"Ortadoğu her bakımdan sorunlu bir bölge"

'Ortadoğu'da Uyuşmazlıkların Hukuksal ve Siyasal Boyutu'' konulu panelde konuşan Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Samir Salha, Ortadoğu'nun hemen hemen her bakımdan ciddi sorunları olan bir bölge olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 13.03.2009 - 15:47
Abone Ol google-news

Kocaeli Barosu'nca düzenlenen ''Ortadoğu'da Uyuşmazlıkların Hukuksal ve Siyasal Boyutu'' konulu panelde konuşan Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Samir Salha, Avrupa Birliği (A ile NATO arasında gelecekte sorunlar çıkabileceğini, bu yüzden Türkiye'nin AB'ye girme konusunda ciddi çalışmalar yapması gerektiğini savundu.

Bölgedeki ülkelerde siyasi ve etnik bakımdan sürekli değişkenlikler yaşandığını ifade eden Salha, İsrail, Filistin, Lübnan, Suriye ve Mısır'ın tarihsel süreçlerini anlattı.

İran'ın kitle imha silahları konusunda ısrarının sürdüğünü öne süren Salha, ''İran bu silahları geliştirmek istediğini söylüyor. Çünkü İsrail'de de bu silahların olduğunu belirtiyor. Yakın zamanda bu konuda önemli bir kriz bekliyorum. İran'la NATO eksenli bir savaş olduğu takdirde Türkiye sıkıntıya girecektir. O zaman Türkiye 'İran'la olan savaşa karışmam' diyemez'' diye konuştu.

AB ile NATO ilişkilerine de değinen Salha, Türkiye açısından AB ve NATO'nun çok önemli olduğunu ancak gelecekte AB ve NATO ile ilgili bazı sorunlar yaşayabileceğini iddia etti.
Salha, ''Türkiye açısından AB ve NATO ekseni var. AB, 'tek para, tek anayasa ve tek ordu' diyor. AB ile NATO arasında 5-10 yıl içinde sorunlar çıkabilir. O yüzden Türkiye AB'ye girme konusunda ciddi çalışmalar yapmalı. Bir an önce girmeli'' dedi.

Gazeteci-yazar Semih İdiz de Türkiye'nin yıllardır Ortadoğu politikası oluşturamadığını öne sürdü.

İdiz, Ortadoğu'da İran, Suriye ve Katar'ın bir grup, Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün'ün ayrı bir grup olduğunu ancak son zamanlarda Suriye, ABD ve İran arasında yakınlaşma süreci görüldüğünü, bu yakınlaşmanın gelecekte bölgede bazı değişimleri beraberinde getirebileceğini düşündüğünü kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler