"Bütçenin gevşetilmesi gerekiyorsa gün bugündür"

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, bütçede öngörülenden fazla açık verilmesinin "ayıp olmadığı"nı ifade ederek, "Biz ne dolar ne de Euro basabiliriz, eğer bütçemiz gevşetilmesi gerekiyorsa gün bugündür. KOBİ'lerin üzerindeki yüklerini azaltılması noktasında destek verilecekse o gün bu gündür" dedi.

Yayınlanma: 07.03.2009 - 11:01
Abone Ol google-news

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Turizm Ekonomi Bilimsel Araştırma Tanıtma Merkezi (TEBİAT) tarafından Kızılcahamam Patalya Termal Otel'de düzenlenen "Küresel finansal krizin Türkiye'ye etkileri çerçevesinde KOBİ'lere sağlanan ve sağlanması gereken destekler" konulu KOBİ seminerine katıldı.

Çağlayan toplantıda yaptığı konuşmada ABD Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası'nın para bastığına dikkat çekerek "Biz ne dolar ne de Euro basabiliriz, eğer bütçemiz gevşetilmesi gerekiyorsa gün bugündür. KOBİ'lerin üzerindeki yüklerini azaltılması noktasında destek verilecekse o gün bu gündür" diye konuştu.

Çağlayan küresel krizin Türkiye'yi yılın son çeyreğine kadar etkileyeceğini, kriz sona erdikten sonra da dünya rekabetinin çok daha zorlaşacağını dile getirdi. Çağlayan bunun için şirketlerin güçlenmesi gerektiğini söyledi. KOBİ'lere ortaklık kültürünün geliştirilmesi çağrısında bulunan Çağlayan bunları yapan KOBİ'lere vergisel destekler getireceklerini belirtti.

Küresel bir oyuncu olan Türkiye'nin Avrupa pazarlarındaki daralma nedeniyle tüm sektörlerinin krizden etkilendiğini ifade eden Çağlayan, kriz görünmeden önce sağlanan proaktif yaklaşımlarla birçok tedbir aldıklarını vurguladı. Sanayi envanteri, girişimci bilgi sistemi, sektörel izleme ve değerlendirme merkezi çalışmaları hakkında bilgi veren Çağlayan, 224 ana sektörü finansman yapısı, kur riski, pazar yapısıyla izleyebildiklerini, sektörlerin krizden ne ölçüde etkilendiğini gözlemleyebildiklerini belirtti.

Çağlayan ihracatçı KOBİ'lere verilen 1 milyar dolarlık KOSGEB desteğinde dün akşam itibariyle 900 milyon doların üzerinde başvuru yapıldığını bildirdi. Çağlayan 1994 ve 2001 yıllarında yaşanan krize de değinerek 2001 yılında yaşanan krizin her kesimi etkilediğini, krizin hem bankacılık sektörüne hem de Türkiye'de yaşayan herkesi terbiye ettiğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler