Almanya'da yas ilan edildi

Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletinin Stuttgart kenti yakınlarındaki Winnenden kentinde bulunan Albertville Lisesinde Tim K. (17) adlı Almanın 9 öğrenci ve 3 kadın öğretmeni, daha sonra da 3 kişiyi öldürmesi nedeniyle yarın yas ilan edildi.

Yayınlanma: 11.03.2009 - 10:10
Abone Ol google-news

Almanya'da ülke genelinde yarın bayraklar yarıya indirilecek. Öte yandan, öğrenciler okulun önüne çiçek ve mum koyarak hayatını kaybeden arkadaşlarını anıyorlar. Baden-Württemberg Eyaleti İçişleri Bakanı Heribert Rech yaptığı açıklamada, Tim K'nın, 8'i kız olan öğrencileri ve kadın öğretmenleri özellikle başlarından vurduğunu belirtti. Eyaletin Eğitim Bakanı Helmut Rau da, okulun eski bir öğrencisi olan Tim K'nın çift kişiliğe sahip, dışarıya karşı vasat ve dikkat çekmeyen biri olduğunu söyledi. Tim K'nın okul arkadaşları da, kendisinin yeteneksiz biri olarak görüldüğünü ve kısa süre önce kız arkadaşının kendisini terk ettiğini belirttiler.

Alman federal meclisinin Sol Parti üyesi Hakkı Keskin bu konuda yaptığı yazılı açıklamada, olaydan büyük bir üzüntü duyduğunu ifade ederek, insanların nasıl böyle bir şey yapabildiklerinin hiç bir zaman anlaşılamamasına rağmen, bu olayın nedenlerinin araştırılması gereğine dikkati çekti. Bu tür cinayetleri işleyenlerin genelde başarısız erkekler ve çoğu zaman ders baskısının altından kalkamayan insanlar olduğunu belirten Keskin, şiddet içeren videoların ve aile sevgisi eksikliğinin de bunda önemli rol oynadığını savundu. Keskin, hükümetin bu olaydan sonra bir an önce harekete geçerek okullardaki psikologların sayısını artırması gerektiğini, bunun yanı sıra sosyal pedagoglara da okullarda ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Genel Başkanı Sadi Arslan da yaptığı yazılı açıklamada, olayı üzüntüyle öğrendiğini belirterek, ''DİTİB olarak bu elim olayda hayatlarını kaybeden insanların kederli ailelerine taziyelerimizi bildirir, yaralılara acil şifa temennilerimle, birlikte yaşadığımız Alman dostlarımıza baş sağlığı dilerim'' şeklinde ifade kullandı. Tim K, bu sabah siyah elbiseler içinde silahlı olarak okula girmiş ve 9 öğrenciyle 3 kadın öğretmeni öldürmüş, ayrıca 7 kız öğrenciyi de ağır şekilde yaralamıştı. Polisin olay yerine çağrılması üzerine olay yerinden kaçan Tim K, yakınlardaki bir hastanede çalışan bir görevliyi de öldürmüş ve kent merkezine doğru kaçmaya devam etmişti. Burada yoldan geçmekte olan VW Sharan marka bir otomobili silah tehdidiyle durduran Tim K, bu otomobilin arka koltuğuna oturarak sürücüyü silah zoruyla yakınlardaki Wendlingen kentine götürmüştü.

Sürücü burada otomobilinden atlayarak kaçmayı başarırken, Tim K. önüne çıkan 2 kişiyi daha öldürmüş ve kendisini izleyen polisle çatışmaya girmişti. Çatışma sırasında 2 polis de yaralanırken Tim K silahıyla intihar etmişti.


Merkel: Büyük üzüntü duyuyoruz

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Baden-Württemberg eyaletinin Winnenden kentindeki Albertville Lisesinde bu sabah yapılan silahlı saldırıdan dolayı "büyük üzüntü" duyduğunu bildirdi.

Alman hükümet sözcüsü Ulrich Wilhelm, Merkel'in saldırıdan dolayı "büyük üzüntü" duyduğunu belirterek, Merkel'in ve tüm kabine üyelerinin, ölenlerin yakınlarının acılarını paylaştıklarını söyledi.

Ulrich, Alman hükümetinin yerel güvenlik güçlerine her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu ve yardım teklifinde bulunduğunu kaydetti.


Türk öğrenci: Saklandık

NTV canlı yayınında açıklama yapan görgü tanığı Türk öğrenci, olayla ilgili şunları söyledi: "Saldırı 3 sınıfa düzenlendi. Olay gerçekleştiğinde ders yapıyorduk. Silah seslerini duymaya başlayınca kapıları kilitleyip, sıraların arkasına saklandık" dedi.
 


Son 7 yılın en şiddetli saldırı eylemi

Saldırının, Almanya'da son 7 yıl içinde bir okulda düzenlenen en şiddetli silahlı saldırı eylemi olduğu belirtiliyor. Almanya'da 2002 yılında da bir lisede bir başka silahlı genç, 16 kişiyi öldürdükten sonra intihar etmişti.

Avrupa'da son yıllarda okullarda düzenlenen silahlı saldırılarla ilgili bazı bilgiler şöyle:

Mart 1996: İngiltere'de bir ilkokula giren silahlı bir adam, 16 çocukla öğretmenlerini öldürdükten sonra intihar etti.

Şubat 2002: Almanya'da eski bir öğrenci atıldığı ticaret lisesine girerek 3 kişiyi vurarak öldürdü, bir öğretmeni yaraladı, ardından kendini vurarak öldürdü.

Nisan 2002: Almanya'da 19 yaşındaki bir öğrenci, matematik sınavına girmeyeceğini söyledikten sonra 12 öğretmeni, 2 öğrenciyi, 1 okul görevlisi ve 1 polisi öldürdü, ardından intihar etti.

Eylül 2004: Rusya'ya bağlı Kuzey Osetya'nın Beslan kentinde, Çeçen saldırganların bir ilkokulun açılış gününde rehin aldığı binden fazla kişinin kurtarılması için düzenlenen operasyonda 186'sı çocuk 330 rehine öldürüldü.

Kasım 2006: Almanya'da bir okulda 18 yaşındaki eski bir öğrenci ateş açarak, 11 kişiyi yaralandıktan sonra kendini öldürdü.

Kasım 2007: Finlandiya'da bir öğrenci okulunda bir tabancayla ateş açarak, 6 okul arkadaşını, okul hemşiresini ve okul müdürünü öldürdükten sonra intihar etti.

Eylül 2008: Finlandiya'da meslek okulunda bir öğrenci ateş açarak 9 öğrenciyi, bir personeli öldürdükten sonra intihar etti.

Ocak 2009: Belçika'da kreşe saldıran bir kişi, 2 bebek ve bir görevliyi bıçaklayarak öldürdü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler