"Türkiye, Obama'yı soykırım konusunda uyardı"

New York Times gazetesi, 24 Nisan sözde Ermeni soykırımını anma günü yaklaşırken, konuyla ilgili farklı açıklamalar yapılıyor. New York Times gazetesi, "Pazar günü Türk Dışişleri Bakanı, Başbakan Obama'nın gelecek ay Türkiye'ye yapacağı ziyaret öncesi Ermenilerin katliamını soykırım olarak tanısa ilişkileri geriletebileceği uyarısını yaptı" diye yazdı.

Yayınlanma: 09.03.2009 - 10:45
Abone Ol google-news

24 Nisan "Ermeni Soykırımını Anma Günü" yaklaşırken "Ermeni soykırımı" meselesi daha çok dikkat çekiyor. New York Times gazetesi, "Bir Milyona Yakın Soykırım Kurbanları, Amnezi Mantosu ile Örtülüyor" iddiasına yer verdiği haberinde "Pazar günü Türk Dışişleri Bakanı, Başbakan Obama'nın gelecek hafta Türkiye'ye yapacağı ziyaret öncesi Ermenilerin katliamını soykırım olarak tanısa ilişkileri geriletebileceği uyarısını yaptı" diye yazdı

New York Times gazetesi, Türkiye muhabirini Sabrina Tavernize imzalı geniş haberinde Murat Bardakçı'nın bu yılın başlarında yayınladığı kitapta açıklanan Osmanlı belgelerine dikkat çekilerek, 972 bin Osmanlı Ermenisi'nin 1915 ile 1916 yılları arasında resmi kayıtlardan yok olduğunu öne sürdü.

"Türkiye'de Osmanlı Ermenilerin başına gelenlerine ilişkin herhangi bir tartışma Türkiye'de tepki fırtınası yaratabilir" diyen New York Times, söz konusu kitaptaki veriler konusunda Türkiye'de bir "sessizlik" olduğunu öne sürdü.

NYT, Türkiye'de nesiller boyunca Türklerin çoğunun "Ermeni soykırımı"na ilişkin bilgisi bulunmadığını ancak son 10 yılda sivil toplum gelişirken Türk toplumunun bazı kısımlarının olayların "devletin resmi versiyonunu sorgulamaya" başladığını kaydetti.

Türkiye'nin hiçbir zaman tehcir edilen veya ölen insanlarının spesifik bir sayısını kabul etmediğini yazan gazete, "Pazar günü Türk Dışişleri Bakanı Başbakan Obama'nın gelecek hafta Türkiye'ye yapacağı ziyaret öncesi Ermenilerin katliamını soykırım olarak tanısa ilişkileri geriletebileceği uyarınısı yaptı" diye yazdı.

ABD'li gazete, Türkiye'nin, Osmanlı İmparatorluğunun çöküşünün "kanlı bin süreç olduğunu, ölenlerin dönemdeki kaosun kurbanları olduğu" argumanının olduğunu ileri sürerken Bardakçı'nın da bu görüşe katıldığına, olayların "Bir Nazi politikası veya bir Holokost olmadığını" söylediğine dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler