"Çiftçi neden gözaltına alındı?"

CHP Adana Milletvekili Hulusi Güvel, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'a yönelttiği soru önergesinde Başbakan'ın Mersin mitingi öncesinde, daha önce Erdoğan'ın "ananı da al git" dediği çiftçinin gözaltına alınma gerekçesini sordu.

Yayınlanma: 09.03.2009 - 09:54
Abone Ol google-news

CHP Adana Milletvekili Hulusi Güvel, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın yanıtlaması istemiyle Meclis başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde Anayasa'nın 13'ncü maddesinde "Temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir" hükmünün yer aldığını, 17'inci maddesinin 3'üncü fıkrasında da "kimse insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tâbi tutulamaz" denildiğini kaydetti.

Başbakan Erdoğan'ın 11 Şubat 2006 yılında Mersin'de kendisine "anamız ağladı" diyen çiftçiye "ananı da al git" dediğini hatırlatan Güvel, Bakan Atalay'a şu soruları yöneltti:
"Çiftçi Sayın Kemal Öncel'in Başbakan Sayın R.Tayyip Erdoğan'ın 08 Mart 2009 tarihinde Mersin ilimize seçim mitingi için gelmesinin hemen öncesinde gözaltına alınmasının gerekçesi nedir? Sayın Kemal Öncel'in söz konusu miting gerçekleşmeden evinde gözetim altında tutulması ve miting sabahı gözaltına alınması hangi yasal mevzuat çerçevesinde gerçekleştirilmiştir? Gözaltına alma tutanağı düzenlenmiş midir? Bir yurttaşın daha önce protesto hakkını kullandığı gerekçesi ile potansiyel suçlu muamelesi görmesi ve hürriyetinin kısıtlanması ülkemizin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümleriyle örtüşmekte midir?"


"Mitingler için kamu araçlarını kaç kez kullandınız?"

Güvel, Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde de, Başbakan'ın seçim mitinglerine Başbakanlık'a ait helikopter ve uçakla gitmesini Meclis gündemine taşıdı.

Güvel, "Başbakan Erdoğan'ın, AKP'nin seçim mitinglerine Başbakanlık'a ait helikopter ve uçaklarla gitmesi, gidilen yerlerde kamu kurum ve kuruluşlarına ait araçlarından yararlanılması, yasalara karşı hile yapılarak devlet olanaklarının parti mitingleri için kullanılması seçimlerin meşruiyetine gölge düşürmek olarak görülmekte ve kamuoyunda rahatsızlık yaratmaktadır." dedi.

Güvel, Başbakan Erdoğan'a şu soruları yöneltti: "08.02.2009 tarihinden bu yana seçim çalışmaları için Başbakan Sayın R.Tayyip Erdoğan'ın katıldığı kaç miting ve toplantı düzenlenmiştir? Sözkonusu miting ve toplantılar için kamu kurumlarına ait uçak, helikopter ve sair araçlar kaç defa kullanılmıştır? Başbakanlığa devlet görevlerinde kullanılması için tahsis edilen ANA uçağı ve OBA helikopteri seçim mitingi yapılan illere ulaşım amaçlı olarak kaç defa kullanılmıştır? Devlet görevlerinde kullanılması için Başbakanlık makamına tahsis edilen ANA uçağı ve OBA helikopteri bu süreçte kaç kilometre yol yapmıştır? Ne kadar masraf gerçekleşmiştir? Başbakanlığa, bakanlıklara ve diğer resmi dairelere ait olan kaç otobüs ve makam arabası bu seçim çalışmalarında kullanılmıştır? Seçim çalışmalarında kullanılan Başbakanlığa, Bakanlıklara ve diğer resmi dairelere ait otobüs ve makam arabaları için ne kadar masraf yapılmıştır? Başbakan Sayın R. Tayyip Erdoğan'ın seçim çalışmaları için gittiği il ve ilçelerde Valilik, Kaymakamlık, İl Özel İdaresi ve Belediye bütçesinden Karşılama, konaklama, yemek ve sair giderler için ne kadar harcama yapılmıştır? 08.02.2009 tarihinden bu yana, Başbakan ve söz konusu toplantı ve mitinglere katılan kamu görevlilerinin konaklama masrafları ve sair giderleri için ne kadar masraf yapılmıştır? 08.02.2009 tarihinden bu yana, Başbakan ve söz konusu toplantı ve mitinglere katılan kamu görevlileri, toplantı ve mitinglerin yapıldığı illere gitmek için devlet bütçesinden ne kadar yolluk almışlardır? Kamu araçlarının toplantı ve miting yapılan illere ulaşımda kullanılmasından doğan masrafların ve Valilik, İl Özel İdaresi ile Belediyelerce yapılan konaklama, yemek ve sair harcamalarının Devlet'e geri ödenmesi düşünülmekte midir? "

 

Öztürk'te çiftçiyi sordu

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk'te İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın yanıtlaması istemiyle "Mustafa Kemal Öncel'in gözaltına alınmasının gerekçeleri nelerdir?" diye sormuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler