Çin elindeki ABD tahvillerinden endişeli

Çin Ulusal Halk Meclisi'nin (ÇUHM) yıllık toplantısının sona ermesinden sonra basın toplantısı düzenleyen Çin Başbakanı Ven Ciabao, Çin'in elindeki ABD'deki tahvilleri konusunda ''biraz endişeli'' olduğunu söyledi. Ven, ''Çin, dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD'ye en çok kredi veren ülkedir. ABD ekonomisinin gelişmesine çok yakın ilgi duyuyoruz'' dedi.

Yayınlanma: 13.03.2009 - 09:04
Abone Ol google-news

Çin Başbakanı Ven Ciabao, Çin Ulusal Halk Meclisi'nin (ÇUHM) yıllık toplantısının sona ermesinden sonra düzenlenen basın toplantısında, yerli ve yabancı gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Çin'in döviz rezervinin ''güvenliğine, likiditesine ve değerinin yüksek olmasına'' önem verdiklerini ve rezervin yatırımlarını çeşitlendirmeye çalıştıklarını söyledi.

Döviz rezervi konusunda öncelikle milli çıkarları, ikinci olarak da uluslararası finans sisteminin istikrarını göz önünde bulundurduklarını anlatan Ven, rezervlerini içeride verilen sözleri yerine getirmek ve halkın yaşam seviyesini yükseltmek için kullanma yollarını arayacaklarını belirtti.

2008 sonunda 1,95 trilyon ABD dolarına çıkan Çin'in döviz rezervi, bu konuda dünyada ilk sırada yer alıyor. İkinci sıradaki Japonya'nın ise 1,03 trilyon ABD doları rezervi bulunuyor.


"Ekonomiyi canlandırma paketimiz tam anlaşılmadı"

Çin Başbakanı Ven, açıkladıkları 4 trilyon yuanlık (586 milyar ABD doları) ekonomiyi canlandırma paketinin dünya tarafından tam olarak anlaşılamadığından yakındı.

Ven, 1,18 trilyon yuanlık kısmı doğrudan merkezi hükümet tarafından karşılanacak olan paketin önemli hükümet harcamaları, endüstride yeniden yapılanma ve yenilenme, bilimsel araştırmalar ve sosyal güvenlik ağı olmak üzere dört bölümden oluştuğunu söyledi.

Çin Başbakanı, 600 milyar yuanlık vergi indirimi, emekli maaşlarına ve 12 milyon öğretmenin maaşlarına zam, çiftçilere destek ve 850 milyar yuanlık sağlık reformu projelerinin, 4 tilyonluk ekonomiyi canlandırma paketinin içinde olmadığına dikkati çekti.

Çin hükümetinin kriz karşısında, yeni politika izlemeye hazır olduğunu, daha büyük zorlukların üstesinden gelmeyi hedefleyen planlar hazırlandığını kaydeden Ven, ''yeterli mermi ve cephanenin'' stoklandığını ifade etti.

 

Çin parasının değeri

Ven Ciabao, Çin parasının değerini elverişli ve dengeli bir düzeyde korumayı hedeflediklerini belirterek, bunun Çin tarafından alınan bir karar olduğunu ve herhangi bir ülkenin Çin parasının değerinin artması ve düşmesi için baskı yapmaması gerektiğini söyledi.

Ven, Çin parasının kur sisteminde reform başlatıldığı Temmuz 2005'ten bu yana ABD doları karşısındaki değerinin yüzde 21 arttığına işaret etti.

Son bir yıl içinde Avrupa ve Asya'nın diğer belli başlı paralarının değerinin büyük ölçüde düşmesinden dolayı Çin parasının aslında değerinin arttığına ve bunun Çin'in dış ticaretine baskı oluşturduğuna işaret eden Ven, Çin parasının değerinin düştüğü şeklindeki iddiaların gerçeğe uymadığını ileri sürdü.

 

IMF'nin sermaye yatırımı

Çin Başbakanı Ven, Uluslararası Para Fonunun (IMF) sermayesinin nasıl artırılacağı konusunu yakından izlediklerini, ancak IMF;ye sermaye sağlamanın, sadece bir ülkenin işi olmadığını, tüm üyelerin, üzerlerine düşen paya göre bu konudaki sorumlulukları ortaklaşa üstlenmeleri gerektiğini belirtti.

Ven, her ülkenin IMF'ye sermaye sağlama kararını, kendi somut koşullarına göre alacağını ifade ederek, Çin'in diğer uluslararası finans kuruluşlarıyla işbirliği yaparak finansman kanallarını genişleteceğini bildirdi.

 

Dalay Lama ile ilgili açıklamalar

Başbakan Ven bir soru üzerine, samimi olması ve ayrılıkçı faaliyetlerinden vazgeçmesi durumunda Tibet'in dini lideri Dalay Lama ile görüşmeleri sürdürebileceklerini ifade etti.

Tibet konusunun Çin'in iç işi olduğunu ve diğer ülkelerin burayla ilgili gelişmelere müdahale etmemesi gerektiğini söyleyen Ven, geçen yıl Dalay Lama'nın temsilcileriyle üç görüşme yaptıklarını hatırlattı.

Dalay Lama'nın dini değil, siyasi bir figür olduğu şeklindeki Çin görüşünü yineleyen Ven, dini liderin Dharamsala'da kurduğu sözde sürgün hükümetinin teokratik bir rejimi amaçladığını ve yasa dışı olduğunu ileri sürdü.

Dalay Lama'nın dini kimlikle dünyayı gezerek bazı politik şahsiyetleri yanlış yönlendirdiğini kaydeden Ven, bazı Batı ülkelerinin de onu kullanmaya çalıştığını savundu.

Çin Başbakanı Ven, Fransa'dan da Tibet konusunda açık ve net tutum alarak Çin'le ilişkilerini düzeltmesini beklediklerini dile getirdi.

 

ÇUHM toplantısı sona erdi

ÇUHM'nin 5 Mart'ta başlayan yıllık toplantısı sona erdi. Başbakan Ven'in toplantıya sunduğu hükümetin çalışma raporu 2898 üyeden 2894'ünün oylarıyla kabul edildi.

Raporda Çin'in 2009;daki büyüme oranı hedefinin yüzde 8 olduğu açıklanmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler