Dünyada Geçen Hafta

Türkiye'ye gelen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ılımlı mesajlar verdi. THY'ye ait 25 Şubat'ta Amserdam'da düşen uçakla ilgili ilk bulgular açıklandı. Uluslararası Ceza Mahkemesi, Darfur'da insanlığa karşı işlenen suçları nedeniyle Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir hakkında tutuklama emri çıkarttı. 75 ülkenin katıldığı Gazze'ye yardım konferasında 4,5 milyar dolar yardım toplandı. İşte dünyada geçen hafta meydana gelen belli başlı olaylar...

Yayınlanma: 08.03.2009 - 08:12
Abone Ol google-news


 

Gazze'ye yardım zirvesi
 
75 ülkenin temcilcileri İsrail bombardımanına hedef olan Gazze Şeridi'nin yeniden imarına katkıda bulunmak üzere Mısır'da biraraya geldi. Konferansta 4,5 milyar dolar yardım toplandı. Amerika Birleşik Devletleri 900 milyon dolarlık bir yardım yaptı. Konferansta Türkiye ise, özel şahıslardan toplanan 43 milyon dolara ilaveten, 50 milyon dolar yardım vaadinde bulundu. Ancak sınırlar açılmadığı için yardım henüz Gazze'ye ulaşamıyor.

 

Bask yönetiminde tarihi değişiklik gündemde

İspanya'nın kuzeydoğusundaki Bask özerk bölgesinde 1 Mart'ta yerel seçimler yapıldı. İspanya'nın 30 yıllık demokrasisinde ilk defa Bask bölgesinde milliyetçiler, hükümeti kurmak için yeterli çoğunluğa sahip olamadı. Mevcut durumda ikinci parti olmasına rağmen, 18 olan sandalye sayısını 24'e çıkaran Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) Bask bölgesindeki kolu PSE, seçimlerin galibi olarak öne çıktı. Bask milliyetçisi partilerin ilk kez parlamentoda çoğunluğu elde edememesinin ardından, bölgede yeni bir döneme girilmesi bekleniyor.

 

Pakistan'da Sri Lanka kriket takımına saldırı: 8 ölü

Pakistan'ın doğusunda, Sri Lanka ulusal kriket takımını taşıyan bir araca silahlı kişilerce 3 Mart'ta düzenlenen saldırıda 8 kişi öldü, 8 kişi yaralandı. Saldırıyla bağlantılı olarak bazı şüphelilerin gözaltına alındığı bildirildi. Pakistan Hükümeti de saldırıyı düzenleyenlerin bulunmasına yardım edeceklere 126 bin dolar ödül verileceğini açıkladı.

 

ABD-Rusya arasında İran pazarlığı

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'e, İran'ın uzun menzilli silah geliştirmesini engellemeye yardımcı olması karşılığında, Doğu Avrupa'da füze kalkanı sistemi planlarından vazgeçilebileceği mesajını ilettiği öne sürüldü. Rusya, pazarlık iddialarını yalanlasa da, füze kalkanı projesi konusunda yeni ABD yönetiminden "olumlu mesajlar aldıklarını" ve bu konuda müzakereye açık olduklarını bildirdi.

 

Hillary Clinton İsrail'deydi

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İsrail ve Filistinli yetkililerle görüşmek üzere, 36 saatlik bir ziyaret için İsrail'e geldi. Clinton, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'le yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada "ülkesinin İsrail'deki her hükümetin arkasında olacağını" söyledi.

 

AİHM'den Kürtçe eğitime vize

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) çok tartışılacak bir karar imza attı. AİHM, 2002'de Kürtçe seçmeli ders talep ettikleri için okuldan uzaklaştırılan öğrencilere, "orantısız disiplin cezası" uygulandığını belirterek, eğitim hakkının ihlâl edildiğine karar verdi. Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde okuyan 18 öğrenci, Kürtçe seçmeli ders açılması talebiyle dilekçe verince okuldan uzaklaştırılmıştı.

 

'Fuhuşta istismara karşı müşteriler cezalandırılsın'

Dünyada her yıl 4 milyon, her dakika ise 8 kişi fuhuşa sürükleniyor. 3 Mart Dünya Seks Köleliğiyle Mücadele Günü dolayısıyla Paris'te düzenlenen etkinlikle kamuoyunun dikkatini çekmek isteyen protestocular, istismarların önlenmesi için İsveç'te uygulanan ''müşterinin cezalandırılması'' gibi bir modelin benimsenebileceğini belirtti.

 

Uçak kazasının sebebi: İrtifa göstergesi bozuktu

Türk Hava Yolları'na (THY) ait "Tekirdağ" isimli uçağın 25 Şubat'ta Amsterdam Schiphol Havaalanı'na iniş yapacağı sırada düşmesiyle ilgili ilk bulgular açıklandı. Hollandalı yetkililer, Amsterdam Schiphol Havaalanı'na inişi sırasında düşen Türk Hava Yolları'na ait uçağın irtifa göstergesinin bozulduğu, bu sebeple uçağın hız kestiği ve bu olayın da kazaya neden olduğu açıklandı. Yetkililer, göstergenin bozulmasının mürettebat tarafından geç farkedildiğini belirtti.

 

Sudan lideri hakkında tutuklama emri

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM), Darfur'da insanlığa karşı işlenen suçları nedeniyle Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir hakkında tutuklama emri çıkarttı. Sudan lideri için Ankara da devrede. Türkiye, BM'de cezayı erteletmeye çalışacak.



"Mülkiyet Kurulu mekanizması oluşturulacak"

Kıbrıs müzakereleri kapsamında bir araya gelen ve 'mülkiyet' başlığının ilk tur görüşmelerini tamamlayan KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın gelecek görüşmede ''AB Konuları''nı masaya yatıracaklar. Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Talat, mülkiyet sorununun hızla çözülmesini istediklerini belirterek, Rum tarafı ile Mülkiyet Kurulu mekanizması oluşturulması konusunda anlaştıklarını söyledi.



Saakaşvili'nin istifası için imza topluyorlar

Gürcistan'daki muhalefet partileri, Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin istifası için imza topluyor. Gürcistan Yolu Partisi'nden yapılan açıklamaya göre yaklaşık 25 bin kişinin imzası toplandı.

 

Hillary Clinton'ın Türkiye ziyareti

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Türkiye'deydi. Clinton ziyaretinde ABD'nin yeni döneminde de Türkiye ile yakın ilişkiler kurmak istediğinin altını çizdi. Türkiye'nin, Irak ekonomisi ve demokrasisinin yeniden yapılandırılması konusunda, özellikle kuzey Irak'ta yatırım ve ticaretin canlandırılmasında oynadığı önemli role atıfta bulunan Clinton, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile görüşmelerinde Irak ve Afganistan'ın yanı sıra "ortak düşmanları" PKK ile mücadele konusuna da değindiklerini aktardı. Clinton, Obama yönetiminin Türkiye'nin AB katılım sürecine desteğini yineledi. Ayrıca Başkan Obama'nın Nisan ayındaki Avrupa gezisi kapsamında Türkiye'yi ziyaret edeceği de bildirildi.

 

(Derleyen: Berza Şimşek)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler