"Türk Dünyasında Nevruz Geleneği" kitapçığı yayımlandı

Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından Nevruz'un Türk Dünyası için tarihsel ve kültürel açıdan anlamını ve önemini anlatan "Türk Dünyasında Nevruz ve Nevruz Geleneği" kitapçığı yayımlandı.

Yayınlanma: 14.03.2009 - 08:47
Abone Ol google-news

Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nden (BYEGM) 8 dilde "Türk dünyasında nevruz ve geleneği" kitapçığı yayımladı. Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, Rusça, Yunanca, Arapça ve Farsça dillerinde yayımlanan kitapçık, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı ile işbirliği halinde Muğla Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ali Abbas Çınar tarafından kaleme alınan "Türk Dünyasında Nevruz ve Nevruz Geleneği" başlıklı makaleden oluşuyor.

Nevruz'un Türkiye ve dünyada bilimsel ve objektif olarak tanıtılması amacıyla yayımlanan kitapçık, Türkiye'de ve yurtdışındaki yabancı medya mensupları ile ilgili kurum ve kuruluşlara dağıtılacak. Kitapçığa ayrıca Basın- Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün http://www.byegm.gov.tr adresindeki internet sitesinden de ulaşılabilecek.
Kitapçıkta Nevruz'un ortaya çıkış efsanesi, değişik Türk topluluklarında kutlama biçimleri, sosyal ve tarihi önemi ile ilgili bilgiler veriliyor.

Kitapçığa göre Nevruz "yeni gün, yeni yıl" demektir. Eski Türk inanışlarında yeni yılda; yenilik, canlılık, dirilik olacağına, tabiatın canlanacağına, insanın da yeni bir ruha kavuşacağına inanılırdı. Nevruzla ilgili eski kutlama ve yılbaşı törenlerinin pek çoğu günümüz Türk dünyasında yaşamaktadır. Nevruz, Türk dünyasının hemen her coğrafyasında değişik fakat birbirine paralel inanç, ritüel ve pratiklerle kutlanmakta, çeşitli ritüel ve inançlarla da bezenerek geleneksel olarak yaşamaktadır.

Kitapçıkta Türkiye dahil tüm Türk dünyasında Nevruz ile ilgili inanışlar ve Nevruz kutlamalarının toplumun birlik, beraberlik duygularını güçlendirmesi konuları yer alıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler