Amsterdam'da hayatını kaybedenler için tören düzenlendi

THY uçağının İstanbul-Amsterdam seferini yaparken 25 Şubat günü Amsterdam'da yaptığı kazada hayatını kaybedenler törenle anıldı. Amsterdam Schiphol Havaalanı'nda düzenlenen anma töreninde, uçaktan yaralı olarak kurtulan yolcular arasında duygulu anlar yaşandı.

Yayınlanma: 07.03.2009 - 13:07
Abone Ol google-news

Amsterdam Schiphol Havaalanı'nda, THY kazasında hayatını kaybedenler için anma töreni düzenlendi. NOS televizyonu birinci kanalından canlı olarak yayımlanan anma töreni İçişleri Bakanı Guusje ter Horst'un açış konuşmasıyla başladı. Bakan ter Horst, bu toplantıyla kazada hayatını kaybedenlerin yakınları ve dostlarının acısını paylaşmak istediklerini söyledi. Uçağın düştüğü yerdeki ve içindeki görüntülerin yaşanan acının büyüklüğünü gösterdiğini belirten Bakan ter Horst, kaza hakkında kafalarda hala birçok soru bulunduğunu, özellikle böyle bir kazanın bir daha yaşanmaması için neler yapılabileceği sorusunun öne çıktığını kaydetti.

Ter Horst şöyle devam etti, "Şimdi gerçekleri kabul etme zamanıdır. Çünkü bundan sonra, ancak böyle ders alabiliriz. Olay nedeniyle tahmin yürütmek kimseye yarar sağlamaz. Bu çerçevede hepimizi birleştiren bir nokta; bunun tekrarını önlemek için kazanın gerçek nedenini ortaya çıkartmaktır."

İçişleri Bakanı Ter Horst, tüm kaza mağdurlarının yakınları ve dostlarına Hollanda devleti ve halkı adına taziyelerini sunarak konuşmasını tamamladı.

Daha sonra söz alan Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Selahattin Alpar da kazadan duyulan üzüntüyü dile getirdi ve yaşamını yitirenleri rahmetle andıklarını belirtti. Alpar, kazadan sonra yapılan kurtarma ve yardım çalışmalarına katkıda bulunanlara teşekkür etti ve kazada yaralananlara da şifa dileklerini iletti. Büyükelçi Alpar, kazadan sonra başlatılan kurtarma, yardım ve araştırma çalışmalarında iki ülke birimlerinin yoğun ve yakın bir işbirliği içinde çalıştıklarını da kaydetti.

ABD Büyükelçiliği adına yapılan konuşmadan sonra Haarlemmermeer Belediye Başkanı Theo Weterings söz aldı ve kaza hakkında bilgi verdi. Hâlen 23 yaralı yolcunun çeşitli hastanelerde tedavi gördüğünü belirten Weterings, "Yaşayanlar için acının ne kadar büyük olduğunu tam olarak anlayamasak da acıları paylaşıyoruz" dedi. Belediye Başkanı, üzüntülerinin büyük olduğunu kaydederek, uçak kazasının bitmeyen bir kitabın kara sayfası olduğunu söyledi ve bunun tekrar tekrar bakılması gereken bir sayfa olduğunu ifade etti.

Türkçe olarak "Sizin acınız bizim acımızdır" diyen Belediye Başkanı'nın konuşması sırasında ölen dokuz kişinin adı ekrana yansıtıldı ve belediye başkanı tarafından isimleri okundu. Bu sırada salondakiler de ayağa kalkarak iki dakikalık saygı duruşunda bulundu, Schiphol Havaalanında bütün hava trafiği ve tren trafiği de iki dakika süreyle durduruldu. Daha sonra Türkiye ve ABD ulusal marşlarının çalınmasıyla törenin resmi bölümü tamamlandı.

Anma törenine katılanlar otobüslerle kaza yerine taşındı ve buraya kazada yaşamını yitirenlerin anısına çelenkler konuldu. Schiphol'deki anma törenine İçişleri Bakanı Guusje ter Horst'un yanı sıra Adalet Bakanı Ernst Hirsch Ballin, AP Milletvekili Emine Bozkurt, Amsterdam Belediye Başkanı Jop Cohen, kazayla ilgili araştırmayı yürüten Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi Başkanı Pieter van Vollenhoven, Büyükelçi Selahattin Alpar, Rotterdam Başkonsolosu Esen Altuğ, ABD Büyükelçilik yetkilileri, kazada yaralananlar ve yakınları ile kazada görev alan yardım ekipleri katıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler