'İstanbulkart' hizmete giriyor

"İstanbulkart" 23 Mart Pazartesi günü hizmete sunuluyor. Kart, adeta bir cüzdan niteliği taşıyor. Her türlü bilgiyi içinde bulundurabilen otomatik hafızası olan kart, belediyenin hizmet alanlarının yanı sıra İDO ve diğer ulaşım akslarında da kullanılabilecek.

Yayınlanma: 13.03.2009 - 12:18
Abone Ol google-news

Büyükşehir Belediyesi'nden alınan bilgiye göre, ''İstanbulkart'' ileride erişim kontrol, e-sağlık, elektronik pasaport, elektronik bilet olarak kullanılabilecek. Ayrıca belediyenin elektronik bilet, otopark, sosyal ve kültürel hizmetlerinden daha nitelikli olarak faydalanabilinecek.

 

Otopark ücretleri için kullanılabilecek

''İstanbulkart''ın çoklu uygulama desteği sayesinde, elektronik bilet, otopark, taksi-dolmuş ücreti ödeme, sinema-tiyatro girişleri, personel devam kontrol sistemleri, sosyal amaçlı belediyecilik (gıda ve hizmet dağıtımı) gibi alanlarda da kullanmak mümkün.

Projenin ilk adımı, İstanbul toplu ulaşımı için ''Elektronik Ücret Toplama Sistemi''ni kartlı yapıya dönüştürmek olacak. Elektronik Ücret Toplama Sistemi, bir elektronik medya (İstanbulkart, AKBİL) ile kullanıcıya ön ödeme ile seyahat hakkı veren ve bu hakları işleten, güvenli, hızlı ve doğru işlem yapan bilgi yönetim sistemi.

 

AKBİL de geçerliliğini sürdürecek

Yüksek güvenlikli, temassız akıllı kart çalışmaları sonucu üretilen ''İstanbulkart'' AKBİL ile eş zamanlı olarak kullanılacak. İSPARK ödemelerinde (şimdilik kat otoparklarındaki abonelik ve kampanyalarda) geçerli. Kart, uluslararası standartlara uyumlu, kopyalama ve ataklara karşı dirençli. Kullanıcı tarafından cüzdanda taşınabilen kartın temassız çalışma özelliği sayesinde cüzdandan da kullanabiliyor.

Fonksiyon olarak AKBİL'e eşit olan İstanbulkart, AKBİL'in ''tam konturlu'' bilet olarak kullanıldığı bütün İETT otobüslerinde aynı AKBİL tarifeleriyle geçerli olacak. Aktarma hakları aynen geçerli olup sadece İETT otobüslerinde kullanılabilecek.

 

Boş kart 6 TL

''İstanbulkart'' kullanmak isteyenler önce yetkili İETT AKBİL bilet satış noktalarında 6 TL depozito karşılığı boş (kontör yüklenmemiş) İstanbulkart alabilecek. Daha sonra bu boş ''İstanbulkart''a istenildiği kadar kontör yüklenebilecek. ''İstanbulkart'' ile ilk ulaşım ücreti 1,3 TL, daha sonra iki saat içinde yapılacak 5 aktarma ise 65 kuruş olacak.

Yeni Nesil Validatör (Geçiş Kontrol Makinesi) bulunan herhangi bir İETT otobüsünde anten bölgesine yaklaştırılarak yolculuk bedeli ödenecek.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler