Sorunların nedeni adres değişiklikleriymiş

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) yetkilileri, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkan Vekili Ömer Toprak'ın açıklamalarına ilişkin, "Seçmen listelerinde meydana gelen sorunları adres değişikliklerine bağlı" açıklamasını yaptı.

Yayınlanma: 10.03.2009 - 10:22
Abone Ol google-news

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) yetkilileri, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkan Vekili Ömer Toprak'ın gazetelere yansıyan sözlerini değerlendirdi.

Toprak'ın, YSK'yı arayarak, ''gazetelere yansıdığı şekilde açıklama yapmadığını'' söylediğini bildiren yetkililer, seçmen kütüklerinin askıya çıkarıldığı süre içerisinde kamuoyuna yansıyan iddiaların ''titizlikle takip edildiğini'', eksiklerin ve yanlışlıkların bu süreçte giderildiğini savundu.

Adres değiştirmeden kaynaklanan bazı sorunların yaşandığını, bu sorunların da giderildiğini belirten yetkililer, seçmen kütüklerinde sıkıntı olmadığını söyledi.

''Bu seçimlerde parmak boyama işleminin kesinlikle yapılmayacağını'' anımsatan YSK yetkilileri, yurttaşların oy kullanırken geçerli kimlik belgelerinde kesinlikle TC Kimlik Numarası'nın bulunması gerektiğini belirtti.

TC Kimlik Numarası'nın artık bütün işlemler için gerekli olduğunu ifade eden yetkililer, ''Vatandaşlar sandığa geçerli kimlik belgesiyle gittiğinde bu belgede TC Kimlik Numarası bulunması gerekli. Seçmenler son anı beklemeden veya sandığa gittiğinde oy kullanmadan dönmemek için şimdiden önlemini almalı'' dediler.

 

Hangi belgeyle oy kullanılabilecek?

YSK'nın kararına göre, seçmen, TC kimlik numarası taşıyan; nüfus cüzdanı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, sürücü belgesi gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden biriyle oyunu kullanabilecek. Bu belgelerden birini ibraz edemeyen seçmen oy kullanamayacak. Belediyeler ile köy veya mahalle muhtarlarınca düzenlenip onaylanan kimlik belgelerinin seçmenin kimliğinin tespitinde geçerli olmayacak.

Sayılan kimlik belgeleri bulunmayan ceza infaz kurumları ve tutukevindeki taksirli suçlardan hükümlü bulunanlar ile tutuklu seçmenler için cezaevi idaresince verilmiş belge kimlik yerine geçecek.

Sayılan belgelerden TC Kimlik Numarası'nı taşımayanlara itibar edilmeyecek, seçmen bilgi kağıdını gösteremeyenler, TC Kimlik Numarası taşıyan geçerli kimlik belgeleri ile oylarını kullanabilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler