Sahnede laiklik vurgusu

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurcusu Mustafa Kemal Atatürk'ün Kara Harp Okulu'na girişinin 110. yıldönümü kutlamalarında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Atatürkçü Düşünce Sistemi'ne bağlılığı dile getirildi. Kutlama çerçevesinde sahnelenen gösteride ise ''laiklik vurgusu'' yapıldı.

Yayınlanma: 13.03.2009 - 20:29
Abone Ol google-news

Kara Harp Okulu’nda dün akşam gerçekleştirilen Türkiye Cumhuriyeti’nin kurcusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Harbiye’ye giriş yıldönümü kutlamalarına Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ başkanlığında TSK komuta heyeti katıldı.

Tören Kara Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Kenan Hüsnüoğlu’nun konuşmasıyla başladı. Hüsnüoğlu, 13 Mart’ın asil Türk ulusunun Mustafa Kemal’e Atatürk unvanını layık gördüğü meslak hayatının başladığı tarih olduğuna dikkat çekerek, “13 Mart karanlığa sürüklenen Türk ulusunun çağdaş dünyada yerini alması açısından bir dönüm noktasıdır” dedi. Harbiyelilerin Atatürk’ün ilke ve devrimlerine akıl ve inançla bağlandığını belirten Hüsnüoğlu, “O’nun ilke ve devrimleri yolumuzu aydınlatmaya devam edecektir” diye konuştu.

 

Geleneksel yoklama

Konuşmanın ardından her 13 Mart’da yapılan Öğrenci Alay Komutanlığı geleneksel yoklaması yinelendi. Bu bölümde sahnedeki öğrencinin 1280, 1281, 1282 numaralarını okuması teker teker karşılık gördü. Sıra Atatürk’ün numarası 1283’e geldiğinde salondaki bütün harbiyeliler ayağa kalkarak “içimizde” diye seslendiler. Daha sonra harbiyeliler, sahnedeki öğrencinin “şeref” sözüne “namusum”, “dürüstlük” sözüne “karakterim”, “sevgi” sözüne “insanlığım”, “vazife” sözüne “amacım” ve “vatan” sözüne “herşeyimdir” karşılığını verdi. Ardından sahnedeki öğrenci tamamladı: “... diyerek harbiyeli Ata’sının izindedir.” Son olarak salonu dolduran öğrencilerin “izindeyiz” haykırmasıyla yoklama töreni tamamlandı.

 

Laiklik vurgusu

Anma kapsamında Devlet Tiyatroları’nın desteğiyle harbiyelilerin hazırladığı sahne gösterisi de sergilendi. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurtuluşu ve kültür devriminden kesitler sunulan gösteride, Atatürk’ün altı ilkesi üçer cümleyle anlatıldı. Sahnedeki öğrenciler üçerli gruplar halinde tanımlamaların ardından “bu milliyetçiliktir”, “bu halkçılıktır”, “bu inkılapçılıktır”, “bu devletçiliktir”, “bu cumhuriyetçiliktir” diye seslendi. Sıra laikliğe geldiğinde bir öğrenci, Atatürk’ün “Türkiye Cumhuriyeti, şeyhler, müritler ve meczuplar memleketi olamaz” şeklindeki sözünü dile getirdi. Daha sonra sahnedeki tüm öğrenciler “bu laikliktir” diye haykırdı.

Anma töreni Genelkurmay Başkanı Başbuğ’un, harbiyelilere teşekkür etmesiyle sona erdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler