cevap bölümüne ayıran Tuğgeneral Metin Gürak, emekli generallerin adlarının cadde ve sokaklarla, okullardan kaldırılması girişimlerini de değerlendirdi.

Yedinci Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in İzmir'deki okullardan adının kaldırılması girişimiyle ilgili soruya Tuğgeneral Gürak, "Bunlar siyasi gelişmelerden etkilenen kararlardır" diyerek, bu konuda Evren'in de basına gereken açıklamaları yaptığını vurguladı.

Tuğgeneral Metin Gürak, bir başka soru üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bedelli askerlikle ilgili bir çalışmasının olmadığını açıkladı.

Bölücü terör örgütü PKK'nın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve 21 Mart Nevruz kutlamalarını provake edeceği yönündeki istihbaratların hatırlatılması üzerine Tuğgeneral Metin Gürak, "Yasal mevzuat bellidir. Güvenlik güçleri her türlü tedbir ve önlemi almaktadır. Biz herkesten sağduyulu davranmasını bekleriz" dedi.

Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız'ın Irak ziyaretine yönelik bir soru üzerine bilgi veren Tuğgeneral Metin Gürak, bu ziyaretin Irak Savunma Bakanlığı tarafından yapıldığı ve 1 gün sürdüğünü açıkladı. Konuyla ilgili daha önce de açıklama yapıldığını vurgulayan Tuğgeneral Metin Gürak, her iki tarafında bir mutakabat zaptı imzalanması ve terörle mücadele de hassasiyet gösterilmesinde anlaştığını belirterek, "en kısa zamanda mutabakat zaptı imzalanacak" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton'ın ziyareti ve Irak'ta bulunan askerlerin Türkiye üzerinden tahliyesine yönelik bir başka soru üzerine, "Bu yönde bir talep bize ulaşmadı" şeklinde yanıtlayan Tuğgeneral Metin Gürak, Aden Körfezinde görev yapan Giresun Fırkateyni'nin Türk bandıralı Sürmene adlı ticari gemiye önceki gün güvenli geçişini sağladığını da açıkladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler