İşte yeni zenginler

Amerikan finans çevrelerinin dergisi ''Forbes Magazine,'' dünya dolar milyarderler listesinin 23'üncüsünü, düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı.

Yayınlanma: 11.03.2009 - 22:16
Abone Ol google-news

Amerikan finans çevrelerinin dergisi ''Forbes Magazine''nin Genel Yayın Yönetmeni ve Başkanı Steve Forbes, derginin merkezinde düzenlediği basın toplantısında, bu yıl yaşanan büyük mali kriz nedeniyle 2003 yılından beri ilk kez dünyadaki dolar milyarderi sayısında bir yıldan diğer yıla geçerken bir düşüş yaşandığını söyledi.

Forbes 2008 yılında 1125 olan milyarder sayısının bu yıl 793'e düştüğünü ve bu yıl listede yeralan milyarderin toplam servetinin de 2,4 trilyon dolara gerilediğini, oysa bu rakamın geçen sene 4,4 trilyon dolar olduğunu belirtti. Steve Forbes Türkiye'de de milyarder sayısında büyük düşüş olduğunu belirterek, listede Türkiye'den geçen yıl 35 kişinin yeraldığını, bu sayının bu yıl ise 13'e düştüğünü vurguladı. Forbes, Rusya'nın ise bu yıl listede büyük gerileme yaşadığını ve milyarderlerinin üçte ikisini kaybettiğini, aynı durumun Hindistan'da da görüldüğünü söyledi.

Forbes mali krizin önce ABD'yi vurduğunu ve mali sektörü perişan ettiğini belirtirken, yine de bu tür kriz dönemlerinin yeni fırsatları da beraberinde getirebildiğini ve yeni girişimcilerin önünü açabileceğini belirtti.

Forbes dünyanın en zengininin ise geçen yıl ilk kez 3. sıraya düşen Microsoft firmasının kurucusu Amerikalı Bill Gates olduğunu belirterek, Gates'in 40 milyar dolarlık servetiyle ilk sırada yer aldığını, geçen yılın birincisi Amerikalı yatırımcı ve işadamı Warren Buffet'in ise 37 milyar dolarlık servetiyle ikinci sıraya düştüğünü söyledi. Geçen yılın 2. sırasında yer alan Meksikalı işadamı Carlos Slim Helu ise bu yıl 35 milyar dolarlık servetiyle 3. sırada yeraldı.

Geçen yılki listede Bill Gates'in kişisel serveti 58 milyar dolar, Warren Buffet'in kişisel serveti 62 milyar dolar, Carlos Slim'in ise 60 milyar dolar olarak görülüyordu.
Dolayısıyla bu yıl dünyanın en zengin bu 3 milyarderi servetlerinden toplam olarak 68 milyar dolar kaybetmiş oldular.

Forbes dergisinin son olarak 13 Şubat 2009 tarihinde elde ettiği verilere göre dünyanın en zengin 10 ismi, şirketleri ve servetleri şöyle:
1- Amerikalı Bill Gates (Microsoft-40 milyar dolar)
2- Amerikalı Warren Buffet (Berkshire Hathaway- 37 milyar dolar)
3- Meksikalı işadamı Carlos Slim Helu (Telekom-35 milyar dolar)
4- Amerikalı işadamı Lawrence Ellison (Oracle-22,5 milyar dolar)
5- İsveçli işadamı Ingvar Kamprad (Ikea-22 milyar dolar)
6- Alman işadamı Karl Albrecht (Aldi-21,5 milyar dolar)
7- Hintli işadamı Mukesh Ambani (Petrokimya-19,5 milyar dolar)
8- Hintli işadamı Lakshmi Mittal (Çelik-19,3 milyar dolar)
9- Alman işadamı Theo Albrecht (Aldi-18,8 milyar dolar)
10- İspanyol işadamı Amancio Ortega (Zara-18,3 milyar dolar)

Listenin 11-20. sıraları arasında yeralan milyarderler ise şöyle:

11-Amerikalı işadamı Jim C. Walton (Walmart-17,8 milyar dolar),
12-Amerikalı işadamı Robson Walton (Walmart-17,6 milyar dolar)
13-Amerikalı Alice Walton (17,6 milyar dolar)
14-Amerikalı Christy Walton (17,6 milyar dolar)
15-Fransız işadamı Bernard Arnault (16,5 milyar dolar)
16-Hong Kong'lu işadamı Li Ka-shing (16,2 milyar dolar)
17-New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg (16 milyar dolar)
18-İsveçli işadamı Stfan Persson (H&M-14,5 Milyar dolar)
19-Amerikalı işadamı Charles Koch (14 milyar dolar)
20-Amerikalı işadamı David Koch (14 milyar dolar)
 

''Orta Doğu bölgesinde en büyük düşüş Türkiye'de"

Steve Forbes, geçen yıl Türkiye'den 35 milyarderin listede yer aldığını bu yıl ise bu sayının 13'e inerek büyük düşüş gösterdiğini belirtti. Basın toplantısında konuşan Forbes dergisinin kıdemli editörlerinden Luisa Kroll ''Orta Doğu bölgesinde en büyük düşüş Türkiye'de yaşandı'' diye konuştu. Kroll Türkiye'nin bu yılki listeden bu derece büyük sayıda milyarder kaybetmesindeki ana nedenin ise, Türkiye'de doların Türk Lirası karşısında yüzde 30 oranında yükselmesi olduğunu vurguladı. Listeye göre Türkiye Orta Doğu bölgesinde yeralıyor. Listeye göre bu yıl Türkiye'nin en zengin kişisi Hüsnü Özyeğin olurken, onu geçen yılın en zengini Mehmet Emin Karamehmet izledi. Forbes dergisindeki sıralamaya göre ise Hüznü Özyeğin 2,9 milyar dolarla genel listede 221. sırada yer alırken, Mehmet Emin Karamehmet ise 2,8 milyar dolarlık servetiyle 224. sırada yer aldı.

Listeye göre Türkiye'de servetinden en çok kaybeden iş adamı ise Şarık Tara oldu. Geçen yıl 4.1 milyar dolarlık servetiyle 256. sırada yeralan Tara, bu yıl 1,6 milyar dolarlık servetiyle 450. sırada yeralabildi. Listede servetinde artış olan tek isim ise Ali İbrahim Ağaoğlu oldu.
Gazetecilere bugün dağıtılan Forbes dergisi, Türkiye'nin bu yıl 22 milyarderini ve bu milyarderlerin de toplam 42 milyar dolarını kaybettiklerini belirterek, ''Türkiye'nin Orta Doğu bölgesinde en çok kaybeden ülke'' olduğunu yazdı. Dergide ayrıca Türk Lirasının da yüzde 25.4 değer kaybettiği kaydedildi.

Listede Türkiye'den yeralan 13 isim ve genel listedeki sıraları şöyle:

221- Hüsnü Özyeğin (2,9 milyar-Fiba Şirketler Grubu)
224- Mehmet Emin Karamehmet (2,8 milyar-Çukurova Holding)
450- Şarık Tara (1,6 milyar-Enka İnşaat)
468- Ali İbrahim Ağaoğlu (1,5 milyar-Ağaoğlu Şirketler Grubu)
559- Ahmet Zorlu (1,3 milyar- Zorlu Holding)
647- Mübariz Gurbanoğlu (1,1 milyar-Palmali Grubu)
647- Ferit Şahenk (1,1 milyar-Doğuş Holding)
647- Murat Ülker (1,1 milyar- Yıldız Holding)
647- Murat Vargı (1,1 milyar-MV Holding)
701- Ahmet Çalık (1,0 milyar-Çalık Holding)
701- Tuncay Özilhan (1,0 milyar-Anadolu Grubu)
701- Filiz Şahenk (1,0 milyar-Doğuş Holding)
701- Kamil Yazıcı (1,0 milyar-Yazıcılar Holding)


Türkiye'den bu yıl listeden düşen 22 isim

Listede geçen yıl bulunan Semahat Arsel, Rahmi Koç, Aydın Doğan, Suna Kıraç, Mehmet Sinan Tara, Faruk Yalçın, Erman Ilıcak, Bülent Eczacıbaşı, Faruk Eczacıbaşı, Olgun Zorlu, Hasan Çolakoğlu, Ahsen Özokur, Şevket Sabancı, Turgay Ciner, Serra Sabancı, Hanzade Doğan Boyner, Begümhan Doğan Faralyalı, Vuslat Doğan Sabancı, Sema Işıl Doğan, Arzuhan Doğan Yalçındağ, Yalçın Sabancı ve Deniz Şahenk ise bu yıl Türkiye'den milyarderler listesine giremedi.

Geçen yıl listeye KKTC'den giren Lefkoşa'daki Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel de bu yıl Forbes listesine giremeyen bir diğer Türk isim oldu.
Listeye girebilmek için kişisel servetin en az 1 milyar dolar olması gerekiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler