Sağlık çalışanları eylemde

"Sağlık için acil eyleme" sloganı altında Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi girişinde bir grup sağlıkçı eylem yaptı. Sağlıkta yaşanan sıkıntıları dile getiren sağlıkçılar "AKP sağlığa zararlıdır", "Sağlık haktır satılamaz" şeklinde slogan attılar.

Yayınlanma: 12.03.2009 - 10:15
Abone Ol google-news

İstanbul Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubeleri, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası, İstanbul Dişhekimleri Odası ve Devrimci Sağlık-İş üyesi yaklaşık 250 kişilik grup, 08.00-10.00 saatleri arasında, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi girişinde toplanarak ''Sağlık için acil eyleme'' sloganı adı altında iş bırakma eylemi yaptı.

Hastane önünde basın açıklaması yapan TBB Başkanı Prof. Dr. Gürsoy, sağlık sorunlarının kriz şartlarında daha da ağırlaşacağını gördüklerini ve bu sorunları önceden dile getirmek istediklerini kaydetti.

Sağlık Bakanı ve bakanlık yetkilileri ile birçok kez görüştüklerini söyleyen Prof. Dr. Gürsoy, şöyle konuştu: ''Uygulamaya çalışılan sağlık sistemini istemediğimizi, bu sağlık sisteminin dünyanın en pahalı sistemi olduğunu kendilerine ifade ettik. Çünkü bu sistem, ilaç ve teknoloji tüketimine hız veren, eşitsizlikleri en fazla artıran sistemdir. Ancak bizi şimdiye kadar dinleyen olmadı.

Bu kriz döneminde işten çıkarılan binlerce kişinin birkaç ay içerisinde sağlık güvenceleri bütünüyle ortadan kalkacaktır. Bu bir felakettir. Siyasi iktidarın bu insanlara yüzünü dönmesi lazım. Dolayısıyla, bu sağlık sisteminin bütünüyle ortadan kaldırılması, özelleştirmenin durdurulması ve sağlığın bir kamu hizmeti haline getirilmesi gerekmektedir.''

SES Genel Başkanı Köksal Aydın da bir acil durum çağrısı yaptıklarını belirterek, ''Yaptığımız çağrı, 70 milyonun sağlık hakkına yapılan çağrıdır. Sağlık hizmetlerinin ulaşılamaz hale getirilmesine dikkat çekmektir. 70 milyonun eşit, ücretsiz ve nitelikli sağlık hizmetlerinden faydalanmasını istiyoruz. Bu kriz ortamında sağlık hizmetlerine duyarlı olalım. Sağlık hizmetleri kamusallaştırılsın. Bu ülkenin, kendi öz kaynaklarıyla ve ödediğimiz vergilerle, herkese eşit sunulabilen bir sağlık hizmetinin gerçekleştirilebileceğinden eminiz. Bunun için mücadele ediyoruz'' dedi.

''Sağlık hakkı, mesleki bağımsızlık, can güvencesi için birleşik mücadeleye'' yazılı pankartla ellerinde çeşitli dövizler taşıyan grup, daha sonra ''Hastaneler halkındır satılamaz'', ''AKP sağlığa zararlıdır'', ''Sağlık haktır satılamaz'', ''Sağlıkta ticaret ölüm demektir'' şeklinde sloganlar atarak hastane içerisinde dolaştı.

Sağlık çalışanlarına bazı hasta ve yakınlarının da destek olduğu ve grupla yürüdükleri görüldü. Gruptakiler, 2 saat süren eylemin ardından görevlerine döndü.

 

Ankara'da eylem

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Devrimci Sağlık İş Sendikası, sağlık sistemindeki sıkıntılara dikkat çekebilmek amacıyla ''Acil'' eylemi yaptı ve ''Sağlık Hakkı'' yürüyüşü düzenledi.

14 Mart Tıp Bayramı öncesinde bir araya gelen TTB ve sendika üyeleri, sabah saat 10.00-11.00 arasında Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanelerinin acil servislerini ziyaret ederek, sağlık çalışanlarının sorunlarını dinlediler ve acil eylemi broşürleri dağıttılar.

Çalışanların tıp bayramını da kutlayan üyeler, görevdeki meslektaşlarına kırmızı karanfil verdi.
Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde saat 12.30'da toplanan üyeler ve sağlık çalışanları, ''Sağlık Haktır'' pankartı ardında Sağlık Bakanlığı binasına yürüdü.

Yürüyüş boyunca, ''Susma sustukça sıra sana gelecek, hasta hastane kapısında ölecek'', ''Sağlık Bakanı sağlığa zararlı'', ''Herkese sağlık, güvenli gelecek'' ve ''Sağlık hakkı satılamaz'' şeklinde sloganlar atan üyeler ve sağlık çalışanları, alkışlarla tempo tuttular.

İzmir'de eylem

Yurdun çeşitli yerlerinde, sağlık çalışanları iş güvencesi ve herkese eşit, ücretsiz sağlık güvencesi için eylem yaptı.

İzmir Tabip Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyesi grup, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplanarak, alkışlarla poliklinik önüne kadar yürüdü.

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Suat Kaptaner, burada yaptığı basın açıklamasında, 29 Mart seçimleri sonrasında IMF'nin baskısıyla sağlık alanında harcamaların kısıtlanacağını öne sürdü.

İşsizliğin halk sağlığı sorunu haline geldiğini, işsiz kalanların 6 ay içinde sağlık güvencesinden yoksun kalacağını ifade eden Kaptaner, ''İnsanca yaşayabileceğimiz, emekliliğimize yansıyan güvenceli ücret istiyoruz. Hastalarımızla tartışmak ve şiddete uğramak istemiyoruz. Bütün yurttaşlarımız için eşit ve ücretsiz sağlık güvencesi istiyoruz'' dedi.


Kocaeli'nde eylem

Kocaeli Tabip Odası Başkanı Esra Yüksek, ekonomik krizin sağlık hakkını olumsuz yönde etkilediğini savunarak, ''Ekonomik kriz ve işten çıkarmalar nedeniyle sosyal güvencesini kaybeden yurttaşlarımız, sağlık hakkını da kaybediyor'' dedi.

Kocaeli Tabip Odası'na üye bir grup doktor ve sağlık çalışanı, Kocaeli Devlet Hastanesi Acil Servisi önünde toplanarak, Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulamasına tepki gösterdi.

Sağlık personeli adına açıklama yapan Kocaeli Tabip Odası Başkanı Esra Yüksek, Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerin acil servislerine geçen yılın kasım ayında 4 milyon 561 bin hastanın müracaat ettiğini, bu yılın ocak ayında ise 822 bin kişi artışla bu rakamın 5 milyon 383 bine çıktığını bildirdi.

Kocaeli Devlet Hastanesi'nde iki doktor ve bir hemşirenin dün darbedildiğini hatırlatan Yüksek, başhekimin olaydan sonra çalışanlarını aramamasını eleştirdi.

Esra Yüksek, yapılan saldırının idari ve hukuki takipçisi olacaklarını da sözlerine ekledi.
Sağlık çalışanları, açıklamanın ardından görevlerinin başına döndü.
 

Tunceli'de eylem

Tunceli'de Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçiler Sendikası (SES) üyeleri iş bırakma eylemi yaptı.

Tunceli Devlet Hastanesi önünde bir araya gelen sağlık çalışanları adına basın açıklamasını okuyan SES Tunceli Şube Başkanı Alişer Tumar, Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın sağlık çalışanları ve yurttaş üzerinde yıkıcı etkilerinin bir bir ortaya çıktığını iddia etti.

Söz konusu programın uygulanması sonucu hekimlere, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin günden güne arttığını öne süren Tumar, ''Türkiye'nin sağlık ve hekimlik ortamı bugün gündemde olan olumsuzlukların ötesinde yeni ve ne yazık ki olumsuz gelişmelere gebe. Bütün belirtiler, yerel seçimler sonrasında sağlık çalışanlarını ve vatandaşları çok daha zor günler beklediği yönünde'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler