ABD'nin Tibet uyarısına Çin'den sert tepki

Tibet'teki insan hakları konusunda ''ciddi endişe'' duyduğunu belirten bir yazı yayımlayan ABD, Çin'in Tibet siyasetini gözden geçirmesini istedi. ABD'nin bu açıklaması üzerine sert tepki gösteren Çin, Dışişleri Bakanlığı'ndan yaptığı açıklamayla Tibet konusunun kendi içişleri olduğunu ve ABD'nin buna karışamayacağını belirtti.

Yayınlanma: 11.03.2009 - 08:06
Abone Ol google-news

Tibet'in ruhani lideri Dalay Lama'nın sürgüne gitmesine yol açan ayaklanmanın 50. yıl dönümü dolayısıyla ABD'nin yayımladığı açıklamada, ABD'nin Tibet'in Çin'in parçası olduğuna dair tavrı yinelendi, ancak aynı zamanda bu bölgedeki insan haklarının durumu konusundaki ciddi endişeler dile getirildi.

Açıklamada, ''Çin'i Tibet siyasetini gözden geçirmeye davet ediyoruz'' ifadesi yer aldı.

Beyaz Saray da benzer bir açıklamada bulunmuş, sözcü Robert Gibbs, ''ABD olarak Çin'in toprak bütünlüğüne saygı duyuyoruz, aynı zamanda Tibet'teki insan haklarının durumu konusunda endişeliyiz'' demişti.

Ayaklanmanın 50. yıl dönümü dolayısıyla dün Avustralya ve Güney Kore'de gösteriler düzenlenmişti.

 

ABD'nin açıklamasında Çin'den sert tepki

Beyaz Saray ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Çin'in Tibet siyasetiyle ilgili açıklamaları, Pakin yönetiminin tepkisine yol açtı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ma Caoşü tarafından yapılan basın açıklamasında, "Çin'in Amerikan makamlarının açıklamalarından şiddetli hoşnutsuzluk duyduğu ve buna kesinlikle karşı çıktığı" ifade edildi.

"Tibet konusunun tamamen Çin'in iç işi olduğunun" belirtildiği açıklamada, "Çin hükümeti ve halkının, bu konunun ülkenin iç işlerine müdahale bahanesi olarak kullanılmasına karşı olduğu" kaydedildi. Açıklamada, "ABD'nin Tibet konusunda Çin'i gelişigüzel eleştirmesi Çin halkının duygularını incitmektedir" ifadesine yer verildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler