"Sansür söz konusu değil"

TÜBİTAK, Bilim ve Teknik Dergisi'nde Darwin için bir baskı veya sansürün söz konusu olmadığını belirtti. Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Dr. Çiğdem Atakuman'ın sansür iddiaları nedeniyle değil, daha önceki dönemlerde de sergilediği, yetki aşımı ile ilgili olaylar da göz önüne alınarak, kurum içinde birim değişikliği önerildiğini kaydetti.

Yayınlanma: 12.03.2009 - 11:04
Abone Ol google-news

TÜBİTAK, Bilim ve Teknik Dergisi'nin Mart sayısında Darwin ile ilgili yazının sansürlendiği iddialarına yazılı bir açıklamayla yanıt verdi. TÜBİTAK'tan yapılan açıklamada, "sansür" iddiaları yalanlanırken, tamamen kurum içi süreçlerdeki aksaklıkların ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü ve Yayın Yönetmeni Dr. Çiğdem Atakuman'ın yetki aşımından kaynaklanan sorunların "Darwin Sansürü" olarak algılanmasının, hem kurum hem de bilim camiası için çok üzücü olduğu belirtildi.

TÜBİTAK, söz konusu iddiaların kurumu ve çalışanlarını derinden yaraladığını ifade etti ve "Her yıl olduğu gibi, Darwin Yılı olan 2009 yılında da, konu Bilim ve Teknik Dergisi'nde detaylı ve yeterli olarak ele alınacaktır. Bilim ve Teknik Dergisi'nin bir sayısı bu konuya tahsis edilecektir" dedi.

TÜBİTAK, Bilim ve Teknik Dergisi'nde Darwin için bir baskı veya sansürün söz konusu olmadığını belirterek, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Dr. Çiğdem Atakuman'ın sansür iddiaları nedeniyle değil, daha önceki dönemlerde de sergilediği, yetki aşımı ile ilgili olaylar da göz önüne alınarak, kurum içinde birim değişikliği önerildiğini kaydetti.

 Açıklama yayın süreci şöyle aktarıldı, "Bilim ve Teknik Dergisi'nin Mart 2009 sayısında 'Küresel iklim değişikliği' ana temasının işlenmesi kararlaştırılmıştır. Bu tema doğrultusunda editoryal çalışmaların tamamlandığı ve görsel çalışmalara devam edildiği bilgisi, 27 Şubat 2009 tarihinde Sorumlu Yazı İşleri Müdürü ve Yayın Yönetmeni Dr. Çiğdem Atakuman tarafından, Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Cebeci'ye bildirilmiştir. Derginin Mart sayısı Darwin Yılı veya kuramına hasredilmemiş, ancak Darwin ve Evrim Kuramı ile ilgili TÜBİTAK yayınları, derginin "Yayın Dünyası" sayfalarında yer almıştır. Ancak, rutin yayın süreçlerinin dışında, basım aşamasından hemen önce, Dr. Atakuman tarafından, dergiye 16 sayfa ilave edilmiş ve bu doğrultuda, hafta sonu kapak da değiştirilmiştir. Olağan süreç ve işlemlerin dışına çıkılarak, hafta sonu acele ile değiştirilerek hazırlatılan dergi, 2 Mart Pazartesi sabahı Prof. Cebeci'nin görüşüne sunulmuştur. Doğal olarak, Darwin Yılı temasının, bir uzman yardımcısı tarafından kaleme alınmış ve bilimsel değerlendirmesi yapılmamış ilave sayfalar ile yayınlanmasının uygunluğu sorgulanmıştır. Bunun üzerine Dr. Atakuman, yaptığı yanlışlığın farkına vararak kendi inisiyatifiyle dergi içeriğini ve kapağını tekrar 27 Şubat tarihi itibariyle hazırlanmış olan "Küresel iklim değişikliği" temasına dönüştürerek basıma gönderilmesi kararı ve talimatını vermiştir."


"Sansür sözkonusu değil"

TÜBİTAK'tan yapılan açıklamada, bu süreçte, ne TÜBİTAK yönetiminden, ne de TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Cebeci'den, genelde veya özelde Darwin için bir baskı veya sansür söz konusu olmadığı belirtilerek, "Ancak Dr. Atakuman'ın daha önceki dönemlerde de sergilediği, yetki aşımı ile ilgili olaylar da göz önüne alınarak, kendisine Kurum içinde birim değişikliği önerilmiştir" denildi. Açıklamaya şöyle devam edildi, "Eğer derginin Mart 2009 sayısı incelenirse, Darwin ve evrim konusunda TÜBİTAK yayınları hakkındaki bilgilerin yer aldığı görülecektir. Tanıtımı yapılan binlerce sayfadan oluşan bu eserler, Türkiye'deki konuyla ilgili tüm yayınlar ve haberlerden daha zengindir. Kurumumuzun Darwin ve Evrim Kuramı'na yaklaşımı bütün bilimsel olgulara ve teorilere yaklaşımından farklı değildir. Evrimsel biyolojide modern sentezin öncülerinden biri olan Ernst Mayr'ın 'Biyoloji Budur' isimli kitabı Kasım 2008 tarihinde kurumumuz tarafından yayımlanmıştır. Her yıl olduğu gibi, Darwin Yılı olan 2009 yılında da, konu Bilim ve Teknik Dergisi'nde detaylı ve yeterli olarak ele alınacaktır. Bilim ve Teknik Dergisi'nin bir sayısı bu konuya tahsis edilecektir. TÜBİTAK'ın kuruluş görevleri, (i) akademik camianın ve özel kesimin yaptığı bilimsel ve teknolojik araştırmaları desteklemek, (ii) ülkemiz için kritik olan bilimsel ve teknolojik araştırmaları yapmak, (iii) toplumumuzda bilim okur yazarlığının yükseltilmesine katkı sağlamak ve (iv) bilim insanlarına destek sağlamaktır.

TÜBİTAK, kuruluş amaçları ve misyonu doğrultusunda çalışmalarına devam edecektir. Bilim ve teknolojide anlamlı ve güçlü adımları atmakta iken, bu konunun önyargılara dayalı olarak gündeme getirilmesinin, ülkemizin bu atılımlarına yardımcı olmayacağı değerlendirilmektedir. Gelinen bu noktaya farklı anlamlar yükleyerek olayın bilime sansür gibi gösterilmeye çalışılması bilimin önündeki her türlü engelin ortadan kaldırılmasını ve bilimin desteklenmesini temel görev kabul etmiş kurumumuzu ve çalışanlarını derinden yaralamıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."


 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler