Bülent Arınç'a TSK tepkisi

AKP'li Bülent Arınç'ın "İyi ki bu paşalarla savaşmamışız" sözlerine TSK büyük tepki gösterdi. Genelkurmay, Meclis eski Başkanı Bülent Arınç'ın sözlerini 'önyargılı' ve 'saptırıcı' bulduğunu belirtti. TBMM Başkanı Köksal Toptan da "Orduyu yıpratacak sözlerden kaçınılmalı" diyerek Arınç'ın sözlerini eleştirdi.

Yayınlanma: 13.03.2009 - 09:43
Abone Ol google-news

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, "Hukuk Fakültesi mezunu bir kişinin kesin yargı kararı olmadan hiç kimseyi suçlayamayacağı ve bir kurumu hedef almaya hakkı ve yetkisi olmadığını hala anlamamış mıdır." dedi.

Haftalık basın toplantısında AKP Manisa Milletvekili Bülent Arınç'ın "İyi ki bu paşalarla savaşmamışız" şeklinde sözleri hatırlatılması üzerine, Tuğgeneral Metin Gürak, bu sözleri önyargılı ve saptırıcı bulduğunu kaydederek şöyle konuştu:
"Türk ordusunun savaşta ve terörle mücadeledeki başarısı herkes tarafından bilinmektedir, eğer bu söz söylenmişse söz konusu kişinin TSK ve TSK personeline yönelik görüşleri çok iyi bilinmektedir. Ön yargılı ve saptırıcı düşünce ve ifadelerin üzerinde fazla düşünmeye gerek yok. Bu tip konuşmalar doğruları değiştirmez. Ancak bu konuşmada önemli bir husus var. o da Hukuk Fakültesi mezunu bir kişinin kesin yargı kararı olmadan hiç kimseyi suçlayamayacağı ve bir kurumu hedef almaya hakkı ve yetkisi olmadığını hala anlamamış mıdır?"

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Dairesi Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, er ve erbaba meslek eğitimi verdiklerini söyledi.

Tuğgeneral Metin Gürak, Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Bilgi Merkezi'nde yaptığı haftalık basın toplantısının ilk bölümünde Genelkurmay Başkanlığı'nın faaliyetlerine ilişkin çeşitli bilgiler verdi.

TSK'nin işsizliğe yönelik çalışmalarında "Erbaş ve erlerin, askerlik görevinin yanı sıra, gönüllülük esasına bağlı olarak sivil yaşamda da yararlanabilecekleri bir alanda alanda meslek sahibi olmalarını sağlamak maksadıyla kapsamlı bir projenin uygulanmasına devam edildiğini" ifade ederek şöyle devam etti:
"Bu kapsamda; Genelkurmay Başkanlığınca, hem eğitici temini, hem de eğitim sonunda geçerli olabilecek sertifika alınabilmesi amacıyla Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile protokol imzalanmıştır. Yapılan protokol ile, Radyo-Televizyon Tamirciliği, Kaynakçılık, Oto Tamirciliği, Yabancı Dil, Turizm ve Otelcilik, Bilgisayar Kullanımı, Bilgisayar Bakım ve Onarımı gibi 178 farklı alanda eğitim verilebilmektedir.

Projenin uygulanmaya başlandığı 08 Şubat 2000'den 31 Aralık 2008 tarihine kadar, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde düzenlenen 33 bin 642 Yetenek Kazandırma Kursuna, 719 bin 216 personel katılmış ve 566 bin 354'ü başarılı olmuştur. Kurs başarı oranı, yüzde 79'dur. Ayrıca, sivil yaşamda iken sürdürülen bazı işlerin, modern ve bilimsel yöntemlere göre icrasına imkan vermek amacıyla; Arıcılık, Bağcılık, Su Ürünleri, Meyvecilik, Sebze Yetiştiriciliği, Gübre ve Gübre Kullanımı gibi 20 farklı konuda düzenlenen 5 bin 513 Modern Tarım ve Hayvancılık Kurslarına 109 bin 710 erbaş ve er iştirak etmiş, bunlardan 87 bin 95'i başarılı olmuştur. 2000-2008 yılları arasında askerlik yükümlülüğünü yerine getiren 4 milyon 431 bin 71 erbaş ve erden yüzde 16,2'sine yetenek kazandırılmış ve sertifika verilmiştir."

Bu çalışmaların Türkiye İş Kurumu ile koordine edilerek ihtiyaç olan iş alanlarına yönelik kurslar açılmasına öncelik verildiğini de vurgulayan Tuğgeneral Metin Gürak, "Söz konusu kurslar, her celp döneminde yeni silah altına alınan Mehmetçiklerin katılışında tekrar edilmektedir" diyerek şunları söyledi:
"Aynı proje içerisinde, okuma yazma bilmeyen erlere yönelik olarak da okuma yazma kursları açılmaktadır. Bugüne kadar açılan kurslara 242 bin 584 personel katılmış ve bunlardan 173 bin 156'sı bu kursları başarı ile tamamlamıştır. Başarı oranı yüzde 71'dir. Açılan okuma yazma kurslarına devam eden Mehmetçiklerin birinci kademe eğitimini tamamlayarak okur-yazar belgesi almaları sağlanmakta, müteakiben ikinci kademe eğitimleri ile Mehmetçiklere ilkokul beşinci sınıf denklik belgesi verilmektedir. Okuma-yazma kurslarında ikinci kademe eğitimlerini bitirenler açık ilköğretim altıncı sınıfa kayıt olabilmekte ayrıca, sürücü belgesi almak için başvuru yapma hakkını da elde etmektedirler."
 

Terörle mücadele

TSK vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak için bölücü terör örgütü ile mücadelesine kararlılıkla devam ettiğini bildiren Tuğgeneral Metin Gürak, bölücü terör örgütüne yönelik olarak geçtiğimiz hafta icra ettiği operasyonlara ilişkin bilgi de verdi.
Hava Kuvvetleri Komutanlığı uçaklarıyla ZAP/AVAŞİN bölgesinde tespit edilen bölücü terör örgütü hedeflerine hava harekâtı yapıldığını söyleyen Tuğgeneral Metin Gürak, "Bu harekâtta da her zaman olduğu gibi, bölgedeki sivil vatandaşların zarar görmemesi için her türlü tedbir alınmış ve uygulanmıştır" dedi. Tuğgeneral Gürak, geçen hafta meydana gelen 18 iç güvenlik olayına ilişkin şunları söyledi:
"Bu olaylarda, 9 adet El Yapımı Patlayıcı düzeneği güvenlik kuvvetleri tarafından yerinde imha edilerek olası zayiatlar önlenmiştir. Dönem içinde 3'ü teslim olmak üzere 7 terörist etkisiz hale getirilmiştir. (3 teslim, 3 yakalama, 1 ölü)Dönem içinde, 12 Mart 2009 tarihinde Mardin ili Nusaybin ilçesi Dibek dağı bölgesinde güvenlik kuvvetleri ile teröristler arasında çıkan çatışmada bir terörist etkisiz hale getirilmiştir. Yine dönem içinde bölücü terör örgütüne yönelik yapılan operasyonlarda; 2 adet Makineli Tüfek (1 Biksi.1 MG-3),5 adet Kaleşnikof Piyade Tüfeği,2 adet G 3 Piyade Tüfeği, 1 adet G-1 Piyade Tüfeği,bu silahlara ait 704 adet fişek, 1 adet antitank mayını,3 adet antipersonel mayını, 3 adet el bombası,10 kg. cinsi tespit edilemeyen patlayıcı madde,5 kg. patlayıcı madde yapımında kullanılan amonyum nitrat gübresi ele geçirilmiştir."
 

Arama- Kurtarma çalışmaları

Türk Silahlı Kuvvetlerince geçen hafta yapılan 2 adet Arama-Kurtarma faaliyeti icra edildiğini bildiren Tuğgeneral Metin Gürak, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nca bir kişi ölü olarak bulunduğunu belirterek, "10 Mart 2009 tarihinde Bursa Uludağ Oteller Bölgesi'nde, telesiyej ile çıkış yaptıktan sonra aşırı sis nedeniyle kaybolan bir vatandaşımız, Uludağ Jandarma Dağ Arama ve Kurtarma Timi tarafından kurtarılmıştır" dedi.

 

İddialar araştırılıyor

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Gürak, terör örgütü PKK üyelerinin Kuzey Irak'da ABD için paralı askerlik yaptıklarına ilişkin iddiaların araştırıldığını söyledi.

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, Toplantının son bölümünde basın mensuplarının sorularına yanıt verirken, dün Kuzey Irak'a hava harekatı yapıldığını ve Zap ile Avaşin'in bombalandığını açıklarken, verilen kayıplara ilişkin bilgi vermedi.

Tuğgeneral Metin Gürak,TBMM eski Başkanı ve AKP Manisa Milletvekili Bülent Arınç'ın Van şöylediği iddia edilen "Allah'a çok şükür ediyorum ki Türkiye bunların zamanında bir savaşa falan girmemiş. Yoksa bunların savaşacak halleri yok" sözlerini değerlendirirken, şöyle konuştu:
"Eğer gerçekten bu sözler söylenmiş ise söz konusu kişinin Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türk Silahlı Kuvvetleri personeline ilişkin düşünce ve görüşleri çok iyi bilinmektedir.
Aslında bu tip kişilerin ön yargılı, saptırıcı düşünce ve ifadeleri üzerinde fazla durulmasına da gerek yok. Çünkü bu tip konuşmalar hiçbir zaman doğruları değiştirmez. Ancak bu konuşmalarda önemli bir husus var, o da Hukuk Fakültesi mezunu bir kişinin yargı kararı olmadan hiçbir kimseyi suçlamaya, dolaylı olarak da bir kurumu hedef almaya hakkı ve yetkisi olmadığını hala anlayamamış olmasıdır."

 

Toptan'dan uyarı

TBMM Başkanı Köksal Toptan, "Orduyu yıpratacak sözlerden kaçınılmalı" diyerek AKP Manisa Milletvekili ve eski Meclis Başkanı Bülent Arınç'ın sözlerini eleştirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler