Obama, 1 ay içinde Türkiye'de

Ortadoğu ve Avrupa turunun ardından Ankara'ya gelen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Dışişleri Bakanı Ali Babacan'la bir araya geldi. Clinton, Babacan ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, ABD Başkanı Barack Obama'nın 1 ay içinde Türkiye'yi ziyaret edeceğini söyledi.

Yayınlanma: 07.03.2009 - 07:13
Abone Ol google-news

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Dışişleri Bakanı Ali Babacan yaptığı görüşme ve düzenlenen çalışma yemeğinin ardından Babacan ile medyanın önüne geçti. Çok sayıda yerli ve yabancı medya mensubunun katılımıyla Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen ortak basın toplantısında Clinton, Başban Obama'nın bir ay içinde Türkiye'yi ziyaret edeceğini açıkladı.

Clinton, basın toplantısının başında yaptığı konuşmada iki açıklamasının olacağı müjdesini verdi. İlk olarak iki ülkenin "genç liderleri"ne yönelik "Genç Türkiye/Genç Amerika: Yeni Bir Çağ İçin Yeni Bir İlişki" girişimini açıklayan Clinton şöyle devam etti:
"Başkan Obama, Türkiye ile dostluğumuza verdiği değerin bir yansıması olarak benden kişisel bir mesaj iletmemi istedi. Başkan Obama, bir ay içinde Türkiye'yi ziyaret edecek. Kesin tarihi kısa bir süre içinde açıklanacak. Her ikimiz için, başkanlar ve hükümetleri için uygun olacak tarihleri belirlemek üzere Türk hükümetiyle koordinasyon içerisindeyiz. Eve döndüğümde Başkan Obama'ya buraya geldiğinde sıcak karşılanacağını söyleyeceğim."

Clinton, Nisan ayında Avrupa gezisi sırasında Türkiye'ye gelmesi beklenen Obama'nın ziyaretine iliştin detaylı bilgi vermedi.

 

"PKK ortak düşmanımız"

ABD Dışişleri Bakanı Clinton, gerek görüşmelerde gerekse basın toplantısında PKK'yı "ortak düşman" olarak gördüklerinin altını çizdi ve PKK'ya karşı işbirliğinin süreceği mesajını verdi.

 
"Demokrasi ve laik anayasayabağlılığı paylaşıyoruz"

Eşi Bill Clinton'un başkanlığı döneminde Kasım 1999'da Türkiye'ye yaptığı ziyareti unutmadığını ifade eden Clinton, büyük Marmara depreminin ardından gerçekleşen ziyareti sırasında Türk halkının "cesareti ve direnme gücü"nü gördüğünü söyledi.
Türkiye ile ABD'nin, ortak değerleri paylaştığını vurgulayan Clinton, bu çerçevede iki ülkenin "demokrasiye ve laik anayasaya olan bağlılığı ile serbest piyasa ekonomisine inancının paylaştığı"
nın altını çizdi.

Başkan Obama'nın Türkiye ile bağları güçlendirme isteğine de dikkat çeken Clinton, Türkiye'nin Afganistan ve Irak'a katkısından dolayı teşekkür etti.  Ankara'da yaptığı görüşmeler sırasında ayrıca "Ortak düşmanımız olan PKK'yı yenmeye yönelik işbirliği" üzerinde durduklarını da anlattı.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan ise, iki ülkenin geniş bir ortak gündekinin bulunduğunu belirterek Clinton'un ziyaretini "gayet zamanlı" olarak nitelendirdi.  İki ülke arasındaki müttefiklik ve ortaklık ilişkilerine vurgu yapan Babacan, "Gayet iyi olan işbirliğinin, sonraki dönemde aynı kararlılıkla devam edeceğini" teyip ettiklerini de söyledi.
 

"Ruhban Okulu'na önem veriyoruz"

Hillary Clinton'un Obama Yönetiminin, Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği "güçlü desteği"ni de vurguladığı basın toplantısında Türkiye'deki demokrasiden söz ettiklerini belirtirken o çerçevede "Bizim Ruhban Okuluna verdiğimiz önemi dile getirdim" diye konuştu.
Türkiye ziyaretini izlemek üzere ABD heyeti ile birlikte Ankara'ya gelen New York Times muhabirinin "Obama, Müslüman dünyasına yönelik konuşmasını Türkiye'den mi yapacak?" sorusunu üzerine Clinton, bu konuda kesin bir şey söyleyemeyeceğini, yapılacak daha çok konsultasyonların olduğunu ifade etti.
 

"Türkiye'nin İsrail-Suriye aracılığını takdir ediyoruz"

Clinton, Türkiye aracılı İsrail-Suriye görüşmelerine ilişkin olarak da bu konuda Türkiye'yi takdir ettiğini söyledi. Bu sürecin çok önemli olduğunu vurgulayan Clinton, "Türkiye, çok önemli bir rol oynuyor" dedi.

Dışişleri Bakanı Babacan, İsrail ve Suriye'nin arzu etmesi halinde Türkiye'nin yeniden aracı olmaya hazır olduğunu belirtirken "Bu süreç için ABD'nin desteği çok önemli" şeklinde konuştu.
 

"Irak'tan kuvvetlerin çekilmesini planlama aşamasındayız"

Hillary Clinton, Irak'taki Amerikan kuvvetlerinin çekilmesi sürecinden Türkiye'den yararlanıp yararlanılmayacağı sorulması üzerine "Irak'tan kuvvetlerin çekilmesi sürecini planlama aşamasındayız bu konuda yapılacak çok iş var" dedi ve bu konuda Türkiye dahil NATO müttefikleriyle istişarelerde bulunacaklarını söylemekle yetindi.
Dışişleri Bakanı Babacan ise, aynı konuya ilişkin olarak "Genel anlamda olumlu baktığımız bir konudur" dedi ve Türkiye'nin işbirliğine hazır olduğu mesajını verdi.

 

Ortak açıklama yayınlandı

ABD Dışişleri Bakanı Clinton'un Türkiye ziyareti dolayısıyla iki ülke tarafından "güçlü müttefiklik bağları, dayanışma ve stratejik ortaklık"a vurgu yapıldığı ortak bir açıklama yayınlandı.

ABD ve Türkiye arasındaki güçlü müttefiklik bağları, dayanışma ve stratejik ortaklık ile iki ülke tarafından Temmuz 2006'da kabul edilen 'Ortak Vizyon ve Yapılandırılmış Diyalog Belgesi"nde ifadesini bulan barış, demokrasi, özgürlük ve refah ilkelerine bağlılıklarının teyit edildiği ortak açıklamada vurgulanan noktalardan bazıları şöyle:

-Türkiye ve ABD, iki ülkeyi ilgilendiren tüm konularda yakın işbirliği ve danışmaları kararlılıkla sürdürülecek.

-Gazze'de yaşanan insani kriznin hafifletilmesine ve İsrail-Filistin sorununun iki devlete dayalı bir çerçevede çözümlenmesine destek verilecek.

-Bölgedeki enerji kaynaklarının dünya pazarlarına ulaştırılması için işbirliği yapılacak.

-ABD, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik çabalara destek verecek.

-Kıbrıs sorununun BM himayesinde çözüme kavuşturulmasına güçlü destek sağlanacak, Kıbrıs Türklerine uygulanan tecrit sona erdireceği taahhüt ediliyor.

-İki ülkenin ortak düşmanı PKK ve El Kaide başta olmak üzere, terörizme karşı mücadeledeki işbirliği güçlendirilecek. Bu çerçevede ABD, Türkiye'nin PKK'ya karşı gerçekleştirdiği operasyonlar çerçevesinde istihbarat desteğini sürdürecek. Sağlanan desteğin artırılması için yolları üzerinde çalışılıyor.

-Küresel ekonomik krize karşı işbirliği devam edecek.

-ABD Türkiye'nin AB sürecini destekliyor.

-Afganistan'a katkıların sürdürüleceği taahüt ediliyor.

-Irak'ın eğemenliği, birliği ve toprak bütünlüğüne yönelik taahütleri ile demokratik, çoğulcu, birleşik, federal bir Irak'a destek yineleniyor.

-Türkiye ile Irak arasında derinleşen ilişkiler ve PKK'ya karşı işbirliği memnuniyetle karşılanıyor.

 

İlk görüşme Erdoğan ile yapıldı

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Türkiye'deki temasları kapsamında ilk olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Görüşmeye, Dışişleri Bakanı Ali Babacan da katıldı.

Yaklaşık bir saat 20 dakika süren görüşmenin ardından gerçekleşen heyetler arası görüşme ise 25 dakika sürdü. Sözkonusu görüşme ile ilgili Başbakanlık'tan yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, "Dışişleri Bakanı Sayın Ali Babacan'ın da katıldığı heyetlerarası görüşmede, dost ve müttefik iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin yanı sıra başta Filistin Sorunu, Irak, Afganistan ve terörle mücadele konuları olmak üzere önemli bölgesel ve küresel sorunlar ayrıntılı olarak ele alınmıştır" denildi.

 

Anıtkabir'i ziyaret etti

Hillary Clinton, görüşmenin ardından Anıtkabir'i ziyaret ederek Atatürk'ün huzuruna çıktı. Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakan Clinton daha sonra saygı duruşunda bulundu ve Misak-ı Milli Kalesi'ne geçerek özel defteri imzaladı.

 

Gül, Clinton'ı kabul etti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ı kabulünde, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin çok boyutlu stratejik ilişkiler olduğunu, bölgesel ve uluslararası konularda iki ülkenin yaklaşımlarının benzerlik gösterdiğini söyledi.

Alınan bilgiye göre Gül'ün, ABD Dışişleri Bakanı Clinton ve beraberindekileri kabulünde iki ülke arasındaki ilişkiler, terörle mücadele ve uluslararası toplumu yakından ilgilendiren bölgesel konular ele alındı. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin çok boyutlu stratejik ilişkiler olduğunun altını çizerek, sadece ikili ilişkiler anlamında değil, bölgesel ve uluslararası konularda da iki ülkenin yaklaşımlarının benzerlik gösterdiğini belirtti. Clinton'ın ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye'yi ziyaret edeceğini açıklamasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Gül, ABD Başkanı'nın mesajlarının bütün dünyada heyecan, iyimserlik ve beklenti doğurduğunu söyledi.

Gül, Türkiye'nin insan hakları ve demokrasi alanlarında köklü reformlar gerçekleştirdiğini ve bölge ülkeleri tarafından yakından izlendiğini kaydetti. Türkiye'nin AB üyelik sürecine de değinen Gül, Amerikan yönetimlerinin Türkiye'nin üyeliğine destek verdiğini anımsattı ve bu noktaya gelinmesindeki katkılardan dolayı teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Gül, terörle mücadele konusunda da Türkiye ile ABD'nin sıkı işbirliği içinde olduğunu, terör örgütü PKK'ya karşı bunun devam etmesinin önem arz ettiğini kaydetti.
 

''Türkiye'nin görüşlerini önemsiyoruz''

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da iki müttefik ülke arasındaki ilişkiler ve uluslararası konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin Ortadoğu ve Kafkasya bölgelerinde, enerji güvenliği alanında oynadığı önemli rolü takdirle izlediklerini anlatan Clinton, bu konularda Türkiye ile yakın istişare içinde olmak istediklerini ve Türkiye'nin görüşlerini önemsediklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül'ün önümüzdeki hafta Ekonomik işbirliği Teşkilatı Zirvesi için İran'a gideceğini anımsatan Clinton, Türkiye'nin NATO üyeliği ve İran ile ilişkileri bağlamında bu tür ziyaretlerin büyük önem taşıdığını belirtti.

 

Clinton, "Haydi Gel Bizimle Ol" programına katıldı

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Ankara ziyareti çerçevesinde "Haydi Gel Bizimle Ol" programına katılarak soruları yanıtladı. Ankara Kalesi'ndeki Rahmi Koç Müzesi'nde yapılan çekimlere basın mensupları alınmazken, programın genel olarak kadın hakları konusuna odaklandığı, siyasi olarak ise Gazze'deki durumun gündeme geldiği öğrenildi.

Çiğdem Anad, Müjde Ar, Pınar Kür ve Aysun Kayacı'nın yanı sıra stüdyo konuklarının da yer aldığı program bu akşam NTV'de yayınlanacak.
 

Clinton'dan 8 Mart kutlaması

ABD Dışişleri Bakanı Clinton, 8 Mart Kadınları Günü dolayısıyla yayınlanan makalesinde yeni görevini icra ederken de "Kadın haklarını savunmayı sürdüreceğini" söyledi. "Karşı karşıya bulunduğumuz sorunlar, kadınların tam katkısı olmadan çözümlenmlesi için fazla büyük ve zor" diyen Clinton, "Yeni görevim nedeniyle dünyada sehayat ederken tüm kıtalarda tanıdığım kadınlar hep aklımda olacak" ifadesini de kullandı.

 

Yoğun güvenlik önlemleri alındı

Clinton'un Ankara'da olması nedeniyle kentte geniş güvenlik önlemleri alındı. Clinton'un kullanacağı güzergahta bulunan araçların yoldan kaldırılması istendi. Sahiplerine ulaşılamayan araçlar çekicilerle oto parka gönderildi.

 

Clinton, Türkiye'den ayrıldı

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Ortadoğu ve Avrupa'daki ziyaretlerinin ardından geldiği Ankara'daki temaslarını tamamlayarak, Türkiye'den ayrıldı. Hillary Clinton ve beraberindeki heyeti Esenboğa Havalimanı'ndan, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ertuğrul Apakan, ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffry ve diğer yetkililer uğurladı.
Clinton'ı ülkesine götürecek olan özel uçak, heyetle birlikte Ankara'ya gelen bir sekreterin ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nde unutulması üzerine, apronda yaklaşık 10 dakika kadar bekledi.

Uçak apronda beklerken, yolların kesilmesi nedeniyle havaalanına gelmekte geç kalan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Apakan, uçağa çıkarak Clinton'a veda etti. Uçak, kısa bir süre daha bekledikten sonra, alana hala ulaşamayan sekreteri geride bırakarak ABD'ye hareket etti.

Ziyareti çerçevesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilen Clinton, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile biraraya gelmiş ve Anıtkabir'i ziyaret etmişti. Clinton, ABD Başkanı Barrack Obama'nın 1 ay içinde Türkiye'ye geleceğini bildirmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon