''Orman taşocağı olmasın''

Sakarya'nın Geyve ilçesindeki Beşiktaş Vadisi'ne kurulması planlanan iki taşocağını, Akıncılar köyü halkı ile dağcı ve izcilerden oluşan grup protesto etti. Akıncılar köyü muhtarı Cevat Korkmaz, taşocağı kurmayı planlayan iki işadamına verilen maden arama ruhsatının iptali için Sakarya 1. ve 2. Bölge İdare Mahkemesi'nde açtıkları davaların devam ettiğini bildirdi.

Yayınlanma: 07.03.2009 - 13:17
Abone Ol google-news

Sakarya'da kurulması planlanan taşocaklarına büyük tepki geldi. Adapazarı ilçesinden otobüslerle köye gelen yaklaşık 150 kişilik izci ve dağcı grubu, taşocakları kurulması planlanan Beşiktaş Vadisi'nin girişinde toplandı.

Gruptakiler, ''Maske ile yaşamak istemiyoruz'', ''Orman tarımın sigortasıdır'', ''Orman taşocağı olmasın'', ''Beşiktaş Vadisi bizimdir, bizim kalacak'' yazan pankartlar açarak, burada bulunan ve protesto gösterisi yapan köy sakinlerine destek verdi.

Akıncılar köyü muhtarı Cevat Korkmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, köy halkının geçimini sağladığı kuşburnu ve ıhlamur ağaçlarının bulunduğu vadide taşocağı kurulmaması için 3 yıldır mücadele verdiklerini söyledi. Taşocağı kurmayı planlayan iki işadamının maden arama ruhsatı aldıklarını belirten Korkmaz, ruhsatın iptali için Sakarya 1. ve 2. Bölge İdare Mahkemesi'nde açtıkları davaların devam ettiğini bildirdi.

 

Çevreye zararlı

Muhtar Korkmaz, Başbakanlığa 14 Ocakt'a taşocağı açılmaması için imza toplayarak dilekçe verdiklerini ifade ederek, şunları kaydetti, ''Valilik bir komisyon oluşturdu. Bu komisyon bölgeye gelerek inceleme yaptı ve rapor tuttu. Yatırımcının bütün kamu kurum ve kuruluşlarından izin alması durumunda taşocağı açabileceği belirtildi. Biz mücadele ediyoruz, yatırımcı da mücadele ediyor.

2004 yılında çıkarılan bir kanun gereğince bakanlığın arama izni verdiği alanlarda girişimcilerin arama yapabilmeleri için, çevre halkından izin sormuyorlar. Köy halkı ve muhtarlık olarak köyümüze taşocağı açılıp açılmaması konusunda bize görüş sormuyorlar. İl Çevre ve Orman Müdürlüğü köyümüzde inceleme yaptı. Kurulması muhtemel taşocağının çevreye zararı olmayacağı görüşü belirtilmiş, biz ise köy halkı olarak çevreye mutlak surette zararı olur diyoruz.''

Korkmaz, girişimlerinin devam edeceğini ve yasal sınırlar içinde haklarını arayacaklarını bildirdi. Grup, daha sonra Beşiktaş Vadisi'ni gezdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler